Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Και όμως γίνεται – Έτσι μπορεί να ζει κανείς στην Ελλάδα δουλεύοντας 10 ώρες τη βδομάδα

Και όμως γίνεται – Έτσι μπορεί να ζει κανείς στην Ελλάδα δουλεύοντας 10 ώρες τη βδομάδα

Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι το παν. Ποια τα τέσσερα «χρυσά» βήματα;

Τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας το lifestyle των ψηφιακών νομάδων. Ο όρος αφορά όσους μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Η Michelle Knight είναι μία από αυτούς. Από το 2018 ταξιδεύει με τον σύζυγό και τον γιο της σε διάφορα μέρη του πλανήτη και μάλιστα σε κάθε προορισμό μένει για μερικούς μήνες. Παρόλο που η πανδημία του κοροναϊού τον τελευταίο 1,5 χρόνο τους άλλαξε τα σχέδια, το πάθος τους για να ανακαλύψουν τον κόσμο παραμένει αναλλοίωτο.

Πρόσφατα κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Χαβάη ενώ επόμενος προορισμός τους είναι η Ελλάδα. Σε άρθρο της, στο Entrepreneur.com, η Michelle Knight, η οποία εργάζεται ως  brand coach και marketing strategist και έχει ιδρύσει την εταιρεία Brandmerry, εξηγεί πως θα καταφέρει να ζήσει στη χώρα μας για τρεις μήνες δουλεύοντας 10 ώρες την εβδομάδα.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι το παν. «Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που θα είμαι μακριά από την επιχείρησή μου, στοχεύω να δουλεύω 10 ώρες τη βδομάδα. Αυτό είναι ok, αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος είναι περίπου 40 ώρες τον μήνα», γράφει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια παρουσιάζει τα τέσσερα βήματα προετοιμασίας της προκειμένου να πετύχει το στόχο της.

Βήμα 1: Εκ των προτέρων προγραμματισμός

Η Michelle Knight πέρασε όλο τον Ιούλιο σχεδιάζοντας και ολοκληρώνοντας τα projects που θα πρέπει να έχει έτοιμα κατά τους τρεις μήνες παραμονής της στην Ελλάδα, προκείμενου να εστιάσει περισσότερο στα ταξίδια της. Καθώς είναι η ιδιοκτήτρια μίας διαδικτυακής επιχείρησης ετοίμασε ό,τι απαιτείται για τις ημέρες που θα λείπει. Δηλαδή 15 βίντεο για το YouTube και 15 επεισόδια podcast.

«Δεν τα έκανα όλα μόνη μου. Ο σύζυγός μου έκανε την επεξεργασία των βίντεο και ο γιος μου πέρασε αρκετά βράδια με τους γονείς μου», εκμυστηρεύεται.

«Εάν θέλετε να αφοσιωθείτε σε αυτόν τον τρόπο ζωής (των ψηφιακών νομάδων), πρέπει να είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε κάθε βοήθεια που σας προσφέρεται. Βρείτε τους ανθρώπους σας και αφήστε τους να σας βοηθήσουν», λέει.

Βήμα 2: Ενημέρωση πελατών και συναδέλφων

Μπορεί σήμερα ο τρόπος ζωής του ψηφιακού νομά να είναι αποδεκτός από την πλειοψηφία των ανθρώπων, όταν όμως το 2018 η Michelle Knight ξεκινούσε να κάνει τα ταξίδια της αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα. Οι πελάτες της παραξενεύονταν και κάποιοι την επέκριναν.

Εκείνη όμως, προτιμά να εφαρμόζει την τακτική της 100% διαφάνειας τόσο με τους πελάτες της, όσο και με τους συνεργάτες της. Όποιος της στέλνει email λαμβάνει μία αυτόματη απάντηση, στην οποία περιλαμβάνονται οι ημερομηνίες του ταξιδιού της, οι ώρες που τσεκάρει τα μηνύματά της και άλλες πληροφορίες με το πού μπορούν να απευθυνθούν όσοι έχουν επείγουσες ερωτήσεις.

«Περίπου τρεις βδομάδες πριν το ταξίδι σας σκεφτείτε πότε θέλετε να δουλεύετε την εβδομάδα. Πρέπει να το γνωρίζετε από πριν προκειμένου να εξασφαλίσετε σύνδεση στο διαδίκτυο και να είστε σίγουροι ότι τις συγκεκριμένες 10 ώρες δεν θα ταξιδεύετε. Επίσης, μην ξεχνάτε σε ποια ζώνη ώρας βρίσκεστε», συμβουλεύει.

Βήμα 3:  Διαχείριση των email και των social media

Το τρίτο βήμα αφορά τα email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Michelle Knight τα χαρακτηρίζει «μαύρη τρύπα», καθώς απορροφούν πολλή ώρα από τον χρόνο μας και τονίζει είναι σημαντικό να τεθούν ξεκάθαρα όρια. Διαφορετικά δεν απολαμβάνει το ταξίδι της.

«Αυτό που κάνω είναι να διαθέτω δύο ώρες κάθε πρωί για να ελέγχω το email μου και να απαντάω σε επείγοντα μηνύματα. Εάν χρειαστεί, θα αφιερώσω επίσης 30 λεπτά έως μία ώρα το βράδυ. Στα social media, περιορίζω την ενασχόλησή μου στα 20 λεπτά την ημέρα. Πρέπει να καθορίσετε πριν το ταξίδι σας τι σημαίνει επείγον», εξηγεί.

Βήμα 4: Τέλος στα κατεστημένα

Η Michelle Knight αφήνει το καλύτερο για το τέλος. Τονίζει ότι για να ζήσει κάποιος τη ζωή του ψηφιακού νομά, πρέπει να αφήσει πίσω του όλα όσα γνωρίζει. «Η κοινωνία μας έχει μάθει ότι πρέπει να δουλεύουμε Δευτέρα με Παρασκευή συγκεκριμένες ώρες. Έχουμε την πεποίθηση ότι δεν είμαστε επιτυχημένοι με 10 ώρες δουλειάς την εβδομάδα», σημειώνει.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος προσαρμογής. Σκεφτείτε τι θέλετε, τι πραγματικά επιθυμείτε. Σταματήστε να νιώθετε ένοχοι. Παρότι η κοινωνία μας πέταξε τον άγραφο κανόνα των 40 ωρών δουλειάς την εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον τηρήσουμε. Μπορούμε να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο», καταλήγει.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024