Τσίπρας – Η στρατηγική επιλογή της μετωπικής με Μητσοτάκη
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας πρoέκρινε την απευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό – Η λογική του «ώριμου φρούτου» και ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμάκωση της αντιπολίτευσης με άξονα την καθημερινότητα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Την απευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγει από εδώ και πέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του, όπως αυτή αναδείχθηκε στην προ ημερών συζήτηση για τις πυρκαγιές στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά του αρχηγού της.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός πλέον είναι ευάλωτος και η φθορά που θα καταγράφει από εδώ και πέρα θα είναι μεγάλη. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υιοθετείται η λογική του «ώριμου φρούτου» με το σκεπτικό ότι θα γίνεται μια όλο και πιο διαβρωτική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα.
Από τη μια πλευρά θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός που θα επιτίθεται, όχι προσωπικά, αλλά επί των αποφάσεων και των κινήσεων του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη πλευρά θα υπάρχουν οι κεντρικοί βουλευτές που θα εντείνουν την κριτική τους με πιο αυστηρό και αιχμηρό ύφος για μια σειρά ζητημάτων.
Κανένα έδαφος για συνεννόηση
Η πρόσφατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο ήταν άκρως διαφωτιστική, καθώς έδειξε ότι συναίνεση και συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για μια διαφορετικού είδους αντιπολίτευση, πρυτάνευσε στο τέλος η άποψη για τη μετωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, που θα είναι το κεντρικό σημείο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από εδώ και πέρα.
Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την απήχηση του κόμματος στην κοινωνία. Αρκετοί θεωρούν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να περάσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τμήματα της κοινωνίας που προσεγγίζει το κόμμα και μιλούν για αναιμική δυναμική. Ορισμένοι μάλιστα εστιάζουν και στο ύφος του κ. Τσίπρα, το οποίο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ήταν μετριοπαθές και προ ημερών στη Βουλή έδειξε ένα πιο σκληρό πρόσωπο.
«Η στάση του Πρωθυπουργού μετέβαλε και τη δική μας προσέγγιση» λένε από το επιτελείο του και τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αρκετά ήπιος το προηγούμενο διάστημα σε σύγκριση με ό,τι έγινε από την πλευρά της ΝΔ με την τραγωδία στο Μάτι.
Στο προσκήνιο και η καθημερινότητα
Η προσέγγιση περί αναιμικής δυναμικής ακυρώνεται από το προεδρικό σύστημα. Εκεί θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «χτίζει μέρα με τη μέρα δυναμική που θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα». Μάλιστα επ’ αυτού δεν στέκονται μόνο στις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά τονίζουν ότι το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση ενισχύεται από την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας και αναφέρονται στον εμβολιασμό και στις απαγορεύσεις, ενώ θέτουν και τα ζητήματα της καθημερινότητας με έμφαση ιδιαίτερα στην ακρίβεια της τελευταίας περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Κουμουνδούρου, παρουσία του κ. Τσίπρα και στενών του συνεργατών, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, αποφασίστηκαν και τα επόμενα βήματα του κόμματος.
Αρχίζει νέος κύκλος περιοδειών
Η αντιπολίτευση που θα ασκηθεί από εδώ και πέρα θα είναι άκρως επιθετική και θα ξεκινήσει και νέος κύκλος περιοδειών και ομιλιών ανά την επικράτεια (π.χ. προ ημερών στην Πρέβεζα μίλησε ο Νίκος Παππάς με τη Ρένα Δούρου) με βάση τον προγραμματισμό του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Εξάλλου, όπως λένε, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που θα δίνουν αφορμές, όπως η εφαρμογή του νέου εργατικού νόμου (π.χ. περιορισμός των απεργιών, όρια για τις απεργίες κ.λπ.), αξιολόγηση εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακή αστυνομία, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ακρίβεια και γενικά οικονομική κατάσταση κ.ά.
Στο επίκεντρο η ακρίβεια
Ειδικά για την οικονομία, δεν συμμερίζονται τα θετικά μηνύματα με αφορμή και την πορεία του τουρισμού που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Θα εστιάσουν το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας και επ’ αυτού θα δοθεί και βάρος στη σχετική επίκαιρη επερώτηση που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο και θα συζητηθεί λίαν προσεχώς.
Το βάρος θα σηκώσει εκεί ο αρμόδιος τομεάρχης Αλέξης Χαρίτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος με κεντρικό αίτημα την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την ενέργεια και παράλληλα να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα και χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Εμφαση στην προσέλκυση «δυσαρεστημένων» νέων ψηφοφόρων
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί το επόμενο διάστημα και στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων που στέκονται κριτικά έναντι της κυβέρνησης και με αρνητισμό και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι προνομιακό πεδίο τους, αλλά αυτό ακόμα δεν επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερέχει σημαντικά της ΝΔ στις ηλικίες 18-35.
Ομως τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο και τον εμβολιασμό και τις απαγορεύσεις, δεν είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων που θα φλερτάρουν πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχει μια αντισυστημική στάση που δεν κατευθύνεται προς τα κόμματα του Κοινοβουλίου, λένε οι γνωρίζοντες και αυτό προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν στο προεδρικό επιτελείο.
Σαφές μήνυμα υπέρ της ανάγκης για καθολικό εμβολιασμό
Υπό τη σκιά της κριτικής που ασκείται από τη ΝΔ και άλλους πόλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές, καθώς δεν «βάζει πάγο» στον Παύλο Πολάκη που εκφράζει συνεχώς ενστάσεις και αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις. Μπορεί να μην έλαβε απόφαση για πειθαρχικά μέτρα – κάτι τέτοιο δεν το συζητούσε καν, αν και κεντρικά στελέχη το ήθελαν –, όμως η απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ήταν σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη, του Ανδρέα Ξανθού, της Ολγας Γεροβασίλη και του Πάνου Σκουρλέτη υπέρ του μαζικού εμβολιασμού. Μάλιστα οι τρεις πρώτοι από κοινού ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα την άμεση σύγκληση σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή των μελών των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με αποκλειστικό θέμα το υγειονομικά ασφαλές «άνοιγμα» της εκπαίδευσης.
«Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει πλήρης γνώση της κατάστασης και ουσιαστική συζήτηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων» σημειώνουν.
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σαφής: α) Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δική τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, β) διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα, γ) ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις και δ) ΟΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Κέντρου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ξεκινήσει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, μιλά όμως για απόφαση ελεύθερης βούλησης, εξαιρεί τις κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας, μιλά για επιχείρηση πειθούς και μετακίνησης από μια θέση σε άλλη και όχι αναστολή εργασίας.
«Εχουμε μπροστά μας μια διπλή μάχη ενάντια σε μια δολοφονική πανδημία και σε μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Οσο και να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να διχάσει την κοινωνία, αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε με αλληλεγγύη» είναι το κεντρικό μήνυμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις