Βρετανία – «Πρώτο κουδούνι», με γκρίνια για τα μέτρα στα σχολεία και φόβο για τη «Δέλτα»
Πριν καλά-καλά αρχίσει η νέα σχολική χρονιά στην Αγγλία, τα συνδικάτα εκπαιδευτικών έχουν ξεσηκωθεί κατά της χαλάρωσης των μέτρων για την Covid-19 στις τάξεις. Η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους γονείς
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Οι ευρωπαϊκές διευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF ήταν σαφείς.
Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των ομάδων που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν, καλώντας στην εφαρμογή μιας εμβολιαστικής στρατηγικής, προσανατολισμένης στη λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών.
Καθώς όμως τα μαθήματα ξαναρχίζουν στην Αγγλία, σε ορισμένες περιοχές από αυτήν την εβδομάδα, ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα περισσεύει.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τα στοιχεία, που δείχνουν εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στις ηλικίες μεταξύ 5-19 ετών, στα 6.471 την εβδομάδα μεταξύ 16 και 24 Αυγούστου, την ώρα που πέρυσι ήταν, το ίδιο διάστημα, μόλις 132.
Ή με το γεγονός ότι ένας στα 50 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν θετικός στον κοροναϊό στα μέσα Αυγούστου.
Τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνδικάτα είναι στα «κάγκελα» με τις αναθεωρημένες οδηγίες για τη νέα σχολική χρονιά που εξέδωσε η κυβέρνηση Τζόνσον και το υπουργείο Παιδείας, πρακτικά καταργώντας τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στις τάξεις: από τις μικρές ομάδες στη λογική της «φούσκας», έως την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
Τους φόβους ενισχύει το γεγονός ότι στη Σκωτία, όπου τα μαθήματα έχουν ήδη αρχίσει -και δη με διατήρηση των περιοριστικών μέτρων-, τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν στους ανήλικους μαθητές, που ούτως ή άλλως δεν ανήκουν στις ομάδες εμβολιασμού στη Βρετανία (έως και σήμερα, το εθνικό πρόγραμμα αφορά τους 16 ετών και άνω).
«Προβλέπω ότι πολύ σύντομα θα δούμε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα να λειτουργούν σε πλαίσιο έκτακτης ανάγκης», τόνισε η γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών, Μέρι Μπάουστεντ.
«Όμως τότε θα είναι αργά», προειδοποίησε.
Γονεϊκή ευθύνη
Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει.
Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, υποστηρίζει, έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Αυτό που προέχει τώρα, διαμηνύει, είναι η εξισορρόπηση των μέτρων κατά της Covid-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των σχολείων στην κανονικότητα, έπειτα από 18 μήνες διακοπής της λειτουργίας τους.
Ως εκ τούτου, το υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε στην οδηγία προς τα μεν σχολεία να διενεργήσουν δύο διαγνωστικά τεστ σε κάθε μαθητή, την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς.
Προς τους δε γονείς ότι θα πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη, με την υποχρέωση να κάνουν στα παιδιά δύο τεστ την εβδομάδα, στο σπίτι.
Ο υπουργός Παιδεία, Γκάβιν Γουίλιαμσον, ήδη τους πέταξε το «μπαλάκι» της ευθύνης.
«Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα στα σχολεία», έγραψε σε άρθρο του στην Daily Mail. «Πρέπει να βοηθήσουν και οι γονείς στη μάχη ενάντια σε ένα τέταρτο κύμα της Covid-19».
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να ξανακλείσουν τα σχολεία ή ολόκληρες τάξεις να μπουν σε απομόνωση. Αυτό θα πρέπει να είναι η ύστατη επιλογή».
Κατά τα λοιπά, οι οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι όσοι μαθητές βρεθούν θετικοί θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα δέκα ημερών στο σπίτι -όπου στο μεσοδιάστημα θα έχουν μεταφέρει τον ιό και τις παραλλαγές του.
Για τους υπόλοιπους μαθητές της τάξης, τα μαθήματα θα συνεχίζονται κανονικά.
Τα σχολεία έχουν επίσης ειδοποιηθεί να εξετάσουν ως επιλογή να γίνονται μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, στη βροχερή και ήδη φθινοπωρινών θερμοκρασιών Αγγλία.
Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να επανέλθει προσωρινά, εφόσον υπάρξει σχετική σύσταση από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, υπογραμμίζει το υπουργείο.
Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, τονίζει, μπορεί να περιοριστεί η προσέλευση στις τάξεις, «βραχυπρόθεσμα» και ως «έσχατη επιλογή».
Μίνι… αντάρτικο
Αψηφώντας τις οδηγίες και φοβούμενοι τα χειρότερα από τα τέλη κιόλας αυτού του μήνα, διευθυντές σχολείων έχουν ήδη ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα, επαναφέροντας τη χρήση μάσκας και τις «φούσκες» μαθητών.
Ορισμένοι, έχουν μειώσει τον αριθμό των μαθημάτων που θα διδάσκονται ημερησίως, προκειμένου να περιορίσουν τις επαφές μεταξύ εκπαιδευτικού προσωπικού και μαθητών.
Ειδικοί χτυπούν με τη σειρά τους «καμπανάκι».
«Συνολικά, ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, κοντά στα 30.000 την ημέρα», επισημαίνει η Δρ. Ντίπτι Γκουρασάνι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων (SAGE).
«Από αυτή την εβδομάδα, μη εμβολιασμένα παιδιά θα αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο στην Αγγλία, με ποσοστά μόλυνσης 26 φορές υψηλότερα συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο και με μια πιο μεταδοτική παραλλαγή».
«Πέρυσι, τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την επαναλειτουργία των σχολείων. Τι θα γίνει αυτή τη φορά;», αναρωτιέται. «Είναι συνταγή για καταστροφή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δρ. Κιτ Γιέιτς, μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και επίσης μέλος του SAGE.
«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε νέους», έγραψε στο Twitter, «αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με όλες τις συνέπειες (ασθένειες, νοσηλείες, θάνατοι και μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19)».
Μόλις το περασμένο Σάββατο, εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ειδοποίησε την υγειονομική υπηρεσία της Αγγλίας να προετοιμάζεται για πιθανό μαζικό εμβολιασμο των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, εφόσον οι αρμόδιοι φορείς δώσουν το «πράσινο φως».
Ο βρετανικός χειμώνας προβλέπεται μακρύς…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις