Νταϊάνα – Η πριγκίπισσα που κατέκτησε την αθανασία
Πριν από 24 χρόνια η πριγκίπισσα Νταϊάνα χάνει τη ζωή της σε ένα θανατηφόρο τροχαίο στο Παρίσι σε ηλικία 36 χρονών
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τις 31ης Αυγούστου του 1997, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγέντ, προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι.
Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο ίδιος ο Φαγέντ.
Η 36χρονη πριγκίπισσα Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε τη ζωή της ακαριαία.
Μέχρι να απεγκλωβιστεί από το όχημα, στο σημείο είχαν σπεύσει παπαράτσι στους οποίους η πριγκίπισσα λέγεται πως ψέλλισε: «Αφήστε με ήσυχη».
Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ενώ όπως διαπιστώθηκε, λόγω της σύγκρουσης, η καρδιά της είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα.
Οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα.
Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τα ερωτήματα και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τις συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου δεν άργησαν να έρθουν.
Ένα έθνος στο πένθος
Η Νταϊάνα είχε πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο το 1996, αλλά τα ΜΜΕ δεν σταμάτησαν στιγμή να την ακολουθούν.
Λίγο μετά το τροχαίο της 31ης Αυγούστου του 1997, η βρετανική βασιλική οικογένεια ενημερώνεται για το συμβάν, ενώ βρίσκεται στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία.
Ο Κάρολος πήγε αμέσως στο Παρίσι για να παραλάβει το άψυχο σώμα της Νταϊάνα και επέστρεψε στο Μπαλμόραλ για να βρεθεί κοντά στους γιους τους, τον Ουίλιαμ και το Χάρι.
Σε ηλικία 15 και 12 ετών τότε, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι ήταν σε μια πολύ τρυφερή και δύσκολη ηλικία και αυτό που τους συνέβη ήταν πολύ άσχημο.
Όσο τα ΜΜΕ έφερναν στο φως όλο και περισσότερες εικόνες και λεπτομέρειες για το δυστύχημα, η βασιλική οικογένεια εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ήταν όλοι «βαθιά σοκαρισμένοι από το δυστύχημα».
Όσο περνούσαν οι ώρες και οι Βρετανοί θρηνούσαν, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, περιμένοντας να κάνει μια πιο συναισθηματική ανακοίνωση.
Όσο η δυσφορία αυξανόταν, ο Τόνι Μπλερ, μόλις τέσσερις μήνες στη Ντάουνινγκ Στριτ τότε, ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν έκανε το παλάτι.
«Νιώθω όπως όλοι σ’ αυτή τη χώρα σήμερα, συντετριμμένος», είπε για το θάνατο της Νταϊάνα.
Λίγο πριν από την κηδεία της Νταϊάνα, η βασίλισσα Ελισάβετ ανταποκρίθηκε τελικά στην απαίτηση του κοινού να δείξει το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας.
Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, απευθύνθηκε στους υπηκόους της ως «βασίλισσα και γιαγιά» και είπε ότι η Νταϊάνα ήταν ένα «εξαιρετικό πλάσμα».
Επτά ημέρες από το θάνατο της, στις 6 Σεπτεμβρίου 1997, εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της.
Μια κηδεία που έγινε παγκόσμιο τηλεοπτικό θέαμα καθηλώνοντας εκατομμύρια θεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν την τελευταία πράξη ενός έργου με πρωταγωνίστρια μια πριγκίπισσα που η ζωή της, είχε γίνει αμέτρητες φορές πρωτοσέλιδο.
Ο Έλτον Τζον, φίλος της Νταϊάνα, την αποχαιρέτησε, ερμηνεύοντας το τραγούδι Candle in the Wind.
Αρχικά είχε συνθέσει το κομμάτι για την Μέρλιν Μονρόε που είχε πεθάνει σε ηλικία 36 ετών, όπως ακριβώς και η Νταϊάνα. Ωστόσο άλλαξε ορισμένους από τους στίχους του τραγουδιού, αποφεύγοντας εκείνους που αναφέρονταν στην καταδίωξη της από τους παπαράτσι….
Βασίλισσα στις καρδιές του κόσμου
Τo 1995, δύο χρόνια πριν το θάνατο της η Νταϊάνα είχε πει σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι θα ήθελε να γίνει βασίλισσα.
Δεν μιλούσε για τη βρετανική μοναρχία, όμως. Ήθελε να γίνει βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων.
24 χρόνια μετά τον θάνατό της είναι ξεκάθαρο ότι τα κατάφερε.
Η Νταϊάνα χρησιμοποίησε τη δημοφιλία της για να στρέψει την προσοχή του κοινού σε έναν αριθμό από στόχους, από την καταπολέμηση της λέπρας ως την ψυχική υγεία.
Έγινε πρωτοσέλιδο το 1987 όταν έσφιξε το χέρι ενός ανθρώπου που ασθενούσε με AIDS, διαλύοντας το μύθο ότι ο HIV μεταδίδεται με το άγγιγμα.
Λίγο πριν το θάνατό της ταξίδεψε στην Αγκόλα για να καταδείξει διεθνώς τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι κάτοικοι από τις νάρκες κατά προσωπικού.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επιδείξεις λατρείας απέναντί της ήταν υπερβολικές, με το λαό αλλά κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να την αποκαλούν «πριγκίπισσα του λαού», για την ισορροπημένη και «προσγειωμένη» προσωπικότητά της, αλλά και για την αβίαστη ευγένεια που την χαρακτήριζε όταν ασχολούνταν με το λαό.
H Νταϊάνα έγινε μια από τις πιο αγαπητές γυναίκες σε όλον τον κόσμο του 20ου αιώνα.
Χιλιάδες κείμενα για εκείνη, ενώ η ίδια βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.
Ακόμα και σήμερα πλήθος ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών γοητεύονται από τον «μύθο Νταϊάνα».
24 χρόνια μετά τον θάνατό της όλοι θυμούνται την πριγκίπισσα που τόλμησε το αδύνατο, που διεκδίκησε να πάρει πίσω τη ζωή της από το βρετανικό παλάτι, που θέλησε να μιλήσει με έργο και όχι με τίτλους ευγενείας.
Η Νταϊάνα κατάφερε να περάσει έστω και άθελά της στην αθανασία…
με πληροφορίες από mixanitouxrounou.gr
- Συνάντηση Φάμελλου με Μυλόπουλο – «Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση θεμάτων Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό επίπεδο»
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Ο Κομπότης (!), τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)