Από τον Λουκή Ακρίτα και τον Γιάννο Κρανιδιώτη στον Στυλιανίδη – Οι Κύπριοι που μπαίνουν σε ελληνική κυβέρνηση
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός καλεί ένα Κύπριο να δώσει λύσεις σε κεντρικά ζητήματα.
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Η πρόθεση ήταν να εξευρεθεί ένα στέλεχος, όχι αυστηρά κομματικό, με ισχυρή προσωπικότητα, με διεθνή αναγνώριση, με επιρροή στις Βρυξέλλες ώστε να «σβήσει» το φιάσκο του Ευάγγελου Αποστολάκη που τόσο πολύ τραυμάτισε την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά αποκλείστηκαν οι διαμεσολαβητές, οι καλοθελητές με τις προτάσεις και υπήρξε προσεκτική αναζήτηση έλεγχος έως ότου ο Πρωθυπουργός κατέληξε ως πρώτη επιλογή στο νεοσύστατο αναβαθμισμένο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τον πρώην επίτροπο της Κύπρου με αρμοδιότητα τις ανθρωπιστικές κρίσεις Χρήστο Στυλιανίδη. Δεν ήταν καθόλου άγνωστος στον Πρωθυπουργό ο κ. Στυλιανίδης.
Διαβάστε επίσης: Ο Χρήστος Στυλιανίδης νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας – Αύριο το πρωί οι ανακοινώσεις
Πολύ συχνά επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου, είχε συχνές συνεργασίες με τον Πρωθυπουργό και τελευταίως χρημάτισε και άτυπος σύμβουλος του επιτρόπου κ. Σχοινά. Το θέμα ήταν εάν μπορούσε ένας πρώην επίτροπος κυπριακής καταγωγής με κυπριακό διαβατήριο να γίνει υπουργός. Το ζήτημα αυτό λύθηκε αυτομάτως όταν ο κ. Στυλιανίδης τους έκανε γνωστό ότι διαθέτει διπλή ιθαγένεια και κυπριακή και ελληνική.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός καλεί ένα Κύπριο να δώσει λύσεις σε κεντρικά ζητήματα. Λέγεται ότι είχε βολιδοσκοπήσει με το που κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές να συνεισφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ο Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών τη Κύπρου που έβγαλε την Κύπρο από το μνημόνιο σε χρόνο ρεκόρ.
Κατόπιν κλήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ένας νομπελίστας- οικονομολόγος Κύπριος ο Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης ώστε να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Ακόμα και για τα εμβόλια ο κ. Μητσοτάκης επιστράτευσε Κύπριο, τον γιατρό Μάριο Θεμιστοκλέους, από τον Στρόβολο- Λευκωσίας.
Και τώρα ήρθε η σειρά του Χρήστου Στυλιανίδη να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχοντας ως υφυπουργό ένα στρατιωτικό με υπολογίσιμη εμπειρία (κατά πάσα πιθανότητα ένα επίτιμο αρχηγό ΓΕΑ).
Ο πρώτος «διδάξας» για την χρησιμοποίηση κυπρίων στην κυβέρνηση ήταν ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου που υπουργοποίησε τον Λουκή Ακρίτα ο οποίος έφερε ίσως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. Ο επόμενος Πρωθυπουργός που τοποθέτησε Κύπριο στην κυβέρνηση ήταν ο Κώστας Σημίτης με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος πρωτοστάτησε στο σχέδιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάμπτοντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας με την υπόσχεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ξεχωριστή περίπτωση. Όχι μόνον επειδή ήταν ένας επιτυχημένος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση των κρίσεων, αλλά εάν έμενε στην Κύπρο και στο κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) ενδεχομένως να ήταν η πλέον σοβαρή υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στο αξίωμα της Κύπρου. Υπήρξε, όπως και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, συνοδοιπόρος του Κώστα Σημίτη και ήταν ένας εκ των στενών φίλων του Νίκου Θέμελη, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ. Είναι αυτός που ίδρυσε στην Κύπρο τον ΟΠΕΚ (Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) κάνοντας τον κ. Σημίτη να επισκέπτεται συχνά την Κύπρο για ομιλίες. Το ιδεολογικό αυτό σχήμα το είχε χρησιμοποιήσει ο Κώστας Σημίτης για να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά.
Δεξιός με την ευρεία έννοια ο κ. Στυλιανίδης δεν υπήρξε ποτέ. Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου, αλλά ξαφνικά βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλευρό του κεντροδεξιού Νίκου Αναστασιάδη σε μια νευραλγική θέση: Εκλεγμένος βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ήταν εξαιρετικά καλός ως εκπρόσωπος και ο Κύπριος πρόεδρος για να τον ανταμείψει τον πρότεινε Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ. Οι κακιές γλώσσες λένε ότι τον έστειλε στις Βρυξέλλες, γιατί στην Κύπρο εξελισσόταν ως πολιτικός του αντίπαλος. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ωστόσο διαφώνησε ανοιχτά για θέματα διαφθοράς και κυρίως για το μείζον πολιτικό σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, τότε, δεν του ανανέωσε την θητεία στην Κομισιόν. Είναι χειρουργός οδοντίατρος με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη Μεγάλη Βρετανία και στη Σχολή Χάρβαρντ Κένεντι.
Θα κληθεί να διαχειριστεί θέματα που απειλούν τη ζωή των πολιτών και όχι μόνον θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές. Στην αρμοδιότητά του εισέρχεται η Πυροσβεστική με τη δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος δράσης (με κομάντος δασοπυρόσβεσης), αλλά και αναδιοργάνωση ολόκληρου του πυροσβεστικού σώματος μετά τα λάθη και τις «αστοχίες» που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις