Μίκης Θεοδωράκης – Όταν σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της χώρας τον στήριξε για το Νόμπελ Ειρήνης
Η σημασία του έργου του, αλλά και οι αγώνες που είχε δώσει στη διάρκεια της ζωής του, οδήγησαν στην καθολική αποδοχή της υποψηφιότητάς του από όλους τους Έλληνες
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Ανάμεσα στις αμέτρητες τιμές που σημάδεψαν μια σπάνια πορεία, ο θρυλικός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έχει στο ενεργητικό του και μια υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης.
Εκτός από το τιτάνιο μουσικό έργο του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει υπάρξει πολιτικός, υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ, φυσικά, μνημειώδης ήταν η αντιστασιακή του δράση που είχε ως αποτέλεσμα την εξορία και τη φυλάκισή του στα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας.
Ο τόσο ξεχωριστός του βίος ήταν που οδήγησε και στην πρόταση της υποψηφιότητάς του για το Νόμπελ Ειρήνης 2000, στις 29 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, στο παλαιό κτίριο της Βουλής των Αθηνών, από την αρμόδια επιτροπή.
Μέλη της ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης, ο Γιώργος Λιάνης και ο Γιώργος Πανταγιάς, ενώ την υποψηφιότητα επικύρωσε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήμαρχοιμ, αντιπρόσωποι από Κύπρο και Τουρκία, η ΠΓΔΜ και πολλές άλλες χώρες.
Η συγκέντρωση υπογραφών είχε ξεκινήσει από τις 3 Αυγούστου 1999.
Την υποψηφιότητα του Μίκη Θεοδωράκη είχαν στηρίξει εκατοντάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιστήμονες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι για να τιμήσουν «τον όγκο και την ποιότητα του έργου του, το οποίο σε χαλεπούς καιρούς ανύψωσε και ανυψώνει το φρόνημα των αγωνιζομένων για τη δημοκρατία ανά τον κόσμο, σε στιγμές ειρήνης δημιουργεί ευφροσύνη ψυχής και πνεύματος και με την παγκόσμια ακτινοβολία του στάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για να γίνει η ελληνική μουσική και ποίηση γνωστή και αγαπητή στα πέρατα του κόσμου».
Όπως ανέφεραν οι συνυπογράφοντες, κύρια αιτία για τη στήριξή τους στην υποψηφιότητά του ήταν «οι τόσοι αγώνες του για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συναδέλφωση των λαών».
«Για πρώτη φορά, ένας ολόκληρος λαός, με επικεφαλής όλη την πολιτική και πνευματική ηγεσία, προτείνει έναν και μόνο υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Γ. Σκούρτης.
Ο ίδιος είχε απαντήσει με ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό, για την καθολική υποστήριξη της υποψηφιότητάς του.
«Ζω, θα έλεγα, την κορυφαία στιγμή της ζωής μου, κάτι που ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί εν ζωή. Μπορείτε λοιπόν να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια ένα είδος σε εξαφάνιση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, έναν ευτυχισμένο και ευγνώμονα προς τους συμπατριώτες του πολίτη» είπε.
Εκείνο το έτος είχαν υπάρξει συνολικά 144 υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μίτσελ και μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Εντέλει, με το Νόμπελ Ειρήνης 2000 τιμήθηκε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Κιμ Ντάε Γιουνγκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις