Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κινεζικό επιβατικό αεροπλάνο θα ανταγωνιστεί Airbus και Boeing

Κινεζικό επιβατικό αεροπλάνο θα ανταγωνιστεί Airbus και Boeing

Το C919 θα προσφέρει χώρο για 158 έως 168 επιβάτες, ανάλογα με τις διαμορφώσεις της επιχειρηματικής κλάσης και της οικονομικής θέσης

Γράφει ο Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Το αεροσκάφος C919 της Κίνας πρόκειται να πετάξει σύντομα πάνω από τα σύννεφα. Η κατασκευάστρια το πλασάρει ως ασφαλές, φθηνό, άνετο και φιλικό προς το περιβάλλον στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους δύο πανίσχυρους δυτικούς κατασκευαστές αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές στους εναπομείναντες τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους το αεροσκάφος, που θα μπορούσε κάποτε να αποτελέσει απειλή για την Airbus και την Boeing, θα ολοκληρώσει δοκιμές. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών κρύου καιρού στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας, το C919 αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμαστικές πτήσεις σε φυσικές συνθήκες πάγου (επιπαγοποίησης πτερύγων) από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λονδίνου στο Οντάριο του Καναδά.

Οι δοκιμές άρχισαν τον Μάρτιο, αλλά έπρεπε να αναβληθούν μέχρι το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την Simple Flying, το Κέντρο Πιστοποίησης Αεροπλοΐας της Σαγκάης της CAAC (SAACC) υπέγραψε και εξέδωσε την πρώτη Άδεια Επιθεώρησης Τύπου (TIA) για το πρόγραμμα C919. Αυτό σημαίνει ότι το αεροπλάνο έχει μπει επίσημα σε δοκιμές πτήσης «πιστοποίησης αρχής».

Το C919 είναι το πρώτο αεροσκάφος της COMAC που πρόκειται να λάβει εθνική έγκριση. Η COMAC, Commercial Aircraft Corporation of China, είναι μια κοινοπραξία αποτελούμενης από το σύνολο των αεροπορικών βιομηχανιών που ασχολούνται με την πολιτική αεροπορία και συγκεντρώνει κέντρα σχεδιασμού και έρευνας, πανεπιστήμια και κατασκευαστές αλουμινίου και χάλυβα. Φτιαγμένη από τμήματα της στρατιωτικής αεροπορικής βιομηχανίας της Κίνας το 2008, η COMAC ανακοίνωσε σχεδόν 1.000 παραγγελίες και επιλογές για το αεροπλάνο, κυρίως από εγχώριους πελάτες. Η πρώτη παράδοση, στην China Eastern Airlines, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 815 παραγγελίες από 28 πελάτες. Οι τρεις μεγάλοι αεροπορικοί όμιλοι της Κίνας China Eastern , China Southern και Air China θα αναπτύξουν επίσης το C919, μαζί με άλλους ισχυρούς παίκτες όπως η Joy Air και η Hainan Airlines.

Στην προς πώληση διαμόρφωση το C919 θα προσφέρει χώρο για 158 έως 168 επιβάτες, ανάλογα με το πόσα καθίσματα θέλουν να εγκαταστήσουν οι αεροπορικές εταιρείες στην Α θέση και πόσα στην οικονομική θέση. Σε αυτά τα μεγέθη είναι συγκρίσιμο με το το Airbus A320 (168 επιβάτες) και το πανταχού-παρόν Boeing 737 (150 επιβάτες).

Και οι δύο τύποι αεροσκαφών που προσδοκά να ανταγωνιστεί το νέο μοντέλο είναι παρόμοιοι ως προς την εμβέλεια. Το Airbus A320 μπορεί να διανύσει έως και 5.700 χιλιόμετρα, ενώ το C919 υπόσχεται αυτονομία έως και 5.555 χιλιόμετρα. Η εμβέλεια αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις εσωτερικές κινεζικές γραμμές.

Τα κύρια στοιχεία του C919 όπως το ρύγχος, η άτρακτος, η εξωτερική πτέρυγα, τα κάθετα και οριζόντια σταθερά και οι κινητές επιφάνειες έχουν σχεδιαστεί από την COMAC. Από την άλλη οι κινητήρες, τα ηλεκτρονικά, τα συστήματα προσγείωσης, τα μαύρα κουτιά και τα συστήματα τηλεποικινωνιών προέρχονται από δυτικούς κατασκευαστές.

Το Πεκίνο δεν έκρυψε την επιθυμία του να σπάσει το δίπολο των δυτικών γιγάντων, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση της ανάπτυξης του C919 με έως και 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική υποστήριξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού think-tank του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ενώ το αεροσκάφος αναμένεται να εγκριθεί και θα ξεκινήσει τακτικά δρομολόγια με την OTT Airlines, θυγατρική της μεγαλύτερης ασιατικής αεροπορικής εταιρείας, China Eastern Airlines, είναι αμφίβολο ότι αυτό το C919 πρώτης γενιάς θα αποτελέσει απειλή για τους παγκόσμιους κατασκευαστές αεροσκαφών, ανέφερε το Business Insider.

Η στρατηγική σημασία του έργου οδήγησε τις πρώτες παραγγελίες. Απ’ ό,τι λένε οι αναλυτές δεν υπάρχει καμία ρητή υποχρέωση για τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να αγοράσουν το αεροπλάνο, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν υπάρχουν ισχυρές «προτροπές» από το κράτος.

Η προσπάθεια της Κίνας να ανταγωνιστεί τους δυτικούς κολοσσούς είναι μια δύσκολη και ανηφορική υπόθεση, καθώς Boeing και Airbus έχουν «μονοπωλήσει» μεταξύ τους την αγορά επιβατικών αεροσκαφών εδώ και δεκαετίες, προσφέροντας πέραν όλων των άλλων και μια ομοιοτυπία που μειώνει τα κόστη συντήρησης και ανταλλακτικών για τους χρήστες. η Κίνα, η οποία παίζει ιστορικά το μακρύ παιχνίδι, κοιτάζει πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Στο πεδίο της συμβατότητας η εταιρεία έχει ζητήσει τη γνώση της Δύσης, ιδίως του γαλλικού βιομηχανικού ομίλου υψηλής τεχνολογίας και του κατασκευαστή αεροκινητήρων Safran, που παράγει την καμπίνα και τους πτερυγικούς φορείς των κινητήρων του αεροσκάφους, ανέφερε το CNN Travel.

Οι κινητήρες LEAP-1C του C919 παράγονται από την CFM, μια κοινοπραξία μεταξύ των αμερικανικών κατασκευαστών κινητήρων GE Aviation και Safran. Η θυγατρική Safran Cabin λέει ότι θα προμηθεύσει τις τουαλέτες, τις κουζίνες και τις πόρτες ασφαλείας του πιλοτηρίου για το C919.

Ο κινητήρας CFM LEAP-1C, ο οποίος επιλέχθηκε από την COMAC ως η μόνη δυτική επιλογή κινητήρα για το C919, προσφέρει «μείωση κατά 15% στην κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 έναντι των σημερινών κινητήρων και έως και 50% περιθώριο στις εκπομπές NOx». λέει η Σαφράν.  Ο κινητήρας είναι διάδοχος του επιτυχημένου CFM56 και ανταγωνίζεται το Pratt & Whitney PW1000G για αεροσκάφη στενής/μεσαίας διατομής. Οι κινητήρες θα μετριάσουν επίσης τον θόρυβο μέσα και γύρω από τα αεροδρόμια όπου λειτουργεί το C919.

Το C919 δεν ανταγωνίζεται σε αποδοτικότητα καυσίμου ή εμβέλεια για τις νεότερες εκδόσεις του Airbus A320 ή της οικογένειας Boeing 737. Αλλά η μεγάλη ανησυχία για τις δυτικές εταιρίες είναι ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στις παραγγελίες από την Κίνα, η οποία πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο. Η Boeing προβλέπει ότι οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας θα αποκτήσουν συνολικά 8.600 νέα αεροπλάνα μόνο τα επόμενα 20 χρόνια.

Η COMAC θα ήθελε να τοποθετήσει, κάποια στιγμή, εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής κινητήρες, αλλά συνεχιζόμενα προβλήματα στην κατασκευή κυρίως των πτερυγίων των εσωτερικών στροβίλων έχουν προς το παρόν καθυστερήσει αυτές τις σκέψεις. Οι  κινητήρες για το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Y-20 που ονομάστηκαν από στρατιωτικούς παρατηρητές ως WS-20, είναι μικρότεροι αλλά έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τους CFM LEAP-1C, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερο λόγο παράκαμψης. Ο λόγος παράκαμψης στους κινητήρες του είδους αναφέρεται στην αναλογία μεταξύ της ροής αέρα του ρεύματος παράκαμψης και της ροής αέρα που εισέρχεται στον πυρήνα. Ένας κινητήρας με υψηλό λόγο παράκαμψης είναι μικρότερος αλλά με μεγαλύτερη διάμετρο.

Συνήθως, οι κινητήρες με υψηλό λόγο παράκαμψης είναι μεγαλύτεροι αλλά καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, καθιστώντας το κατάλληλο για αεροσκάφη μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων. Προς το παρόν όμως και ο WS-20 και ο CJ-1000AX της AVIC Commercial Aircraft Engine Co δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση παραγωγής.

Τον Φεβρουάριο του 2020, το Reuters ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκεφτόταν να εμποδίσει την GE από την πώληση του κινητήρα LEAP-1C στην COMAC, επικαλούμενη ανησυχίες για την αντιγραφή, τον ανταγωνισμό για την Boeing και τη στρατιωτική χρήση της τεχνολογίας. Τότε ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter, λέγοντας ότι η εθνική ασφάλεια δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για εμπορικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike και μιας παραπομπής σε δίκη από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από το 2010 έως το 2015 η κινεζική κυβερνο -απειλή Turbine Panda, που συνδέεται με το γραφείο Jiangsu του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, διείσδυσε σε έναν αριθμό ξένων κατασκευαστών εξαρτημάτων του C919, συμπεριλαμβανομένων των Ametek, Capstone Turbine , GE Aviation, Honeywell, Safran και άλλων και έκλεψαν δεδομένα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιομηχανικών διαδικασιών με στόχο τη κατασκευή εξαρτημάτων από κινεζικές εταιρείες

Αυτό, όμως, σηματοδοτεί ότι τα σχέδια εμπορικής αξιοποίησης του C919 μπορεί να πέσουν θύμα του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα ο οποίος αναζωπυρώνεται σε όλα τα επίπεδα.

inView

Πωλείται... αέρας από τη Λίμνη Κόμο σε κουτάκια αναψυκτικών

Περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Λίμνη Κόμο το 2023. Ο δήμαρχος της πόλης εξέφρασε τον δισταγμό του σχετικά με το νέο εγχείρημα, εξηγώντας πως «δεν είναι για όλους».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024