Το παρασκήνιο με την αποχώρηση Χρυσοχοϊδη – Οι φωτιές «έκαψαν» τα τελευταία χρόνια τρεις υπουργούς
Πως κλονίσθηκαν λόγω δασικών πυρκαγιών ισχυρά πολιτικά στελέχη και τα ερωτήματα για την αναφορά του Χρυσοχοΐδη στην δολοφονία των Γλυκών Νερών. Οι νέες πιθανές αλλαγές
- Η Δύση κατά του Ιράν στον ΔΟΑΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα - «Μην μας προκαλείτε» απαντά η Τεχεράνη
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί η Google ίσως αναγκαστεί να πουλήσει το Chrome
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
Μια κοσμογονική αλλαγή για την λεωφόρο Κατεχάκη, με την «απαλλαγή» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την αρμοδιότητα ελέγχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνεπώς με το κρίσιμο ζήτημα της δασοπυρόσβεσης (σ.σ το οποίο έχει κλονίσει ή έχει οδηγήσει στην αποπομπή τέσσερις υπουργούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες την τελευταία 14ετία) παραμένει σε εκκρεμότητα τις τελευταίες ώρες. Κι αυτό ύστερα από την άρνηση του κ. Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο οποίο σχεδιάζεται να υπαχθεί το Πυροσβεστικό Σώμα.
Mε στελέχη ωστόσο των αρχών ασφαλείας ήδη να εκφράζουν ερωτήματα για τον τρόπο που μπορεί να υπάρχει πλέον ο καθοριστικός συντονισμός ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε δασικές πυρκαγιές, αν τελικώς υπάρξει η συγκεκριμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Υπηρεσιακές πηγές θεωρούν ακόμη πιθανή την αλλαγή στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ίσως και στην ΕΛ.ΑΣ , αλλά και μεταβολές στις θέσεις άλλων παραγόντων στην λεωφόρο Κατεχάκη.
Για να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις των καταστροφικών ή και πολύνεκρων δασικών πυρκαγιών και των λαθών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τις θητείες υπουργών Προστασίας του Πολίτη σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2018 μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας, που βρισκόταν στο πόστο αυτό από το 2015, και θεωρείτο από τα πλέον επιτυχημένα κυβερνητικά στελέχη.
Ακόμη ο προϊστάμενος της Κατεχάκη κ. Βύρωνας Πολύδωρας στις φονικές πυρκαγιές της Πάρνηθας, της Εύβοιας, της Ηλείας το 2007 (αρχικά μίλησε για τον ρόλο των ανέμων στην πύρινη καταστροφή κι αργότερα άφησε αιχμές για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών λόγω και των επερχόμενων εθνικών εκλογών) δεν επανήλθε σε κυβερνητικό πόστο, μετά τις εκλογές που ακολούθησαν.
Κρίση στην Κατεχάκη δημιούργησε και η καταστροφική πυρκαγιά στο Γραμματικό (έκαψε συνολικά 200.000 στρέμματα δασικής έκτασης). Δηλαδή πιο απλά από το 1998 που περιήλθε η δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική υπήρξαν τέσσερις χρονιές (το 2000, το 2007, το 2018 και το 2021) με καταστροφές πάνω από 2.000.000 στρέμματα ή πολύνεκρα συμβάντα κι από αυτές μόνο το 2000 δεν υπήρξε απομάκρυνση υπουργού (σσ. ήταν και τότε υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης). Με πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να αποδίδουν σε στελέχη της Πυροσβεστικής ανεπάρκεια, αμέλειες και ότι πολλές φορές το εσωτερικό του σώματος μαστίζεται από έριδες και αλληλοϋπονομεύσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών.
Ο απολογισμός της θητείας Χρυσοχοΐδη
Την ίδια ώρα γίνεται ένας συνολικός απολογισμός της θητείας του αποχωρήσαντα υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχαλη Χρυσοχοΐδη, στον οποίο αποδόθηκε μέρος της ευθύνης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, για την υπεραισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί για αυτή την αντιπυρική περίοδο αλλά και τη δήλωσή του ότι «έδωσε παρόν στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, με την μάνικα στο χέρι», συμπληρώνοντας «και πυροσβέστης και επιτελικός.
Επιπλέον υπήρχαν ορισμένες τριβές για την ενασχόληση του αποχωρήσαντα υπουργού με αμιγώς επιχειρησιακά θέματα διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ έχοντας κύριο λόγο στις αστυνομικές έρευνες.
Ωστόσο πολιτικοί παράγοντες και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επισήμαναν τις σημαντικές παρεμβάσεις του κ. Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό της εγκληματικότητας με νέες υπηρεσίες αιχμής, τις «χειρουργικές» επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, τη σύλληψη «ανταρτών πόλης», την εξαιρετική αντίδραση στη κρίση στον Εβρο στις αρχές του 2020, την προώθηση του νόμου για τις συναθροίσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία για την τιμωρία επίορκων αστυνομικών ή αυτών που προχωρούν σε βιαιότητες εναντίον πολιτών. Μιλώντας για μία σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Οι κρίσεις φέρνουν φόβο»
Πάντως ιδιαίτερη προσοχή συγκέντρωσε η αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη στην χθεσινή τελετή παράδοση –παραλαβής για την δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, όπου μίλησε για «ασύμμετρα ανεύθυνη πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης» και για δημιουργία εγκληματοφοβίας. Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο αποχωρήσαν υπουργός «οι κρίσεις φέρνουν φόβο. Ο φόβος γεννά ανασφάλεια. Το να μην ξέρεις που πατάς, η ομίχλη για το αύριο γιγαντώνει τα φαντάσματα. Τα απανωτά γεγονότα εγκλημάτων, με αποκορύφωμα τα Γλυκά Νερά συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Ούτε στο σπίτι του δεν είναι ασφαλής κανείς, αυτό ήταν το συναίσθημα. Ήταν μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση. Και η πολιτική εκμετάλλευση ήταν ασύμμετρα ανεύθυνη. Τελικά επρόκειτο για απόλυτα δικαιολογημένη μεν, εγκληματοφοβία δε. Και αποδείχθηκε. Γιατί η Αστυνομία είχε την ψυχραιμία, το θάρρος και την ικανότητα να κάνει τη δουλειά της και να διαλύσει τους μύθους».
Ωστόσο, όπως επισήμαναν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, στην δολοφονία των Γλυκών Νερών δεν υπήρχε θέμα «ανεύθυνης πολιτικής εκμετάλλευσης της εγκληματοφοβίας» από κάποιους τρίτους, όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης. Κι αυτό γιατί το ίδιο το Υπουργείο προχώρησε σε επικήρυξη των «αδίστακτων ληστών» για τους οποίους πίστευε ότι σκότωσαν την άτυχη 20χρονη. Αρχικά, μάλιστα, δεν είχε γίνει αντιληπτή η σκηνοθεσία της ληστείας από τον 32χρονο πιλότο και υπήρχε διαρκής ενημέρωση «για την συνεχή αναζήτηση από την ΕΛ.ΑΣ των σκληρών κακοποιών που σκορπούσαν τον τρόμο». Επιπλέον την ίδια περίοδο λόγω αυτής της πλάνης σχεδιάσθηκαν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την σκληρότερη τιμωρία τέτοιου είδους «ειδεχθών εγκλημάτων» (ληστειών μετά φόνου) .
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις