Μηλιά – Επαναληπτικές επεμβάσεις για Καρπόκαψα
Ενημέρωση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και αφορά τις ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές Καστοριάς, της Ράχης Ημαθίας και της Ράχης Πιερίας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 22-25 Αυγούστου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς Καστοριάς, της Ράχης Ημαθίας και της Ράχης Πιερίας, υπολογίζεται ότι έως 31 Αυγούστου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 3-6 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.
Συνίσταται επαναληπτική επέμβαση σε οπωρώνες με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών.
Οι δενδροκαλλιεργητές πρέπει να συμβουλευτούν πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.
Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.
Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025