Σεισμολόγοι στο in.gr – Από το ρήγμα της Πάρνηθας ο σεισμός στην Αττική
Στην επικοινωνία που είχε το in.gr με τους σεισμολόγους Ευθύμιο Λέκκα και Γεράσιμο Παπαδόπουλο, για μια πρώτη εκτίμηση της σεισμικής δόνησης στην Αττική, είπαν ότι οφείλεται στο ρήγμα της Πάρνηθας αλλά μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Η δόνηση είναι στο πλαίσιο της συνήθους σεισμικότητας της περιοχής
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
H σεισμική δόνηση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:00 της Πέμπτης. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 8,9 χλμ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 26 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας.
Το in.gr, επικοινώνησε με τους σεισμολόγους κ. Ευθύμη Λέκκα και κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, για να μας δώσουν μία πρώτη εκτίμηση για τον σεισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας πρόκειται για σεισμική δόνηση που οφείλεται στο ρήγμα της Πάρνηθας, και εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς τέτοιας κλίμακας σεισμοί είναι στο πλαίσιο της σεισμικότητας της περιοχής.
Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε πως πρόκειται για το ίδιο σημείο που είχε ενεργοποιηθεί στον μεγάλο σεισμό της Μαγούλας στις 19 Ιουλίου 2019 με 5,9 Ρίχτερ και είχε τρομοκρατήσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Ο ίδιος εκτιμά πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σήμερα δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς ένα ενεργό ρήγμα σαν αυτό της Πάρνηθας δίνει σεισμούς όχι μόνο της κλίμακας των 5 και 6 Ρίχτερ, αλλά και μικρότερης έντασης όπως ο σημερινός. Δεν αποκλείεται όπως είπε να υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να ανησυχήσουμε.
Έντονη και επίμονη δραστηριότητα στη Θήβα
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολίασε ακόμα πως ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για την έντονη και επίμονη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται στη Θήβα από τις 10 Ιουλίου, για την οποία είχε συγκληθεί στις 21 Ιουλίου εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικής Επικινδυνότητας, όπου στα συμπεράσματά της ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να δούμε έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στη Θήβα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις