Αφγανιστάν – Ο έλληνας κατάσκοπος της CIA που εξόπλισε τους Ταλιμπάν
Με την επιχείρηση αυτή έδωσε στους μουτζαχεντίν των Ταλιμπάν τα χρήματα και τον εξοπλισμό που χρειάζονταν για να κερδίσουν τον πόλεμο έναντι των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Τον αποκαλούσαν «Μίστερ Βρόμικο» ή «Τζειμς Μποντ των φτωχών». Οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοί του στη CIA τον θεωρούσαν αψύ και νευρικό. Ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας Γκαστ Αβράκωτος κατάφερε να δημιουργήσει έναν θρύλο γύρω από το όνομα του, διεκπεραιώνοντας την πιο ακριβή αποστολή στην ιστορία της CIA.
Με την επιχείρηση αυτή έδωσε στους μουτζαχεντίν των Ταλιμπάν τα χρήματα και τον εξοπλισμό που χρειάζονταν για να κερδίσουν τον πόλεμο έναντι των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
Αλλά για να το πετύχει αυτό έπρεπε να βρει έναν σύμμαχο μέσα στο Κογκρέσο, ώστε να ψηφιστούν τα αναγκαία κονδύλια. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Τσάρλι Γουίλσον που συμμεριζόταν την απέχθειά του για τον μεγάλο εχθρό: τους κομμουνιστές.
Ο ρόλος του έγινε ευρέως γνωστός το 2003 μέσα από το βιβλίο Charlie Wilson’s War, το οποίο μεταφέρθηκε μετά τον θάνατό του και στην μεγάλη οθόνη.
Ποιος είναι
Ας δούμε όμως πώς έφτασε να στρατολογηθεί στη CIA και να αναλάβει μία τέτοια επιχείρηση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα GreekReporter.com, ο Αβράκωτος γεννήθηκε το 1938 στην Πενσυλβάνια και ο πατέρας του ήταν Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς από τη Λήμνο, ιδιοκτήτης μίας μικρής βιομηχανίας αναψυκτικών.
Ο Γκαστ σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πίτσπουργκ και ενώ διέκοψε για ένα διάστημα τις σπουδές του προκειμένου να βοηθήσει τον πατέρα του που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, τελικά αποφοίτησε με έπαινo. Έχοντας αποπληρώσει τα χρέη της οικογένειάς του έγινε επίσης δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Carnegie Institute of Technology.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δέχθηκε πρόταση πρόσληψης από τον τεχνολογικό κολοσσό IBM. Ήταν πολύ κοντά στο να πει το ναι, αλλά τελικά αποδέχθηκε μία άλλη. Εκείνη του καθηγητή του, Ρίτσαρντ Κόταμ, να περάσει από συνέντευξη για μία θέση στη CIA. Ο Κόταμ συνεργαζόταν και ο ίδιος στις μυστικές υπηρεσίες ως αναλυτής.
Αν και ο μισθός στη CIA ήταν μόλις το 1/3 από ό,τι θα έβγαζε στην IBM, ο Αβράκωτος αποφάσισε να ενταχθεί στην υπηρεσία τον Αύγουστο του 1962. Καθώς μιλούσε ελληνικά, εστάλη στην Αθήνα όπου και έμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της 7ετιας της Χούντας, συνεργαζόμενος μάλιστα -όπως λέγεται- με το δικτατορικό καθεστώς.
Το Αφγανιστάν
Στα τέλη του 1982 ήταν που μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν για να συμμετέχει στην Επιχείρηση Κυκλώνας Αυτή ουσιαστικά προέβλεπε την με κάθε τρόπο στήριξη των δυνάμεων που μάχονταν κατά σοβιετικών και φιλοσοβιετικών δυνάμεων ανά τον κόσμο. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν κα άλλες χώρες της περιοχής οι δυνάμεις αυτές ήταν ομάδες ισλαμιστικών εξτρεμιστών.
Το 1983 ο Αβράκωτος ορίστηκε επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA στη ΝΑ Ασία και έτσι πέτυχε να εξασφαλίσει μία συνεχή ροή χρημάτων και όπλων για τους μουτζαχεντίν. Ο Γουίλσον ως μέλος των επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Μυστικών Επιχειρήσεων στο Κογκρέσο τον βοήθησε τα μέγιστα.
Το 1984 ο Αβράκωτος ανέθεσε μάλιστα στον Μάικλ Βίκερς της CIA να αναβαθμίσει τη στρατηγική των μουτζαχεντίν. Μαζί με τα νέα AK-47 και άλλον βαρύ οπλισμό ήρθαν η εκπαίδευση και οι νέες τακτικές μάχης, οι οποίες τελικά έδιωξαν τους Σοβιετικούς από το Αφγανιστάν, αλλά και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα κατά των ίδιων των Αμερικανών.
Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της CIA, που της απορρόφησε το 70% του προϋπολογισμού της.
Ο Γκαστ συνέχισε να εργάζεται για τη CIA έως και το 2003. Τον Δεκέμβριο του 2005 πέθανε από εγκεφαλικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις