Γερμανία – Διάσταση εργοδοτών υπουργείου Εργασίας για τα εμβολιαστικά δεδομένα των εργαζομένων
Στη Γερμανία τίθεται το ερώτημα εάν ένας εργοδότης δικαιούται εκ του νόμου να ρωτά απασχολούμενό του για το εμβολιαστικό του καθεστώς.
«Εμβολιαστήκατε κατά του κοροναϊού»; Πολύ θα ήθελαν οι εργοδότες στη Γερμανία να έκαναν αυτήν την ερώτηση στους εργαζομένους τους, αλλά θα έχουν άραγε το δικαίωμα από τον νόμο; Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι.
Πέρασαν 578 ημέρες από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο του 2020. Από τότε η χώρα και οι κάτοικοί της πέρασαν από μύρια κύματα. Από περιόδους αυστηρού εγκλεισμού μέχρι και την κατάργηση της μάσκας στους δημόσιους χώρους.
Στο μεταξύ εμφανίστηκαν τα εμβόλια που κανονικά θα πρέπει να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, πιο ακίνδυνη. Πάνω από το 60% των Γερμανών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, παρόλα αυτά η εμβολιαστική καμπάνια κάνει κοιλιά εδώ και μερικές εβδομάδες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα, αν εξαιρέσει κανείς τα προχθεσινά, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός.
«Αντιπαραγωγική»
Υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται το ερώτημα εάν ένας εργοδότης δικαιούται εκ του νόμου να ρωτά απασχολούμενό του για το εμβολιαστικό του καθεστώς. Επ’ αυτού υπάρχει νομική ασάφεια.
Το υπουργείο Εργασίας, σε σχέδιο διατάγματος για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, που θα τεθεί υπό έγκριση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το αφήνει ανοιχτό, παρά το ότι οι εργοδότες ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρεται σαφώς πως έχουν το δικαίωμα να ρωτούν εάν οι εργαζόμενοι έχουν κάνει το εμβόλιο.
Και όπως αναφέρει η εφημερίδα die Welt, οι εργοδότες έχουν θυμώσει. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ κάλεσε την κυβέρνηση «να πάψει να προκαλεί σύγχυση.
Οι επιχειρήσεις» τόνισε «χρειάζονται σαφή τοποθέτηση ότι επιτρέπεται να ρωτούν σχετικά τους εργαζομένους για να μπορούν να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, κάτι που δεν διασφαλίζεται στον νέο κανονισμό».
Ο Ντούλγκερ χαρακτήρισε τη στάση του υπουργείου αντιπαραγωγική. «Δεν δημιουργεί τις συνθήκες σαφήνειας που χρειάζεται μια μονάδα παραγωγής» ισχυρίστηκε. Την ίδια άποψη πρεσβεύει και ο Πεερ Μίχαελ Ντικ, πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών Südwestmetall.
Για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία θα πρέπει όλοι οι κλάδοι να ρωτούν τους απασχολούμενούς τους για το εμβολιαστικό καθεστώς τους. Είναι παράλογο από τη μια οι εργοδότες να δίνουν μέχρι τώρα δωρεάν τεστ, αλλά από την άλλη να μην μπορούν να ρωτούν εάν έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοί τους.
«Ατολμο και ακατανόητο»
Η οικονομία έχει στο πλευρό της τον Γκρέγκορ Τίζινγκ, καθηγητή Εργατικού Δικαίου στη Βόννη. Υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση «στο έννομο συμφέρον της εργοδοσίας και των εργαζομένων να γνωρίζουν πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος να μολυνθούν», όπως είπε στη Welt.
«Οποιος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα το μέγεθος κινδύνου και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αυτή θα πρέπει να είναι η γενική γραμμή πλεύσης για την καταπολέμηση της πανδημίας» ανέφερε.
Ο νομικός αποκαλεί μάλιστα το σχέδιο υπουργικού διατάγματος «άτολμο και ακατανόητο», διότι δεν δημιουργεί σαφήνεια, αλλά παραπέμπει στον νόμο προστασίας από λοιμώξεις και στα διατάγματα των κρατιδίων, που όμως δεν επαρκούν.
Ο Τίζινγκ έκανε παραλληλισμούς με χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες «σταδιακά εφαρμόζουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κατηγορίες επαγγελμάτων».
Υπουργός Υγείας κατά υπουργού Εργασίας
Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή βραδινή τηλεοπτική εκπομπή «Σκληρό αλλά Δίκαιο» (Hart aber Fair) στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Το ερώτημα τέθηκε στον Γενς Σπαν, υπουργό Υγείας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να βρεθεί νομιμοποιητική βάση για το εμβολιαστικό καθεστώς των εργαζομένων.
«Υπάρχει ωστόσο δίλημμα, για το εάν θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε να μπορούν οι εργοδότες να θέτουν το ερώτημα τους επόμενους 6 μήνες, όπως γίνεται και στα εστιατόρια» περιέγραψε την κατάσταση.
Στην ερώτηση για το ποια είναι η δική του άποψη, ο Σπαν απάντησε: «Τείνω περισσότερο στο ναι, γιατί όταν όλοι που κάθονται σε ένα μεγάλο γραφείο είναι εμβολιασμένοι, τηρείται άλλη τακτική από το εάν είναι εμβολιασμένο το 50%» .
Ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ διατηρεί ενδοιασμούς νομικού τύπου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb αναρωτήθηκε σε ποια νομική βάση θα μπορούσε να στηριχτεί ένας τέτοιος κανονισμός, «διότι το δίκαιο προστασίας των εργαζομένων δεν προβλέπει τέτοια ρύθμιση, συμβατή με τα δικαιώματα στην προσωπικότητα».
Πηγή: Deutche Welle
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο των εκδηλώσεων – Πότε κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
- ΠΑΣΟΚ για Μαξίμου: Απαξιώνουν το ΕΣΥ – Δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία λόγω της ιδεοληψίας τους
- Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μπορεί να είναι χειρότερος από τον αναμενόμενο
- Social Media: Κορυφαίες ενημερωτικές ιστοσελίδες βάζουν Χ στο Twitter
- Η Superleague θέλει 65 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν
- Τραμπ και Μπάιντεν τρώνε, ταξιδεύουν και διασκεδάζουν μαζί χάρη στο AI [Βίντεο]