Με βίντεο από drones ψάχνουν τον «εμπρηστή της Βαρυμπόμπης»
Οι άγνωστες έρευνες της Πυροσβεστικής για την μοιραία καταστροφή της 3ης Αυγούστου - Οι υποψίες για το δίκτυο υψηλής τάσης και οι τρεις «ύποπτες» καταστροφικές φωτιές
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Με πτήση drones – ένα μάλιστα από τα οποία… κατέπεσε – επιχειρούν οι ερευνητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να βρουν την ακριβή αιτία της καταστροφικής «διπλής» πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι το τριήμερο 3-5 Αυγούστου.
Πρόκειται για την πύρινη λαίλαπα η οποία όχι μόνο κατέκαψε έναν από τους κύριους πνεύμονες της πρωτεύουσας, έκτασης 100.000 στρεμμάτων, αλλά απορρύθμισε το σύστημα δασοπυρόσβεσης επί πολλές ημέρες και υπήρξε, όπως παραδέχθηκε προσφάτως στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, μειωμένη απόκριση στα πύρινα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
«Σαρώνεται» το δίκτυο της ΔΕΗ
Με τα drones, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», να επιχειρούν να βιντεοσκοπήσουν σε ύψος δεκάδων μέτρων τα καλώδια υψηλής τάσης της ΑΔΜΗΕ σε σχετικά δύσβατη περιοχή στο Τατόι από όπου ξεκίνησε η μοιραία φωτιά της 3ης Αυγούστου.
Προκειμένου μέσω αυτού του βιντεοληπτικού υλικού να εντοπίσουν φθορές και τυχόν σπασμένους μονωτήρες και άλλα υλικά από τα οποία εκτιμάται ότι πιθανόν ξεκίνησε η πύρινη καταστροφή στο Λεκανοπέδιο, παρά τις αρνήσεις των υπευθύνων της ΑΔΜΗΕ.
Και με αυτές τις διερευνητικές πτήσεις να θεωρούνται αναγκαίες, αφού αρχικά ζητήθηκε «τα ύποπτα καλώδια και άλλα υλικά να.. ξηλωθούν και να παραδοθούν στους αρμόδιους αξιωματικούς». Ωστόσο αυτό τελικά δεν επετράπη, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας όχι λόγω της πυρκαγιάς αλλά, αυτή τη φορά, στο πλαίσιο ανακάλυψης των αιτίων της!
Σημειώνεται ότι αν επιβεβαιωθεί πως και η καταστροφή στη Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου οφείλεται στο ευρύτερο δίκτυο της ΔΕΗ, θα πρόκειται για τη 10η μεγάλη πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια που φέρεται να προέρχεται από βλάβες σε κολόνες, ύστερα από αυτές στην Πάρνηθα το 2007, στο Καλοχώρι Αττικής το 2010, στη Μάνη το 2015, στον Κάλαμο το 2017, οπότε και αποτεφρώθηκαν περίπου 50.000 στρέμματα δάσους.
Με χαρακτηριστικό τη μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνησή τους και ορισμένες παρελκυστικές τακτικές που καταγγέλλονται.
Η πυρκαγιά στο Τατόι
Η μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την αρωγή της αρμόδιας υπηρεσίας της Πυροσβεστικής και των Διευθύνσεων Κρατικής Ασφάλειας, Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., εστιάζεται στην πυρκαγιά στο Τατόι και σε τρεις ακόμα για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού.
Πρόκειται για τις πέντε διαφορετικές εστίες που δημιουργήθηκαν – γεγονός το οποίο έχει επισημάνει και ο δήμαρχος της περιοχής κ. Γ. Γεωργιόπουλος – στην καταστροφική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία όπως και στη δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πλευρά Βιλίων – Προφήτη Ηλία στη Δυτική Αττική λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατάσβεση της πρώτης μεγάλης πυρκαγιάς (αυτή οφείλεται πιθανόν σε καύση σκουπιδιών) που αποτέφρωσε 95.000 στρέμματα δάσους.
Η τρίτη που προκαλεί υπόνοιες «οργανωμένου εμπρησμού» ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προ μιας περίπου εβδομάδας στην περιοχή της Κακιάς Θάλασσας στην Κερατέα, με ρίψεις φωτοβολίδων.
Οι γραμμές υψηλής τάσης
Η μοιραία πυρκαγιά στο Τατόι ξεκίνησε σε σημείο όπου υπάρχουν τρεις γραμμές υψηλής τάσης (δύο των 150 KVolt και μία των 400 KVolt), από τις οποίες ηλεκτροδοτείται το 70%-80% της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με βίντεο, εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε ηλεκτρικό τόξο, το οποίο πιθανόν σχετίζεται με βλάβη του δικτύου που προκάλεσε και την πρώτη εστία της πυρκαγιάς.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής έλεγξαν καταγραφή βλάβης στο δίκτυο όπως και μονωτήρες που βρέθηκαν στο έδαφος, ορισμένοι από τους οποίους όμως ήταν παλιάς χρήσης. Στο σχετικά δύσβατο σημείο (σε αποκλεισμένο δρόμο) δεν βρέθηκε κάποιος εμπρηστικός μηχανισμός, ούτε άλλα ίχνη δράσης κάποιου εμπρηστή.
Στελέχη της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι η εν λόγω διερεύνηση παρουσιάζει αρκετές δυσχέρειες σε σχέση με άλλες όπου επιρρίπτεται επίσης η ευθύνη σε βραχυκύκλωμα από τις κολόνες της ΔΕΗ.
Αναφέρουν ενδεικτικά ότι στην πυρκαγιά της Κινέτας το 2018 είχαν βρεθεί σπασμένοι μονωτήρες, υπήρχαν δορυφορικές καταγραφές, μαρτυρίες κρατικών υπαλλήλων αλλά και εγγραφές βλαβών που δεν άφηναν πολλές αμφιβολίες.
Δέντρα και καλώδια
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των πυρκαγιών που οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΗ φέρεται πως είναι της τάξης του 2%-3%, όμως εκτιμάται ότι ίσως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού για το 40% των δασικών πυρκαγιών δεν προσδιορίζεται το αίτιο.
Επίσης, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έχει τον έλεγχο των 11.000 χιλιομέτρων του δικτύου υψηλής τάσης, ενώ ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ελέγχει το δίκτυο «χαμηλής» τάσης των 236.000 χιλιομέτρων, από τα οποία 10.000 χιλιόμετρα είναι στην Αττική (υπάρχει και μεγάλου μήκους υπογείου δίκτυο).
Ετησίως προβλέπεται κόστος συντήρησης του δικτύου που πιθανόν υπερβαίνει, συνολικά, τα 40-50 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικώς αυτή είναι αποτελεσματική. Με κύριο πρόβλημα την κοπή των δέντρων που έρχονται σε επαφή με τα καλώδια, τον μη επαρκή καθαρισμό των μονωτήρων και των μετασχηματισμών των πυλώνων που προκαλούν μοιραίες εκρήξεις.
Απόδοση ευθυνών με καθυστέρηση
Αρμόδιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και η τελική ανάδειξη των ευθυνών της ΔΕΗ καθυστερούν σημαντικά. Είναι ενδεικτικό ότι οριακά, από πλευράς παραγραφής, εκδικάστηκε στις 17 Ιουλίου 2020, ύστερα από σειρά καθυστερήσεων και αναβολών, η δίκη τριών στελεχών – σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο – της ΔΕΔΗΕ που κρίθηκε ότι ευθυνόταν για μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 25.000 στρέμματα δάσους στη Μάνη και προκάλεσε πολλές καταστροφές σε οικίες.
Το δικαστήριο, που καταδίκασε τους κατηγορουμένους σε πολύμηνη φυλάκιση, αποφάνθηκε ότι υπήρχε πλημμελής καθαρισμός του ηλεκτρικού δικτύου, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία ηλεκτρικού τόξου (σ.σ.: όπως πρόσφατα στο Τατόι) και ανατίναξη.
Με εκπροσώπους της επιχείρησης να υποστηρίζουν – όπως συμβαίνει συχνά – ότι οι φθορές στα καλώδια προκαλούνται από την πυρκαγιά και δεν σχετίζονται με την έναρξή της.
Σημειώνεται ότι ήδη πυρόπληκτοι (ορισμένοι εκπροσωπούνται νομικά από τον δικηγόρο Πειραιά κ. Πολυχρόνη Περιβολάρη) έχουν προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του φορέα διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου με απαιτήσεις αποζημίωσης μέχρι και 250.000 ευρώ.
Ακόμα καταδίκες στελεχών της ΔΕΗ έχουν υπάρξει για παλαιότερες πυρκαγιές στην Αττική, στην Αχαΐα και σε νησί του Σαρωνικού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις