Ανασχηματισμός – Τι οδηγεί στην πολιτική… αποστρατεία τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια γενικευμένη δυσαρέσκεια εντός των Σωμάτων Ασφαλείας
Εξίσου απρόβλεπτος όσο και προβλεπόμενος ο ανασχηματισμός. Απολύτως αναμενόμενη η αποπομπή Χρυσοχοΐδη, όπως και η αποχώρηση μεν, αλλά αξιοποίηση σε άλλο υπουργείο του Νίκου Χαρδαλιά (ειδικά μετά κι από την περιπέτεια της υγείας του, που τώρα μεταφέρεται στο υπουργείο Άμυνας). Έκπληξη ο Θάνος Πλεύρης στο Υπουργείο Υγείας και ο Βασίλης Κικίλιας στο… Υπουργείο Τουρισμού.
Ωστόσο, και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, για έναν από τους δύο αποπεμφθέντες, η «λήξη συνεργασίας» με την κυβέρνηση, θα μπορούσε να σημαίνει και πολιτική «αποστρατεία», δηλαδή το τέλος της πολιτικής του καριέρας, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ούτε είναι μέλος της ΝΔ, ούτε κι έχει διατηρήσει δεσμούς με το ΚΙΝΑΛ. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο θα μπορούσαμε να πούμε, ειδικά μετά την παραίτηση που είχε ζητήσει η Φώφη Γεννηματά.
Πληροφορίες που έρχονται από πηγές εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από ανθρώπους που δεν… έβλεπαν με καλό μάτι τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ανέφεραν ότι ένα βασικό σημείο της πολιτικής πορείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την πρόσφατη θητεία του, δημιούργησε ενόχληση των Σωμάτων Ασφαλείας ως προς τη διαχείριση των αρμοδιοτήτων του. Μια γενικευμένη και επικρατούσα δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του τέως υπουργού σίγουρα δε διευκόλυνε την όποια πιθανότητα να παραμείνει στο πόστο του.
Αναφορικά με τα Σώματα Ασφαλείας, οι ένστολοι φέρεται να διαμαρτύρονταν έντονα για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την πανδημία, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι αστυνομικοί μένουν ή αλλάζουν μαζί στις ίδιες κλούβες έως και 50 άτομα, χωρίς την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και με βασική τους αρμοδιότητα να… κόβουν πρόστιμα.
Μάλιστα, πληροφορίες από αστυνομικά τμήματα λένε για συναδέλφους τους που νόσησαν, ενώ ανέφεραν ότι «για αυτούς δεν είμαστε εργαζόμενοι, μόνο αριθμοί»(τα ονόματα και τα στοιχεία των ένστολων προστατεύονται για ευνόητους λόγους).
Τέλος εποχής
Με αυτά τα δεδομένα, συν τα πολλά και ουσιαστικά λάθη στη διαχείριση των μαζικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην χώρα, λάθη για τα οποία ζήτησε συγγνώμη ο πρωθυπουργός, αλλά όλοι ανέμεναν την «προσωποποίηση» της ανάληψης ευθύνης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που πρόσφατα είπε ότι έπαιξε και το ρόλο του… πυροσβέστη με τη μάνικα στο χέρι, πάει σπίτι του και το μέλλον θα δείξει αν τελικά θα μιλάμε για πολιτική αποστρατεία.
Το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να τον δεχτούν πίσω, ενώ κυβερνητικό πόστο είναι απολύτως απίθανο να λάβει σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο κ, Χρυσοχοϊδης για άλλους χαρακτηρίστηκε το εξιλαστήριο θύμα, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξάντλησε όσο χρόνο ενεργούς πολιτικής του είχε απομείνει και νομοτελειακά φτάνει σε ένα οριστικό τέλος της καριέρας του.
Την θέση του καλύπτει τώρα ο Τάκης Θεοδωρικακος, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από το 2015.
Αναβάθμιση για Πλεύρη, υπονόμευση για Κικίλια
Το υπουργείο Υγείας, ένα από τα κρισιμότερα, αναλαμβάνει ο νομικός Θάνος Πλεύρης, πολιτικός προερχόμενος από το ΛΑ.Ο.Σ και στέλεχος της ΝΔ την τελευταία δεκαετία.
Ο κ. Πλεύρης πρόσφατα μας απασχόλησε με την παρουσία του στο -ακυρωθέν- Πρώτο Συνέδριο Γονιμότητας,ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει για τη δικαιοσύνη και τον ρόλο των ανδρών για τις αμβλώσεις. Ένας πολιτικός άπειρος για το κομμάτι της Υγείας, μένει να κριθεί και να δούμε αν θα καταφέρει να αντέξει.
Σε κάθε περίπτωση, ενστερνίζεται πλήρως το πρόγραμμα της ΝΔ γιατί δημόσια Υγεία, το οποίο περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, που όμως δεν εξελίχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Ο δε Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «αφανής υπουργός» της πανδημίας, καθώς όλο το βάρος είχε μεταφερθεί στους επιστήμονες, μεταφέρθηκε στο υπουργείο Τουρισμού, σε ένα σχετικά «εύκολο» υπουργείο, χωρίς επίκαιρες απαιτήσεις.
Οσο για το Νίκο Χαρδαλιά, που αντί για τον Βασίλη Κικίλια είχε αναλάβει την ενημέρωση για την πανδημία -και τη συνεπακόλουθη είσπραξη της δυσαρέσκειας- φαίνεται ότι αποτελεί ακόμη «χαρτί» στην κυβερνητική τράπουλα, αφού το νέο του πόστο είναι στο υπουργείο Άμυνας.
Τις αρμοδιότητες του Νίκου Χαρδαλιά, αλλά αναβαθμισμένες σε υπουργείο, αναλαμβάνει ο Ναύαρχος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με διαρροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα, για να λάβει την απάντηση ότι «δεν πρόκειται για συναίνεση, αλλά για εξαγορά».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη, ο νυν πρωθυπουργός είχε τοποθετηθεί στη Βουλή, αναφέροντας ότι αυτά «συνέβαιναν επί χούντας», καθώς πρόκειται για απόστρατο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις