Φώφη Γεννηματά στο Βήμα – «Είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική, όχι κομπάρσοι της ιστορίας»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μιλάει για το τρίπτυχο «πολιτική ενότητα, αυτόνομηπορεία, προοδευτική ταυτότητα» με το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ασκεί δριμείακριτική στον Πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές και τη διαχείριση της πανδημίας και επιμένει ότι οι «τεράστιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το τρίπτυχο «πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα» είναι σημαία με την οποία η Φώφη Γεννηματά θα διεκδικήσει να επαναφέρει την Κεντροαριστερά σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό και να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
«Είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική, όχι κομπάρσοι της ιστορίας ή συμπλήρωμα στα σχέδια κάποιων» δηλώνει στη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» η πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ξεκαθαρίζει ότι η στρατηγική της «δεν προεξοφλεί ούτε υπονοεί γαλάζιες ή κόκκινες συνεργασίες».
Η κυρία Γεννηματά ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα μέτωπα της φωτιάς και της πανδημίας, αναφέρεται στη συνεχιζόμενη αξιοποίηση στελεχών της Κεντροαριστεράς από τον Πρωθυπουργό και στη δική της πρόταση για τη χώρα, την οποία θα παρουσιάσει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Επισκεφθήκατε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε;
«Καταστροφή. Εγκατάλειψη, οργή και απελπισία. Οι λέξεις είναι φτωχές. Οι εικόνες σοκάρουν. Κάηκαν δάση, σπίτια, καλλιέργειες. Ιδιαίτερα στην Εύβοια καταστράφηκε η παραγωγή, η οικονομία, χάθηκαν επαγγέλματα και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση αδράνησε στην πρόληψη και απέτυχε παταγωδώς στην καταστολή. Καταγγελίες για επιχειρησιακή ανεπάρκεια, επώνυμων και ανώνυμων. Ο κ. Μητσοτάκης αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματική συγγνώμη. Το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.
Μέσα από τις στάχτες ξεπήδησε η ανθρώπινη ελπίδα: πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, πολίτες με αυτοθυσία, σύλλογοι και οργανώσεις, όλοι απέδειξαν ότι αυτή η ταλαιπωρημένη κοινωνία έχει ακόμη τεράστια αποθέματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Για όλους αυτούς, μαζί με αυτούς, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φυτρώσει ξανά η ζωή και η ελπίδα στον τόπο τους».
Δεν έχουν βάση τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για το αντίξοο των συνθηκών και την ύπαρξη ταυτόχρονα πολλών μετώπων;
«Για τη ΝΔ πάντα φταίνε οι άλλοι. Το 2007 έφταιγε μας είπαν ο «στρατηγός άνεμος». Το 2021 που είχε άπνοια θυμηθήκαν την «κλιματική κρίση». Κάθε κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για ακραίες καιρικές συνθήκες και να οργανώνει τα συστήματα πρόληψης και διαχείρισης των καταστροφών, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά δάση, ζωές και περιουσίες. Η κλιματική κρίση δεν προσγειώθηκε στη χώρα μας επί ημερών Τσίπρα και Μητσοτάκη. Το ΠαΣοΚ προειδοποιούσε από το 2007, δημιούργησε υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά τότε η ΝΔ μας χλεύαζε. Στις 15 Ιουνίου οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι φέτος όλα θα πάνε καλά, μιλούσαν για τομή, για μια νέα προσέγγιση στην πολιτική προστασία. Και τέλη Αυγούστου είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στις καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης. Και αντί να αποδοθούν ευθύνες, ο Πρωθυπουργός προσήλθε προχθές στη Βουλή να μας εξηγήσει ότι τα έκανε όλα σωστά. Η πολιτική ευθιξία είναι άγνωστη στην κυβέρνηση. Μαζί με τη συγγνώμη χάθηκε και το φιλότιμο».
Επιμένετε στο ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Χαρδαλιάς;
«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και επιμένουμε να αποδοθούν. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει το 2018, μετά το Μάτι, «αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις, αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες».
Τώρα, την ώρα που κάηκαν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, ξεσπιτώνονται πολίτες, καταστρέφεται η παραγωγική βάση περιοχών, υιοθετεί την άποψη ότι οι ευθύνες μπορεί να είναι απρόσωπες. Εμείς επιμένουμε ότι οι ευθύνες και τα λάθη δεν μπορεί να είναι «ορφανά», πάντα αναφέρονται σε πρόσωπα, καταλογίζονται σε αυτούς που έχουν την υποχρέωση, είναι αρμόδιοι να μας προστατεύουν την ώρα της κρίσης».
Γιατί χαρακτηρίσατε ως «ομολογία αποτυχίας» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους;
«Γιατί η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έβαλε όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο μισός – περίπου – πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος. Η πανδημία είναι εδώ ξανά απειλητική. Τις προάλλες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων. Τα νέα μέτρα θα κριθούν στην πράξη από την ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχου από τους μηχανισμούς του κράτους. Κάτι που μέχρι τώρα και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δεν υπήρξε. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό».
Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε έναν κύκλο φθοράς;
«Μετά από μια δεκαετή κρίση και ύφεση, η πανδημία φόρτωσε περισσότερα βάρη στην πλάτη των πολιτών. Υπάρχει γενικευμένη ανασφάλεια. Και δυστυχώς, η έξοδος από αυτήν τη δοκιμασία καθυστερεί όλο και περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης. Η ουσία είναι ότι η θέση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων χειροτερεύει. Οι ανισότητες μεγαλώνουν. Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αποδυναμώνονται. Οι νέοι βλέπουν ξανά έναν τοίχο να κρύβει τα όνειρά τους. Ολα αυτά καταγράφονται στη συνείδηση του πολίτη παρά τα όσα κάνει η κυβέρνηση μέσω των οργανωμένων δικτύων προπαγάνδας που διαθέτει για να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Γι’ αυτό οι πολίτες αναζητούν προοδευτική εναλλακτική λύση. Προσβλέπουν σε έναν πολιτικό χώρο που θα δίνει ξανά ελπίδα και προοπτική, με πατριωτισμό και κοινωνική ευαισθησία, στο Κίνημα Αλλαγής».
Ο Πρωθυπουργός, πάντως, εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Κέντρο και να αξιοποιεί στελέχη της παράταξής σας.
«Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Απέχουν πολύ ο κ. Μητσοτάκης και οι πολιτικές του από το Κέντρο. Δεν έχουν σχέση. Δεν είναι «κεντρώο» να φτιάχνεις την Ελλάδα για τους λίγους. Να αφαιρείς αξία και δικαιώματα από την εργασία. Δεν είναι «κεντρώο» να αλλάζεις την επικουρική ασφάλιση στις πλάτες της νέας γενιάς. Δεν είναι «κεντρώο» να ιδρύεις αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια ή να φορτώνεις στους νέους την έξαρση της πανδημίας. Και σίγουρα δεν είναι «κεντρώο» να εναγκαλίζεσαι με τα μεγάλα συμφέροντα στην Τράπεζα Πειραιώς, στα ΕΛΠΕ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή να χτίζεις μια υπερσυγκεντρωτική δομή, να ιδρύεις τη Μαξίμου ΑΕ και να τα βαφτίζεις «επιτελικό» κράτος. Καταλαβαίνω το άγχος του κ. Μητσοτάκη να βρει ψήφους στον κεντρώο χώρο και στελέχη στην πολιτική αγορά, αλλά ας θυμάται ότι αντίστοιχη προσπάθεια έκανε και ο κ. Τσίπρας, χωρίς αποτέλεσμα. Οι «διευρύνσεις» ή οι «αξιοποιήσιμοι» σύντομα χάνουν την ταυτότητά τους όταν μπαίνουν κάτω από τη νέα ταμπέλα. Υλοποιούν ή προωθούν πολιτικές με άλλο πρόσημο, που καμία σχέση δεν έχουν με τη Σοσιαλδημοκρατία. Η Σοσιαλδημοκρατία ανανεώνεται, αναθεωρεί, ανοίγει νέους δρόμους, υπερασπίζεται την ιστορία της και πορεύεται με τις αξίες της. Κερδίζει έδαφος, μετά τις κρίσεις και στην Ευρώπη γιατί μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς».
Εσείς τι προτείνετε; Ποια είναι η κεντρική ιδέα της «Νέας Αλλαγής» και του «Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου» που θα παρουσιάσετε στις 3 Σεπτεμβρίου;
«Η χώρα παραμένει καθηλωμένη, αφού οι πολιτικές δυνάμεις που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα δεν έχουν όραμα, σχέδιο, πίστη στις δυνατότητές της. Εκφράζουν το παλιό. Υπάρχουν όμως παντού δημιουργικές δυνάμεις που διψάνε για τη Νέα Αλλαγή. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο, ικανότητα και αποφασιστικότητα να γίνει πράξη. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα συνεκτικό αφήγημα με επίκεντρο τις αρχές της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Με ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με παραγωγή στον τόπο μας, με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς εργαζομένους, προτεραιότητα τις σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και αντιμετώπιση των ανισοτήτων που μεγάλωσαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Είναι η ώρα να νοιαστούμε και να δουλέψουμε για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κόντρα στην πορεία που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, που οδηγεί σε μια Ελλάδα για λίγους και ισχυρούς. Είναι η νέα πρόκληση για την παράταξή μας, η επαναφορά της σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα από μια νέα σχέση αλήθειας με την κοινωνία, όσους έμειναν κοντά μας, αλλά και όσους αποξενώσαμε και πληγώσαμε. Είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική, όχι κομπάρσοι της ιστορίας ή συμπλήρωμα στα σχέδια κάποιων. Αυτήν την προοπτική αυτονομίας, ελπίδας και νίκης θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω στις 3 του Σεπτέμβρη, για το ΠαΣοΚ του μέλλοντός μας, το Κίνημα Αλλαγής, την αυθεντική δύναμη Αλλαγής για την πατρίδα μας. Με αυτή τη σημαία διεκδικώ ξανά την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο οδηγεί η πολιτική ενότητα, η αυτόνομη πορεία και η προοδευτική ταυτότητα. Αυτό το τρίπτυχο υπηρετώ και για αυτά μάχομαι με πίστη, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών».
«Η στάση μου δεν προεξοφλεί γαλάζιες ή κόκκινες συνεργασίες»
Εχετε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Στο Κίνημα Αλλαγής όμως θα πέσει το βάρος τού να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Τι θα κάνετε τότε;
«Διεκδικούμε με την ψήφο του λαού πρωταγωνιστικό ρόλο. Τώρα χτίζουμε τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Οδηγός μας είναι και θα είναι οι αξίες μας, γιατί το Κίνημα Αλλαγής και το ΠαΣοΚ γεννήθηκαν για να υπηρετούν την πατρίδα, όχι τις φιλοδοξίες ενός προέδρου, ενός κομματικού οργάνου ή κάποιων στελεχών. Συνεπώς εγγυώμαι και την προοδευτική ιδεολογική ταυτότητα και την πολιτική αυτονομία της παράταξης με στόχο μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, στάση που δεν προεξοφλεί ούτε υπονοεί γαλάζιες ή κόκκινες συνεργασίες. Βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, με πίστη, συλλογική προσπάθεια και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια και να μεγαλώσουμε την παράταξη. Σταθήκαμε απέναντι στη Συντήρηση – γαλάζια και κόκκινη – χωρίς υποδεκάμετρο, ορθώσαμε λόγο προοδευτικό και πατριωτικό, αποφύγαμε τις συγκολλήσεις που κάποια συστήματα θέλουν να μας επιβάλουν. Σε αντίξοες συνθήκες, μέσα στην πανδημία, με ψαλιδισμένη τη φωνή μας, αποδείξαμε ότι είμαστε η μοναδική προοδευτική αντιπολίτευση, το μόνο κόμμα που κρατά ζωντανές τις αξίες και τις πολιτικές που επιτρέπουν στην κοινωνία να ελπίσει ξανά».
Χρησιμοποιείτε και εσείς και ο κ. Τσίπρας τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση». Είστε έτοιμη για έναν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενό της;
«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως για το Κίνημα Αλλαγής – και για εμένα προσωπικά – η αυτόνομη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποτελεί συλλογική μας απόφαση. Επιλογή που σταδιακά δικαιώνεται. Δεν λοξοκοιτάμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Οπως σας είπα και πιο πάνω, έχουμε διαφορετική αντίληψη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως προς την “πρόοδο” και ως προς τη “διακυβέρνηση”. Εμείς δεν διαιρούμε και δεν διχάζουμε την κοινωνία. Η καλύτερη ζωή είναι δικαίωμα όλων. Δεν κλείνουμε το μάτι στα άκρα, ούτε αντιλαμβανόμαστε την αντιπολίτευση ως ανταγωνισμό κιτρινισμού. Για εμάς διακυβέρνηση σημαίνει βάθεμα της δημοκρατίας, ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών με διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν βλέπουμε θεσμικά “εμπόδια” στη Δικαιοσύνη ή στην πολυφωνία, δεν θέλουμε να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας, δεν την αντιλαμβανόμαστε ως λάφυρο. Δεν συντρέχουν προγραμματικές και ιδεολογικές συγκλίσεις. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησε και αποδοκιμάστηκε».
«Η ΝΔ επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ»
Ασκείτε σκληρή κριτική στα ΜΜΕ, στα οποία καταλογίζετε ότι αναπαράγουν την κυβερνητική γραμμή. Δεν είστε υπερβολική;
«Η Ελλάδα κατρακυλά στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου και η ποιότητα της δημοκρατίας έχει υποβαθμιστεί μέσα στην πανδημία. Η ΝΔ επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, να επιβάλει τη γραμμή της, να “αποπολιτικοποιήσει” τη συζήτηση και να γεμίσει τα τηλεοπτικά πάνελ με στελέχη της και ως ειδικούς, εξοβελίζοντας την αντίθετη άποψη. Προσοχή, δεν ζητώ και δεν ζήτησα ποτέ προνομιακή μεταχείριση, ούτε υπερπροβολή. Ζητάμε το αυτονόητο και συνταγματικά επιβαλλόμενο, να ακούγονται όλες οι απόψεις, να λειτουργεί ομαλά ο δημόσιος διάλογος, να γίνεται σεβαστή η λαϊκή εντολή. Και αυτό είναι ευθύνη του ΕΣΡ. Αποτελεί χρέος για τον δημοσιογραφικό κόσμο να υπερασπιστεί την πολυφωνία και την ίδια την τιμή της δημοσιογραφίας».
Πότε θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να καθορίσει τον «οδικό χάρτη» της εκλογής ηγεσίας; Θα γίνει η διαδικασία τον Νοέμβριο ή ενδεχομένως να μεταφερθεί στις αρχές της νέας χρονιάς;
«Οπως έχει συλλογικά αποφασιστεί, μέσα στον Σεπτέμβριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα εξειδικεύσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες, πάντοτε στο πλαίσιο του Καταστατικού μας, το οποίο θα τηρηθεί πλήρως. Διαθέτουμε μακρά εμπειρία στη διεξαγωγή υποδειγματικών δημοκρατικών διαδικασιών, που όχι απλώς ουδέποτε αμφισβητήθηκαν, αλλά λειτούργησαν ως παράδειγμα και για άλλα κόμματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις