Κλίμα – Πώς η παγκόσμια θέρμανση φέρνει βαρυχειμωνιά στη Βόρεια Αμερική
Η κλιματική αλλαγή επιτρέπει τη διαρροή ψυχρού αέρα από την Αρκτική
Τα κύματα ακραίου ψύχους που σαρώνουν όλο και συχνότερα τον Καναδά και τις βόρεις ΗΠΑ συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, διαπιστώνει μελέτη στο περιοδικό Science.
Η Αρκτική, εξηγούν οι ερευνητές, περιβάλλεται κανονικά από μια δίνη ανέμων που εμποδίζει τη διαρροή ψυχρού αέρα προς τα νότια. Η δίνη αυτή διαταράσσεται όλο και συχνότερα καθώς η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει, και μάλιστα με υπερδιπλάσια ταχύτητα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.
Όταν η περιοχή βόρεια της Βρετανίας και γύρω από τη Σκανδιναβία θερμαίνεται πιο πολύ από την Σιβηρία, η πολική δίνη τεντώνεται προς τα ανατολικά. Ψυχρός αέρας από τη Σιβηρία μπορεί τότε να κινηθεί βόρεια, πάνω από τον Βόρειο Πόλο, και στη συνέχεια να κατέβει νότια προς τις ΗΠΑ.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και το πρωτοφανές κύμα ψύχους που έπληξε τον Φεβρουάριο το Τέξας, με αποτέλεσμα να γονατίσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης και να προκληθούν ζημιές άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα περιστατικά διατάραξης της πολικής δίνης ανά έτος έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 μέχρι σήμερα, επισήμανε στο Associated Press ο Τζούντα Κόεν της εταιρείας Atmospheric Environmental Research, με έδρα τη Βοστόνη.
«Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η ραγδαία θέρμανση της Αρκτικής μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο ψύχος νότιες περιοχές των ΗΠΑ όπως το Τέξας. Όμως το μάθημα που προκύπτει από την ανάλυση είναι ότι με την κλιματική αλλαγή πρέπει να περιμένουμε το αναπάντεχο».
Οι κλιματολόγοι γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει τον αριθμό κρύων ημερών κάθε έτος, μέχρι σήμερα όμως υπήρχε διχογνωμία για το κατά πόσο η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να προκαλέσει κύματα ακραίου ψύχους –τα κλιματικά μοντέλα δεν συμφωνούσαν μέχρι τώρα με τις παρατηρήσεις, λένε οι ερευνητές.
Για να λύσει το πρόβλημα η νέα μελέτη συνδυάζει ιστορικά στοιχεία με νέα μαθηματικά μοντέλα που προσομοιώνουν τη μεταβολή του κλίματος, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η σύνδεση είναι υπαρκτή.
Όπως σχολίασε στο AP η Τζένιφερ Φράνσις του Κέντρου Κλιματικής Έρευνα «Γούντγουελ» στις ΗΠΑ, μια από τους πρώτους επιστήμονες που υποψιάστηκαν τη σύνδεση ανάμεσα στην Αρκτική και τα κύματα ψύχους, «η μελέτη παίρνει αυτή την αμφιλεγόμενη, υποθετική σύνδεση και τη μεταφέρει στέρεα στην αποδεκτή επιστήμη».
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025