Ρώσος εμπειρογνώμονας – Γιατί ο Ερντογάν επιμένει στην απόκτηση επιπλέον S-400
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
- Η μεγάλη κίνηση του Παύλου Πολάκη
- Πρέπει να εκδοθούν θανατικές ποινές για τους Ισραηλινούς ηγέτες, λέει ο Αλί Χαμενεΐ του Ιράν
- Προετοιμάζονται για κρίση στην Ταϊβάν οι ΗΠΑ - Σχέδιο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ιαπωνία
- Βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ αιχμαλώτισε η Ρωσία
«Η πρόθεση της Αγκυρας να αγοράσει επιπλέον ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 εξηγείται από την επιθυμία της να δείξει την ανεξαρτησία της στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της», δήλωσε ο ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ στη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD.
Επιβεβαίωσε τα σχέδια
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
«Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν επιδεικνύει πολιτικό πείσμα: όχι μόνο δεν σταματά τη συνεργασία για τους S-400, όπως του ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά και την ενισχύει», δήλωσε ο ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Τα σχέδια της Αγκυρας για την αγορά και νέας παρτίδας των S-400 επηρεάστηκαν από συνδυασμό παραγόντων.
«Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την πολυδιάστατη φύση της Τουρκίας και να επικεντρωθεί σε περισσότερους από έναν εταίρους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Δεύτερον, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να εργαστεί πάνω σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες», εξήγησε ο Ντενισέντσεφ.
«Είναι πολιτικό το ζήτημα»
«Επιπλέον, εκτός από το θέμα της τεχνολογίας και την επιθυμία να επιδείξει ανεξαρτησία, ο παράγοντας της τιμής έπαιξε ρόλο. Η αγορά του S-400 είναι φθηνότερη για τον τουρκικό προϋπολογισμό από ό,τι θα κοστίσει παρόμοια συνεργασία με τους Αμερικανούς», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.
«Ωστόσο, δύο συστήματα S-400 δεν είναι αρκετά για μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά δεύτερης συστοιχίας θα αλλάξει ριζικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Αγκυρας. Οχι. Είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα», κατέληξε ο Ντενισέτσεφ.
Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την απόκτηση δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.
«Κάνουμε πολλά βήματα με τη Ρωσία, είτε πρόκειται για τους S-400 είτε για άλλα θέματα στην αμυντική βιομηχανία. Στην τελευταία μας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Οταν πάω στη Ρωσία, θα τα συζητήσουμε ξανά όλα αυτά », δήλωσε ο τούρκος ηγέτης.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Τον Αύγουστο, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport (μέρος της Rostec) Alexander Mikheev είπε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον νέα σύμβαση με την Τουρκία για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Τον Ιούλιο, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά όπλα.
«Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε στην αγορά και ανάπτυξη της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Και καταστήσαμε σαφές ότι τυχόν νέες σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία θα συνεπάγονταν πρόσθετες κυρώσεις [βάσει του αμερικανικού νόμου] CAATSA », δήλωσε η κα Νούλαντ στο Κογκρέσο.
Και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κοινή παραγωγή του μαχητικού βομβαρδιστικού F-35 με την Τουρκία παραμένουν σε αναστολή.
Πηγή: vz.ru, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις