Ασφαλιστική μεταρρύθμιση – Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή – Σε θέση μάχης τα κόμματα ενόψει ΔΕΘ
Υψηλοί τόνοι, μία ένσταση αντισυνταγματικότητας και μια πορεία διαμαρτυρίας, χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Με ένταση ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έχει στο επίκεντρο τις επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, έξω από τη Βουλή, συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν το απόγευμα πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου.
Οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανέβηκαν με το «καλημέρα», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία, πάντως, απορρίφθηκε.
Συγκεκριμένα, την ένσταση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, με το ΜεΡΑ25 να απέχει από την ψηφοφορία.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια διαρκεί δύο ημέρες, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται αύριο, Πέμπτη, ενώ είναι προφανές ότι το σύνολο των κομμάτων κινείται σε… ρυθμούς ΔΕΘ, με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να χτυπάει «κόκκινο».
«Με το νομοσχέδιο, έρχεστε να θίξετε τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης, που ορίζει ότι δεν μπορεί το κομμάτι που είναι υποχρεωτικό, να μπαίνει κάτω από ρίσκο και αβεβαιότητα. Γνωρίζετε το πρόβλημα και το ξεπερνάτε με την ίδρυση του Ταμείου επικουρικής ασφάλισης, γιατί ξέρετε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα», είπε αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία κατέθεσε και το σχετικό αίτημα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο γράμμα του Συντάγματος.
Ειδικότερα, τόνισε πως «το σύστημα παραμένει δημόσιο, έχει κατατεθεί αναλογιστική μελέτη, που λαμβάνει υπόψη τους δημογραφικούς δείκτες, ενώ υπάρχει και μέριμνα για την επάρκεια παροχών και τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Παράλληλα, επικαλούμενος γνωμοδότηση του ΣτΕ, έκανε λόγο για «τυφλή κριτική» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Άλλο να είσαι αντίθετος στο νομοσχέδιο και άλλο να μη βλέπεις τι λέει το ΣτΕ και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής».
Κόντρα και για τον Αποστολάκη – «Ανασχηματισμός-φιάσκο», λένε τα κόμματα
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης βρέθηκε και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με την «υπόθεση Αποστολάκη» να… κλέβει την «παράσταση».
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλάτε με ένα πολιτικό θράσος, σαν να είστε 10-15 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σαν ο κόσμος να ακούει ΣΥΡΙΖΑ και να λέει: Πού είναι, πού τους χάσαμε; Να έρθουν αύριο το πρωί να κυβερνήσουν με τη σεμνότητα και με την αποτελεσματικότητα που έχουν και κυρίως με τη ροπή προς την αλήθεια».
Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τον κ. Αποστολάκη, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, που είχε μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτό εδώ το βήμα πριν από μερικές μέρες και πρότειναν σε έναν άνθρωπο που τον είχατε στην κυβέρνησή σας να αναλάβει την Πολιτική Προστασία. Εσείς, όμως, εξεγερθήκατε και αντιδράσατε με ένα χολερικό τρόπο. Δεν σας άρεσε ούτε ο δικός σας άνθρωπος! Πώς αλήθεια εννοείτε τη συναίνεση;».
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε: «Έχετε επιτρέψει να μετατρέψετε τους εαυτούς σας, να μετατρέψετε το κόμμα σας, από ένα κόμμα σε μια πολιτική θεατρική παράσταση. Αυτό είστε. Και έτσι σας αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες».
ΣΥΡΙΖΑ: «Ανασχηματισμός – φιάσκο»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, απέδωσε «αλαζονεία στην κυβέρνηση, που νομίζει πως μπορεί να κυβερνάς έναν τόπο με τις δημοσκοπήσεις, με την επικοινωνία και με τα γκάλοπ». Αυτά, είπε, «είναι που προσπαθήσατε να καλύψετε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπου ήδη έχει πάρει τον τίτλο του ‘ανασχηματισμού-φιάσκο, παρωδία’».
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ανασχηματισμό παραδοχής αποτυχίας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της προηγούμενης χρονιάς». Και προσέθεσε: «Ζητάτε τώρα συναίνεση, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ήταν κήρυκας του διχασμού και κήρυκας πολιτικής τυμβωρυχίας. Η φράση ότι ‘φέτος, αντί για φέρετρα, μετράμε καμένα στρέμματα’ δεν δείχνει συναίνεση».
Μάλιστα, καταλόγισε «παλαιοκομματικό τρόπο» στην κυβέρνηση, «το να μπείτε», όπως είπε, «σε μια λογική μεταγραφολογίας και να το πουλήσετε για συναίνεση. Την πατήσατε, όμως», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης, «όπως και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας».
Παράλληλα, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και η Θεανώ Φωτίου, έκαναν λόγο για «ανασχηματισμό-ναυάγιο» και «ανασχηματισμό-φιάσκο».
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, είπε πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης «ανέδειξε την αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους σε δύο βασικούς τομείς, αφενός στους εμβολιασμούς, αφετέρου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κάτι που ομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», όπως τόνισε, «με την αντικατάσταση του συνόλου των πολιτικών ηγεσιών των αρμόδιων υπουργείων».
Παπαρήγα: «Ένα τσιγάρο δρόμος»
Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε πως «ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν θα ήταν άξιος κάποιου σχολιασμού, αλλά θα πω ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχει αποδειχθεί ότι το πέρασμα προσώπων από το ένα κόμμα στο άλλο, που έχουν την ίδια πολιτική, είναι ‘ένα τσιγάρο δρόμος’ και η λέξη ‘αποστασία’ δεν έχει κανένα νόημα».
ΣΥΡΙΖΑ: Νομοσχέδιο ανασφάλειας και αβεβαιότητας
Νομοσχέδιο «ανασφάλειας και αβεβαιότητας» για παλιούς και νέους συνταξιούχους, «στο βωμό της χρηματαγοράς», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
«Εδώ έχουμε μια ανατροπή των χαρακτηριστικών του ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως πρόκειται για χαρακτηριστικά, τα οποία ήταν αποτυπωμένα εδώ και χρόνια.
Υπήρξαν αλλαγές, όπως είπε, «οι οποίες δεν ήταν όλες σε καλή κατεύθυνση, αλλά αυτές συνέβησαν από δυνάμεις, οι οποίες πήγαν να πλαγιοκοπήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος».
Και κατέληξε, απευθύνοντας στον υπουργό Εργασίας ένα ερώτημα: «Γιατί να πιστέψουμε τώρα εσάς, κ. Χατζηδάκη, που μας λέτε ότι οι νέοι ‘θα τρώνε με χρυσά κουτάλια’ μετά από χρόνια και να μην πιστέψουμε τον κ. Βρούτση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ο οποίος είπε ότι, μέχρι το 2070, τον έχουν διαβεβαιώσει όλοι και ορκίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης ήταν βιώσιμο; Τελικά ποτέ λέτε αλήθεια; Γιατί λοιπόν είναι πειστικό αυτό; Μας κοροϊδεύετε; Πρέπει να αποφασίσετε. Ή εσείς κάνετε λάθος – ή λέτε ψέματα – ή ο κ. Βρούτσης πριν από λίγους μήνες».
ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση εξαπατά εργαζομένους και συνταξιούχους
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και με το νέο ασφαλιστικό αποδεικνύει ότι πολιτεύεται σε βάρος της κοινωνίας, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και, κυρίως, σε βάρος των νέων», ανέφερε ο Γιώργος Μουλκιώτης, ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής.
Και προσέθεσε: «Αντί να καταργήσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο 20-35%, διαλύει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και κοροϊδεύει τους νέους με φρούδες υποσχέσεις. Κάνοντας μάλιστα μία ακόμα αντιμεταρρύθμιση, δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων. Στην πραγματικότητα – την οποία επιχειρεί να αποκρύψει – δεν ‘θεραπεύει’ το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό, ενώ δεν παρέχει καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων».
Όπως και σε κάθε άλλο τομέα της κυβερνητικής της πολιτικής, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, «οι χαμένοι από την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής είναι πολλοί – η νέα και η παλιά γενιά αλλά και οι νυν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ – ενώ οι κερδισμένοι ελάχιστοι».
Και κατέληξε πως το Κίνημα Αλλαγής, ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ «που θεσμοθέτησε και διατήρησε το ΕΚΑΣ στις δύσκολες συνθήκες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που το κατάργησε, απαιτεί μια πολιτική κοινωνικής ασφάλισης, που θα είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
ΚΚΕ: «Δώρο στην εργοδοσία»
Ως «ένα ακόμα μεγάλο δώρο στην εργοδοσία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια.
Πρόκειται, είπε «γι’ αυτό που ζητούσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το να παίρνουν το ζεστό χρήμα κατευθείαν απ’ τον ιδρώτα των νέων ανθρώπων».
Με ποιο δικαίωμα, αναρωτήθηκε, «θα μαζέψετε τα λεφτά των νέων εργαζόμενων, αργότερα και άλλων, και θα τα δώσετε στους επιχειρηματίες να τα επενδύσουν;», ενώ χαρακτήρισε «προκλητικό, όλα αυτά να γίνονται στο όνομα της νέας γενιάς, που όλες οι κυβερνήσεις την καταδίκασαν στους μισθούς πείνας, στη μαύρη εργασία, σε εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα».
Επιπλέον, δήλωσε πως είναι «χυδαίο να ισχυρίζεστε ότι οι νέοι πληρώνουν τις συντάξεις των παλιών! Και να κατηγορείτε ότι φταίνε αυτοί για τη χρεοκοπία και να μη λέτε τίποτα για τα τρισεκατομμύρια κέρδη που έχουν οι όμιλοι».
Καταλόγισε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που – όπως είπε – η μία έχτιζε πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων, με στόχο να απαλλαγεί το κεφάλαιο και το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές και να γίνει ατομική υπόθεση η ασφάλιση.
«Πάνω στον αντιδραστικό νόμο Κατρούγκαλου πατάει άλλωστε και σήμερα η ΝΔ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στους κινδύνους από το «τζογάρισμα», όπως είπε, των αποθεματικών, φέρνοντας παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών που πτώχευσαν, «αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους».
«Η γραμμή σας», κατέληξε ο κ. Παφίλης «είναι βάρβαρη και απάνθρωπη».
- Αυτά είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας στην κανονική περίοδο της Super League
- Διάσωση σπηλαιολόγου στην Ιταλία τρεις ημέρες μετά τον εγκλωβισμό της σε βάθος 580 μέτρων
- Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος οι εισπρακτικές εταιρίες
- Πανελλαδικές 2025: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές
- Σούπερ Καπ: Μάχη «αιωνίων» για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς
- Τασσώ Καββαδία: Δεν φοβήθηκε ποτέ να χτίσει μια ολόκληρη καριέρα με κακούς ρόλους