Δανία – Μια μισαλλόδοξη πρώην υπουργός Μετανάστευσης στο «σκαμνί»
Η έναρξη της δίκης της θεωρείται ιστορική. Από τις πλέον διχαστικές πολιτικούς στη Δανία, η Ίνγκερ Στόιμπεργκ κατηγορείται για παραβίαση της εγχώριας και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά τη θητεία της ως υπουργού Μετανάστευσης, στην πρώην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Κοπεγχάγης
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
«Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και θα το αισθανθούν» έγραφε το 2018 στο Facebook η τότε υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Ίνγκερ Στόιμπεργκ, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση εκείνης της περιόδου, με τη στήριξη του ακροδεξιού Κόμματος του Δανέζικου Λαού, κατέστρωνε σχέδια… εξορίας όσων μεταναστών θεωρούσαν ανεπιθύμητους.
Επιλεγμένος προορισμός ήταν το νησί Λίντχολμ: μία απομονωμένη λωρίδα γης στη θάλασσα της Βαλτικής, έκτασης λίγων στρεμμάτων, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την κοντινότερη ακτή.
Σε αυτή τη δανέζικη εκδοχή του Αλκατράζ, που μέχρι τότε στέγαζε εγκαταστάσεις για έρευνες στις μεταδοτικές ασθένειες ζώων, επρόκειτο να σταλούν 100 αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων είχε απορριφθεί, επειδή είχαν ποινικό μητρώο.
Το σχέδιο τελικά «ναυάγησε», μαζί με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, στις βουλευτικές εκλογές του 2019.
Δεν ήταν όμως η μοναδική μισαλλόδοξη πολιτική επί θητείας της Ίνγκερ Στόιμπεργκ στο υπουργείο Μετανάστευσης, την περίοδο 2015-19.
Αντιμεταναστευτικό μένος
Έχοντας υιοθετήσει στοιχεία της ρητορικής μίσους του Αμερικανού τότε προέδρου Τραμπ, η σήμερα 48χρονη πολιτικός πρωτοστάτησε σε δεκάδες σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα.
Μεταξύ αυτών ήταν η αυστηροποίηση των κανόνων για τις οικογενειακές επανενώσεις ή η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων προσφύγων και μεταναστών, για τη χρηματοδότηση της παραμονής τους στη Δανία, που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή.
Απτόητη, η Στόιμπεργκ έβαλε την υπογραφή της σε συνολικά πάνω από 100 περιορισμούς -τους πρώτους 50, μάλιστα, το 2017, τους γιόρτασε με τούρτα- αδιαφορώντας για το ότι οι περισσότεροι ήταν στα όρια της διεθνούς νομιμότητας ή και τα ξεπερνούσαν.
Πηγή: Facebook
Ένας από τους πιο επίμαχους τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβουράριο του 2016, επιβάλλοντας τον χωρισμό νεαρών ζευγαριών αιτούντων άσυλο, με το που έφταναν στη Δανία, εφόσον η γυναίκα ήταν ανήλικη.
Είκοσι τρία παντρεμένα ζευγάρια, ορισμένα με παιδιά, χωρίστηκαν από τις δανέζικες αρχές βάσει αυτής της απόφασης, χωρίς ατομική αξιολόγηση ή διαβούλευση και για διαστήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τους επτά μήνες, μέχρι να καταργηθεί το μέτρο.
Την περασμένη άνοιξη, η Βουλή της Δανίας αποφάσισε ότι, ειδικά για αυτό το τελευταίο μέτρο, η Στόιμπεργκ -που στο μεσοδιάστημα είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από την αντιπροεδρία του κόμματός της, των Φιλελευθέρων, και ανεξαρτητοποιήθηκε, κρατώντας τη βουλευτική έδρα- θα παραπεμφθεί σε δίκη.
Ιστορική, η διαδικασία άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου, σε ειδικό δικαστήριο, με την πρώην υπουργό κατηγορούμενη για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πηγή: Facebook
Νέο πρόσωπο των εθνικιστών;
«Προφανώς περιμένω ότι θα αθωωθώ», δήλωσε η Στόιμπεργκ, φτάνοντας στο δικαστήριο, για την έναρξη της δίκης: της πρώτης του είδους της στη Δανία εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και έκτης στα εθνικά χρονικά.
Η ίδια θα καταθέσει στις 13 Σεπτεμβρίου.
Αμετανόητη, μέχρι και σήμερα υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε πως η εντολή της παραβίασε τη δανέζικη και την ευρωπαϊκή νομοθεσία -παρά το ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διαπίστωσε ότι είχε προειδοποιηθεί σχετικά από το προσωπικό του υπουργείου της.
Επιμένει, δε, ότι ήθελε να προστατέψει τα ανήλικα κορίτσια και να πατάξει τους καταναγκαστικούς γάμους. Δεν πείθει πολλούς, ωστόσο.
Η διαδικασία στο ειδικό δικαστήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο. Η απόφαση θα είναι τελεσίδικη.
Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, αναμένεται να επιβληθεί στην Στόιμπεργκ πρόστιμο ή ίσως φυλάκιση, πιθανόν με αναστολή (όπως είχε συμβεί το 1995 με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Έρκι Νιν-Χάνσεν).
Πηγή: Facebook
Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει και συνέχεια σε περίπτωση καταδίκης.
Μπορεί να χάσει τη βουλευτική έδρα της και το κοινοβούλιο -που την έχει ήδη κατηγορήσει για ψευδή αναφορά για τα γεγονότα- να ψηφίσει υπέρ της επιβολής στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Υπέρ της παραπομπής της προ λίγων μηνών, εξάλλου, είχαν ψηφίσει και στελέχη του ίδιου του κόμματος, του οποίου η Στόιμπεργκ ήταν μέχρι τα τέλη του 2020 το Νο2: οι πρώην κυβερνώντες Φιλελεύθεροι, οι βουλευτές των οποίων κάθονται σήμερα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Η ίδια κλείνει τώρα ξεκάθαρα το «μάτι» στην παραδοσιακή, εθνικιστική δεξιά πτέρυγα του κόμματος, αλλά και στις πιο ακραίες και ξενοφοβικές ομάδες του ευρύτερου πολιτικού φάσματος της Δανίας.
Μετατρέποντας μάλιστα την παραπομπή της στο ειδικό δικαστήριο σε επικοινωνιακή εκστρατεία, η Στόιμπεργκ έφτιαξε πρόσφατα προσωπική συνδρομητική ιστοσελίδα, αναρτώντας βίντεο και ενημερωτικά δελτία, διαφημίζοντας «τον πολιτικό αγώνα μου για τις δανέζικες αξίες».
Οι προσπάθειές της, πάντως, για τηλεοπτική μετάδοση της δίκης έπεσαν στο κενό.
Έξαρση ξενοφοβίας
Η υπόθεση Ίνγκερ Στόιμπεργκ αποτελεί «καθρέφτη» της αντιμεταναστευτικής και ακραία ξενοφοβικής στροφής της Δανίας την τελευταία δεκαετία.
Κατεύθυνση, που δεν άλλαξε ούτε μετά την επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών της νυν πρωθυπουργού, Μέτε Φρέντρικσεν, το 2019.
Μέχρι και σήμερα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται όχι μόνο δεν έχει αλλάξει την σκληρή μεταναστευτική πολιτική των προκατόχων της, αλλά προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα.
Επί πρωθυπουργίας Φρέντρικσεν, η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να αναγκάσει Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χαρακτηρίζοντας τη Δαμασκό «ασφαλή πόλη».
Κεντρικό της σύνθημα είναι «ούτε ένα πρόσφυγας στη χώρα». Κάτι, που νέα κυβέρνηση της Κοπεγχάγης επαναλαμβάνει και τώρα εμφατικά, με αφορμή την αφγανική κρίση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις