Ισραήλ – «Κακή ιδέα» το εκ νέου άνοιγμα του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Αντίθετο δηλώνει το Ισραήλ στα σχέδια Μπάιντεν για το εκ νέου άνοιγμα του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένα σχέδιο των ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά το προξενείο τους στην Ιερουσαλήμ, που παραδοσιακά αποτελούσε μια βάση για διπλωματική προσέγγιση με τους Παλαιστίνιους, είναι «κακή ιδέα» και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νεοσύστατη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει την υποστήριξή της στη διεκδίκηση του Ισραήλ για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, μεταφέροντας την αμερικανική πρεσβεία εκεί από το Τελ Αβίβ και υπάγοντας το προξενείο σε αυτή την αποστολή.
Αυτή ήταν μία μεταξύ πολλών κινήσεων που εξόργισαν τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης.
Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, να στηρίξει τη λύση δύο κρατών και να προχωρήσει με το άνοιγμα του προξενείου. Αυτό έχει κλείσει από το 2019 και τις παλαιστινιακές υποθέσεις διαχειρίζεται η πρεσβεία.
«Πιστεύουμε ότι είναι κακή ιδέα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα του προξενείου. «Η Ιερουσαλήμ είναι η κυρίαρχη πρωτεύουσα του Ισραήλ και του Ισραήλ και μόνο, και ως εκ τούτου δεν πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα», όπως είπε.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση (σ.σ. Μπάιντεν) έχει διαφορετικό τρόπο που το βλέπει αυτό, αλλά δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει στο Ισραήλ, είμαστε σίγουροι ότι μας ακούνε με μεγάλη προσοχή», προσέθεσε.
Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι η ισραηλινή απόρριψη του ανοίγματος του προξενείου ήταν αναμενόμενη, τονίζοντας: «Προσπαθούν να διατηρήσουν το status quo και να μπλοκάρουν κάθε πολιτική λύση».
Η αμερικανική πρεσβεία δεν σχολίασε άμεσα.
Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσά του – ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.
Το Ισραήλ κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της πόλης, μαζί με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, στον πόλεμο του 1967.
Ο Μπένετ, ένας εθνικιστής επικεφαλής ενός διακομματικού συνασπισμού, αντιτίθεται σε μια παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Η επαναλειτουργία του προξενείου θα μπορούσε να κλονίσει την κυβέρνηση Μπένετ, είπε ο Λαπίντ.
«Έχουμε μια ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εύθραυστη δομή της κυβέρνησής μας και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να την αποσταθεροποιήσει και δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να συμβεί αυτό», τόνισε.
Οι διαιρέσεις μεταξύ των Παλαιστινίων δημιουργούν επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της διπλωματίας, σημείωσε ο Λαπίντ. «Πιστεύω με αφοσίωση στη λύση δύο κρατών, αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό στη σημερινή κατάσταση».
- Χούθι: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ με πύραυλο και drones
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων
- Συρία: Δεκατέσσερις νεκροί αστυνομικοί από στρατιώτες του έκπτωτου καθεστώτος Άσαντ
- «Μόνος στο Σπίτι»: Βρήκε αγοραστή η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
- Ρωσία: Ρώσοι επιστήμονες επικρίνουν την απάντηση των αρχών για την πετρελαιοκηλίδα
- ΗΠΑ: Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ