Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρά, επώδυνα κατάγματα ανιχνεύονται στις κότες αβγοπαραγωγής

Σοβαρά, επώδυνα κατάγματα ανιχνεύονται στις κότες αβγοπαραγωγής

Τα πτηνά δεν αντέχουν να γεννούν τόσα πολλά και τόσο μεγάλα αβγά.

Χάρη στις επιλεκτικές διασταυρώσεις που εφαρμόζουν οι πτηνοτρόφοι εδώ και δεκαετίες, οι εκτρεφόμενες κότες αβγοπαραγωγής γεννούν περίπου 320 αβγά το χρόνο, ενώ ο άγριος πρόγονός τους περιοριζόταν σε μόλις 20, και μάλιστα μικρότερα.

Όμως η θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες για τα πτηνά: οι περισσότερες αβγοπαραγωγές κότες παρουσιάζουν κατάγματα, πιθανότατα λόγω της εσωτερικής πίεσης που ασκούν τα αφύσικα μεγάλα αβγά, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Σοβαρά προβλήματα υγείας ήταν γνωστό ότι πλήττουν τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για το κρέας τους, τα οποία σήμερα σφάζονται πριν κλείσουν 40 ημέρες ζωής. Αν αφεθούν να ζήσουν πέρα από αυτό το όριο, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται ραγδαία.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και στις κότες αβγοπαραγωγής, των οποίων ο οργανισμός λειτουργεί στο φουλ για να γεννούν σχεδόν ένα αβγό την ημέρα.

«Οι κότες υποφέρουν τόσο όταν συμβαίνει το κάταγμα όσο και μετά, οπότε αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την ορθή μεταχείριση των ζώων» προειδοποιεί η Άιντα Τέφνερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η ομάδα της Τέφνερ εξέτασε 4.800 κότες σε 40 διαφορετικά πτηνοτροφεία της Δανίας, και διαπίστωσε ότι το 85% έφερε κατάγματα στην τρόπιδα, μια μακριά προεξοχή του στέρνου στα πτηνά.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, σίγουρα όμως δεν περιμέναμε ότι αφορούσε σχεδόν όλες τις κότες αβγοπαραγωγές κότες στη χώρα» λέει η ερευνήτρια. Τονίζει όμως ότι το φαινόμενο που καταγράφει η μελέτη δεν αφορά μόνο τα πτηνοτροφεία της Δανίας, αλλά όλες τις χώρες όπου εκτρέφονται αβγοπαραγωγές κότες.

Επιπλέον, τα οδυνηρά κατάγματα βρέθηκαν όχι μόνο στις κότες που ζουν σε κλουβιά αλλά και σε πτηνά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα αβγά και όσο πιο μικρόσωμη είναι η κότα, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα» αναφέρει ο Γενς Πέτερ Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ο δεύτερος ερευνητής που υπογράφει τη μελέτη.

«Τα σώματά τους δέχονται υπερβολική πίεση επειδή έχουν εκτραφεί για να είναι μικρόσωμες και να δίνουν μεγάλα αβγά».

«Τα κατάγματα αυτά πιθανότατα προκαλούν μεγάλο πόνο και χρειάζονται πολύ χρόνο να επουλωθούν» προσθέτει.

Για να λυθεί ριζικά το πρόβλημα, οι εκτροφείς θα έπρεπε να δημιουργήσουν νέες ράτσες, μια διαδικασία που θα απαιτούσε πολλές γενιές κοτόπουλων.

Υπάρχει όμως και μια λύση που θα περιόριζε το πρόβλημα άμεσα, λένε οι ερευνητές.

«Όσο νωρίτερα περάσουν οι κότες στην παραγωγή, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα» λέει η δρ Τέφρνερ. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι αν μπορούσαμε να αναβάλλουμε τη γέννηση αβγών για δύο εβδομάδες, μέχρι να δυναμώσουν οι κότες, η τρόπιδα θα ήταν πιο ανθεκτική στα κατάγματα χωρίς οικονομικές απώλειες, αφού με αυτή την τακτική οι κότες θα γεννούν αβγά για περισσότερο χρόνο».

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024