Ανασχηματισμός – Πότε έγινε ακύρωση υπουργοποίησης στο παρά πέντε
Σε επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Βασίλης Ράπανος, ανέφερε ότι λόγοι υγείας δεν του επέτρεπαν να ασκήσει «με πληρότητα και επάρκεια» τα καθήκοντά του.
Παραίτηση λίγο μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησης, όπως συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης με το Ευάγγελος Αποστολάκη είχε συμβεί ξανά και συγκεκριμένα επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Πριν καν ορκιστεί υπουργός Οικονομικών ο τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
Σε επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Βασίλης Ράπανος, ανέφερε ότι λόγοι υγείας δεν του επέτρεπαν να ασκήσει «με πληρότητα και επάρκεια» τα καθήκοντά του.
Ωστόσο το παρασκήνιο αναφέρει ότι ο κ. Ράπανος αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς είχε διαβεβαιώσεις περί υπουργοποίησης των κ.κ. Ζανιά, Στουρνάρα και Γιαννίτση. συμμετοχής των συγκεκριμένων προσώπων στην κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ράπανος φάνηκε ενοχλημένος από την άρνηση Σαμαρά να υπουργοποιήσει τους κ.κ. Ζανιά, Στουρνάρα και Γιαννίτση.
H επιστολή παραίτησης του κ. Ράπανου:
«Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, πρόταση που είχε τη συναίνεση και των προέδρων των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνησή σας. Στην πρότασή σας απάντησα θετικά, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και της ευθύνης που αναλάμβανα.
Το πρόσφατο συμβάν, που οδήγησε στην εισαγωγή μου σε νοσοκομείο, δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου, δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα με τους θεράποντες ιατρούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου, προς το παρόν, δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ να αποδεχτών τελικά την τιμητική πρότασή σας.
Κύριε πρωθυπουργέ
Στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μας μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκή οικογένειας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία και να σας διαβεβαιώσω ότι, στο μέτρο των δυνάμεών μου, θα είμαι στη διάθεσή σας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας».
Η παραίτησή του είχε γίνει δεκτή.
Έτσι, τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών είχε αναλάβει τελικά ο Γιάννης Στουρνάρας, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού.
Για δύο ώρες υπουργός
Σχεδόν δύο ώρες ήταν «υπουργός» ο Βαγγέλης Αποστολάκης στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Μετά τις οξύτατες αντιδράσεις που προέκυψαν από την Κουμουνδούρου με αφορμή την υπουργοποίησή του, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση. Αμεση και οξύτατη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε ενημερώσει για την υπουργοποίηση Αποστολάκη τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ανάλογη ενημέρωση είχε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Τελικώς η Πολιτική Προστασία παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέση που κατέχει πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκης.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου