Ακίνητα – «Ασανσέρ» οι τιμές των ενοικίων
Λίγο πάνω από τα 11 ευρώ/τ.μ. βρίσκεται η ζητούμενη τιμή στο παραδοσιακό κέντρο της Αθήνας, με το Κολωνάκι να σημειώνει πτώση και τη Νέα Σμύρνη αυξημένη ζήτηση
Αύξηση στη ζήτηση αλλά και στις τιμές των ενοικίων για ακίνητα που προορίζονται για φοιτητική στέγη φέρνει η επιστροφή στα αμφιθέατρα και στη διά ζώσης εκπαίδευση και μαζί η έναρξη του «κυνηγιού φοιτητικής κατοικίας» των οικογενειών, μετά και την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αν και από την πλευρά των υποψήφιων ενοικιαστών διαπιστώνεται και μια σχετική διστακτικότητα, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί επιφυλάξεις αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το βέβαιο είναι ότι ύστερα από μια χρονιά στασιμότητας και πάλι η αγορά κινείται, με τις τιμές να παρουσιάζουν αυξομειώσεις ανά περιοχή της χώρας και το απόθεμα των ακινήτων που προορίζονται για μακροπρόθεσμη μίσθωση να εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με το 2019, όπως καταγράφει έρευνα της Spitogatos. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το πού κυμαίνονται φέτος οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανά την επικράτεια κυμαίνεται στα 7,6 ευρώ, με το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα να παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα καταγράφεται η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή, στα 9,7 ευρώ/τ.μ., ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 8,3 ευρώ/τ.μ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει τα 6,9 ευρώ/τ.μ.
«Το stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το περσινό και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2019, μιας και αρκετά διαμερίσματα που προηγουμένως διετίθεντο για τουριστικές ενοικιάσεις, πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Είναι συνήθως ανακαινισμένα και λίγο πιο ακριβά από τα πιο παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές και η αγορά λειτουργεί πιο ισορροπημένα», σημειώνει ο CEO του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός.
Οπως διαφαίνεται από την έρευνα, ένα φοιτητικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίσει 11,67 ευρώ/τ.μ. (480 ευρώ ένα στούντιο και 600 ευρώ ένα διαμέρισμα 65 τ.μ.), στο Κουκάκι 11,11 ευρώ/τ.μ. (440 ευρώ ένα στούντιο και 550 ευρώ ένα διαμέρισμα 65 τ.μ.), στα Εξάρχεια και στη Νεάπολη 9,62 ευρώ/τ.μ. (320 ευρώ ένα στούντιο και 440 ευρώ ένα διαμέρισμα 65 τ.μ.).
Ενδιαφέρον έχει η αύξηση που παρατηρήθηκε στη Νέα Σμύρνη, της τάξης του 7%, καθώς δεν αποτελεί μια παραδοσιακά φοιτητική περιοχή, παρόλο που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αντίθετα, καμία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δεν παρατηρήθηκε στις τιμές στην περιοχή του Ζωγράφου (9 ευρώ/τ.μ.) που βρίσκεται κάθε χρόνο ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών ως η πλέον κοντινή περιοχή στην Πανεπιστημιούπολη.
Η Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη οι περισσότερες περιοχές παρουσίασαν πτώση, με τη μέση ζητούμενη τιμή ενός φοιτητικού σπιτιού να αρχίζει από 6,2 ευρώ/τ.μ. στον Εύοσμο και να φτάνει στα 9,25 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Ντεπώ, όπου και καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φοιτητικών κατοικιών στη συμπρωτεύουσα.
Στις υπόλοιπες πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδας οι τιμές εμφανίζονται χαμηλότερες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο η περιορισμένη προσφορά ακινήτων δημιούργησε αυξητικές τάσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε στη Σπάρτη, 4,89 ευρώ/τ.μ., τιμή η οποία δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι. Στο Αίγιο, στην Καστοριά, στις Σέρρες και στη Φλώρινα 5 ευρώ/τ.μ.
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- Τζέσι Άιζενμπεργκ: Αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος που κατέστρεψε την καριέρα του
- «Allou Fun Park»: Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη – «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας»
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής