Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ – Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται κοινωνικής προστασίας

ΟΗΕ – Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται κοινωνικής προστασίας

Μόνο το 45% των γυναικών με νεογέννητα παγκοσμίως λαμβάνουν χρηματικό επίδομα, ενώ μόνο ένα στα τρία άτομα με σοβαρές αναπηρίες λαμβάνει επίδομα αναπηρίας, διαπιστώνει έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ

Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς καμία κοινωνική προστασία που να τους προστατεύει από την κρίση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κρίση που επέφερε η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε αύξηση των κυβερνητικών δαπανών κατά περίπου 30%.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ, απηύθηνε έκκληση προς τις χώρες, να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας περισσότερο και επέμεινε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στη μελλοντική θωράκιση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων απέναντι στις νέες προκλήσεις.

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για να αξιοποιήσουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας και να οικοδομήσουμε μια νέα γενιά συστημάτων κοινωνικής προστασίας, βασισμένων στα δικαιώματα», δήλωσε.

«Αυτά μπορούν να προφυλάξουν τους ανθρώπους από μελλοντικές κρίσεις και να δώσουν στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις την ασφάλεια να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές μεταβάσεις που έρχονται, με αυτοπεποίθηση και ελπίδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κοινωνική προστασία δεν είναι απαραίτητη μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία, αλλά και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος», τόνισε ο Ράιντερ.

Σε μια νέα έκθεση, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η κρίση, που έφερε η πανδημία, οδήγησε σε μεγαλύτερη κοινωνική προστασία παγκοσμίως, αν και κυρίως στις πλούσιες χώρες. Σημείωσε δε, ότι μόνο το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από τουλάχιστον μία παροχή κοινωνικής προστασίας, ενώ μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά έχει πρόσβαση σε εθνικά δίκτυα κοινωνικής προστασίας.

Οι ανάγκες των νεογέννητων δεν καλύπτονται

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μόνο το 45% των γυναικών με νεογέννητα παγκοσμίως λαμβάνουν χρηματικό επίδομα, ενώ μόνο ένα στα τρία άτομα με σοβαρές αναπηρίες λαμβάνει επίδομα αναπηρίας.

Η κάλυψη των παροχών ανεργίας είναι ακόμη χαμηλότερη, διαπιστώνει η έκθεση, με μόνο το 18,6% των ανέργων παγκοσμίως να καλύπτεται αποτελεσματικά.

Όσον αφορά την πρόνοια συνταξιοδότησης, ο οργανισμός του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι, αν και σχεδόν οκτώ στους 10 ανθρώπους λαμβάνουν κάποια μορφή σύνταξης, οι ανισότητες παραμένουν μεγάλες μεταξύ των περιφερειών, των αγροτικών και αστικών περιοχών και μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Περιφερειακές ανισότητες

Η έκθεση της ΔΟΕ υπογραμμίζει τις σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στην κοινωνική προστασία. Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης, με το 84% των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία παροχή.

Οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου βρίσκονται επίσης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (64,3%), σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας στην Ασία και τον Ειρηνικό (44%), τις αραβικές χώρες (40%) και την Αφρική (17,4%).

Επισημαίνοντας τις διαφορές στις κυβερνητικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία, η ΔΟΕ δήλωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος δαπανούν το 16,4% του εθνικού κύκλου εργασιών (πάνω από το 13% του παγκόσμιου μέσου όρου, εξαιρουμένης της υγείας), ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος προϋπολογίζουν μόλις το 1,1%.

Περισσότερες δαπάνες

Η έκθεση σημειώνει ότι από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις αύξησαν μαζικά τις δαπάνες για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη κοινωνική προστασία για όλους, κατά περίπου 30%.

Για να εξασφαλιστεί η βασική κάλυψη της κοινωνικής προστασίας, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να επενδύσουν επιπλέον 77,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, 362,9 δισ. δολάρια και οι χώρες με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα, 750,8 δισ. δολάρια ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με 15,9%, 5,1% και 3,1% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα.

«Υπάρχει μια τεράστια πίεση για τις χώρες να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά θα ήταν σοβαρά επιζήμιο να περικόψουν την κοινωνική προστασία- απαιτούνται επενδύσεις εδώ και τώρα», δήλωσε η Σάχρα Ραζαβί, Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της ΔΟΕ.

Υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της κοινωνικής προστασίας, η Ραζαβί επέμεινε ότι μπορεί να προωθήσει «καλύτερη υγεία και εκπαίδευση, μεγαλύτερη ισότητα, πιο βιώσιμα οικονομικά συστήματα, καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την τήρηση των βασικών δικαιωμάτων. Τα οφέλη της επιτυχίας θα φτάσουν πέρα από τα εθνικά σύνορα προς όφελος όλων μας».

inView

Ποια είναι η πλατφόρμα Bluesky που έκλεψε 700.000 χρήστες από το X μετά τις αμερικανικές εκλογές;

Σύμφωνα με ειδικούς, το Bluesky έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για τους πρώην πλέον χρήστες του Χ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024