Κοροναϊός – Μετάλλαξη – Διπλάσιοι οι ασθενείς με παραλλαγή Δ στο νοσοκομείο
Η πρώτη μελέτη με πλήρη έλεγχο του γονιδιώματος της παραλλαγής Δ, δείχνει διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή Α και επιβεβαιώνει προηγούμενη σχετική μελέτη από τη Σκωτία. Το 74% όσων νοσηλεύτηκαν δεν είχε εμβολιαστεί
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Πάνω από το διπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο, έχουν οι ασθενείς που προσβάλλονται από την παραλλαγή Δέλτα του κοροναϊού σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Αλφα, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, είναι η πρώτη που θέτει θέμα κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο από την παραλλαγή Δέλτα σε σύγκριση με την Άλφα, βασιζόμενη σε επιβεβαιωμένα περιστατικά, ύστερα από πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 43.338 θετικά κρούσματα covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου 2021. Κατά την περίοδο της μελέτης, 8.682 ασθενείς μολύνθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα και 34.656 με την παραλλαγή Άλφα. Παρότι το ποσοστό των περιστατικών της παραλλαγής Δέλτα ήταν 20% συνολικά, αυτό αυξήθηκε στο 74% των νέων περιστατικών -βάσει αλληλουχίας γονιδιώματος – την εβδομάδα από 31 Μαΐου 2021.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι 196 ασθενείς (2,3%) με την παραλλαγή Δέλτα σε σύγκριση με 764 (2,2%) ασθενείς με την παραλλαγή Άλφα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός 14 ημερών, δίνοντας μια πιθανότητα κινδύνου 2,26 (με εύρος από 1,32 έως 3,89).
Ο κίνδυνος επείγουσας περίθαλψης ή νοσηλείας εντός 14 ημερών από τη μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα ήταν επίσης μιάμιση φορά μεγαλύτερος σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα (κίνδυνος 1,45, με εύρος από 1,08 έως 1,95). Οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί (74%) και στις δύο ομάδες.
Παρότι οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις συννοσηρότητες των ασθενών που συμβάλλουν στον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, γεγονός που αποτελεί περιορισμό για τη μελέτη, εντούτοις οι επιστήμονες έμμεσα, έλαβαν υπόψιν τους το ενδεχόμενο αυτό, χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και τα επίπεδα στέρησης. Άλλοι περιορισμοί για τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι ορισμένα δημογραφικά στοιχεία μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες για νοσηλεία, όπως και η επιλογή των δειγμάτων αλληλούχισης γονιδιώματος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο του Cambridge και χρηματοδοτήθηκε από την Έρευνα και την Καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας.
Η Anne Presanis, μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης και ανώτερη στατιστικός στη Μονάδα Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει ότι ελλείψει εμβολιασμού, τυχόν επιδημίες της παραλλαγής Δέλτα θα επιβάλλουν μεγαλύτερο βάρος στο σύστημα υγείας απ΄ ότι η επιδημία με την παραλλαγή Άλφα».
Το British Medical Journal σημειώνει πως μια προκαταρκτική μελέτη από τη Σκωτία είχε ήδη αναφέρει νωρίτερα, διπλασιασμό του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο με την παραλλαγή Δέλτα σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα. Η σκωτσέζικη μελέτη είχε χρησιμοποιήσει τα αρχικά αποτελέσματα τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) των ασθενών και καθόρισε ποια παραλλαγή είχαν ελέγχοντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο που είναι πιο κοινό στην παραλλαγή Δέλτα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις