Ήπειρος – Εργαστήρια για παραδοσιακές ποικιλίες και δασικούς καρπούς
Στο τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν 3 τοπικά εργαστήρια σε χωριά της Ηπείρου.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Ως τοπική ποικιλία ορίζεται ένας δυναμικός πληθυσμός ο οποίος έχει ιστορική προέλευση, διακριτή ταυτότητα και στερείται επιστημονικής βελτιωτικής παρέμβασης. Οι ποικιλίες αυτές συχνά είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και παράγουν καρπούς με μεγάλη διατροφική αξία. Ακόμα, μπορούν να αποτελέσουν μια αναντικατάστατη πηγή γενετικού υλικού για τη βελτίωση καλλιεργούμενων ποικιλιών. Ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν γίνει ακόμα για την καταγραφή, την αξιολόγηση και τη διάσωση τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν 3 τοπικά εργαστήρια σε χωριά της Ηπείρου και συγκεκριμένα:
- Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, Μονολίθι Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρική Πλατεία
- Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, Βίτσα Ζαγορίου, Αυλή Δημοτικού Σχολείου (Κεντρική Πλατεία)
- Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, Βουργαρέλι Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Κεντρική Πλατεία (με την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων).
Μετά την επιτόπια έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο του Ecovariety, το έργο συνεχίζεται στα εργαστήρια, όπου πραγματοποιείται:
– Γενετική ταυτοποίηση των φυτών που επιλέχθηκαν, ώστε να διακριθούν οι τοπικοί πληθυσμοί και να διερευνηθούν οι φυλογενετικές σχέσεις μεταξύ τους.
– Ανάλυση των καρπών, ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα θρεπτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των καρπών και να προσδιοριστεί η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικό δυναμικό, φαινολικά συστατικά κ.ά.
– Ανάλυση των φύλλων και ανθών, ώστε να διερευνηθεί η περιεκτικότητά τους σε αρωματικές και φαρμακευτικές ουσίες.
Στα τρία αυτά εργαστήρια θα παρουσιάσουν το έργο Ecovariety και τα αποτελέσματα του οι κ. Γιώργος Πατακιούτας, Αν. Καθηγητής στο Τμ. Γεωπονίας και Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Οικολογίας. Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, στο Μονολίθι, θα μιλήσει και ο εκπαιδευτικός Βαγγέλης Τούλης, με θέμα την Κρανιά. Και τις 3 ημέρες θα μοιραστεί μικρός αριθμός από τα οπωροφόρα δενδρύλλια που αναπαράχθηκαν μέσω του έργου. Τα εργαστήρια ξεκινούν στις 7 μμ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις