Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Χάνουν την πατέντα τους φάρμακα αξίας 226 δισ. δολ.

Χάνουν την πατέντα τους φάρμακα αξίας 226 δισ. δολ.

Με ρυθμό 6,4% αναμένεται η ανάπτυξη των φαρμάκων που συνταγογραφούνται ως το 2026 διεθνώς, ενώ αντίστοιχα,  στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης προβλέπεται ανάπτυξη 4,2%. Σημαντικός ο ρόλος των ογκολογικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις λοιμώξεις που αναμένονται

Ασφαλής χώρος για επενδύσεις αποδείχθηκε ο τομέας της υγείας στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, με τις επενδύσεις στις βιοφαρμακευτικές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Οι αναλυτές «βλέπουν» τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να ξεπερνούν το ένα τρις δολάρια ως το 2026 παγκοσμίως, ενώ εκτιμούν ότι οι πολιτικές τιμολόγησης δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση στη φαρμακοβιομηχανία, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Evaluate Pharma για το 2021, προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 6,4% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από φέτος ως το 2026, με τα ογκολογικά φάρμακα να παραμένουν στην πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων, καλύπτοντας το 22% της συνολικής αγοράς συνταγογραφουμένων φαρμάκων. Το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας, θα επεκτείνει την πρωτιά του ανάμεσα σε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ως το 2026, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 11%.

Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς αναμένεται να αυξάνονται σε ετήσια βάση της τάξης του 4,2% στα 254 δισ. δολ. ως το 2026.

Την ίδια στιγμή όμως η λήξη σε σειρά από πατέντες, θα μειώσουν τις πωλήσεις σε φάρμακα σημερινής αξίας 226 δισ. δολ. ως το 2026

Η πανδημία

Η έκθεση επισημαίνει πως η πανδημία οδήγησε σε συμπίεση του χρόνου με τα χρόνια να γίνονται μήνες και υπερτόνισε την ισχύ και δημιουργικότητα της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ενίσχυσε τις ανησυχίες για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας.

Ταυτόχρονα όμως ενίσχυσε και τις τάσεις για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που επέτρεψαν την εξ’ αποστάσεως παροχή περίθαλψης, διενέργεια κλινικών μελετών, ενώ παράλληλα διεύρυναν και τη βάση των επενδυτών στην βιοτεχνολογία. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης βιοτεχνολογικών εταιρειών του Nasdaq αυξήθηκε πάνω από 30% το 2020 φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο στην αρχή του 2021, ενώ οι start-ups άντλησαν περίπου 22 δισ. δολ. το 2020, ποσό αυξημένο κατά 39% σε σχέση με το 2019.

Φάρμακα για λοιμώξεις

Και επιπλέον άλλαξε τελείως τη θέση των εμβολίων και των φαρμάκων κατά των λοιμώξεων, φέρνοντάς τα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία δεν επεδείκνυαν κανένα ενδιαφέρον.

Φυσικά, οι αντικαρκινικές θεραπείες θα συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του ενδιαφέροντος – ήδη οι επενδύσεις σε ογκολογικές κλινικές μελέτες αυξήθηκαν κατά 7% μεταξύ 2019 -2020. Όμως στο ίδιο διάστημα οι επενδύσεις σε φάρμακα κατά των λοιμώξεων αυξήθηκαν κατά 73%.

Ογκολογικά φάρμακα

Από την πλευρά των παραγωγών, η έρευνα για αντικαρκινικούς παράγοντες στρέφεται τώρα σε νέας γενιάς φάρμακα που θα σταματούν την ασθένεια και θα αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα, καθώς παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί οι σημερινές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές σε πολλούς τύπους όγκων.

Συνολικά όμως, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, το 80% των μελετών δεν αφορούν την ογκολογία, αλλά άλλες ασθένειες που απειλούν τη δημόσια υγεία, όπως ο διαβήτης, το Αλτζχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες, αλλά και τον κοροναϊό που έχει πλήξει τους χρονίως πάσχοντες περισσότερο.

Ανθεκτικά μικρόβια

Η πανδημία και η ανάγκη για φάρμακα κατά των λοιμώξεων, ανέδειξε και το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, η οποία τέθηκε στην ατζέντα των G7, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας κλπ. Χαρακτηριστικά, δημιουργήθηκε Ταμείο Δράσης κατά της Αντιμικροβιακής Αντοχής με τη συμμετοχή 20 φαρμακευτικών, του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, του Wellcome Trust και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με προϋπολογισμό ενός δισ δολ. για την ανάπτυξη 2-4 νέων φαρμάκων κατά των λοιμώξεων. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ προωθούν πρόγραμμα αξίας 750 εκατ. δολ – 3 δισ. δολ.

Η έκθεση αναφέρεται στην πανδημία, επισημαίνοντας ότι ήταν αδύνατο να προβλέψει κανείς ότι οι ετήσιες πωλήσεις εμβολίων για μια λοίμωξη θα ξεπερνούσαν τις πωλήσεις του φαρμάκου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, που πέρυσι ξεπέρασε τα 20 δισ. δολ. Σημειώνει μεν ότι οι πωλήσεις των εμβολίων αυτών δεν θα κρατήσουν, όμως προβλέπει ότι μέχρι το 2026 ο τζίρος των εμβολίων του κοροναϊού θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολ.

Επισημαίνει ακόμη, πως τον κλάδο απασχολεί η ταχεία έγκριση φαρμάκων, καθώς την τελευταία τριετία, έχουν εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες πάνω από 150 φάρμακα, το 60% αυτών μάλιστα, αφορούσαν σπάνιες ασθένειες και το 90% είχαν εγκριθεί από τον πρώτο κύκλο αξιολόγησης. Στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τα ορφανά φάρμακα, οι αρχές συζητούν αν η 10ετής προστασία τους αποτελεί εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση για τη βιομηχανία.

Sports in

Μοράτα: «Η εμπιστοσύνη του Ιμπραΐμοβιτς και του Φονσέκα με έκαναν να πάω στη Μίλαν»

O Άλβαρο Μοράτα μίλησε για τη μετακίνησή του στην Μίλαν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024