Ισορροπία σε διπλό ταμπλό
Με μείγμα άμεσων παρεμβάσεων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων σε οικονομία, ανάπτυξη και καθημερινότητα προσέρχεται στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η δουλειά του πολιτικού σήμερα…», έλεγε προ ημερών σε διεθνές φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι το να διακρίνεις τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, το να κοιτάς το μέλλον βραχυπρόθεσμα και ταυτόχρονα σε επίπεδο μακροπρόθεσμων στόχων».
Η εν λόγω γενική πρωθυπουργική αποστροφή για τον ρόλο της πολιτικής μαρτυρά εν πολλοίς και τον σχεδιασμό του για τη παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ. Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, όπως παραδοσιακά τη σηματοδοτεί το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης (φέτος στις 11-19 Σεπτεμβρίου), ο Μητσοτάκης σκοπεύει να προτάξει προς τους πολίτες μια «ισορροπία», όπως λένε συνεργάτες του, «σε διπλό ταμπλό».
Σε ένα μείγμα, σύμφωνα και με τα πρωθυπουργικά λόγια, άμεσων παρεμβάσεων και στρατηγικών στόχων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι συνθήκες είναι για το Μαξίμου διαφορετικές – και προφανώς όχι ευνοϊκές σε όλα τα επίπεδα – από εκείνες του 2020 και πολύ περισσότερο του 2019.
Εξού και μπροστά στην κόπωση της διετίας, έπειτα από αρρυθμίες, σοβαρές ή λιγότερο σημαντικές αστοχίες στην επικοινωνία και την ουσία της διακυβέρνησης, όπως αποτυπώνονταν μέχρι τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός μέσα από το Βελλίδειο θα επιχειρήσει να γυρίσει εμφατικά την ατζέντα στα πιο «ευνοϊκά» κεφάλαια για το προφίλ της κυβέρνησης.
Στο προσκήνιο θα έρθουν, πρώτον, η οικονομία με νέες εξαγγελίες (στην τελική ευθεία πλέον κλειδώνουν μία-μία) για συνέχεια στην πολιτική φοροελαφρύνσεων και, δεύτερον, μια σειρά δεσμεύσεις και ανακοινώσεις σε «στρατηγικά», κατά τον Μητσοτάκη, μέτωπα: δουλειές και καλλιέργεια δεξιοτήτων, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή μετάβαση.
«Υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά» ήταν το… ζέσταμα αισιοδοξίας του πρωθυπουργού στην προ ημερών συζήτησή του στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.
Παρεμβάσεις
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Μητσοτάκης προτίθεται να ξεδιπλώσει φέτος έναν οδικό χάρτη διετίας και όχι μόνο 12μήνου, παρουσιάζοντας τους άξονες δράσης της κυβέρνησης και παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι την επόμενη – διπλή όπως αναμένεται – εκλογική αναμέτρηση.
Στην κατεύθυνση αυτή προδιαγράφεται ένα εμπροσθοβαρές σύνθημα – κατά το μοντέλο των δύο προηγούμενων «ανάπτυξη για όλους» και «χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης» – και για φέτος, σε μια περίοδο που τα κυβερνητικά στοιχήματα έχουν πληθύνει σε ταυτοχρόνως ανοιχτά μέτωπα (πανδημία, κοινωνική συνοχή κ.ο.κ.) μαζί με τις απαιτήσεις των πολιτών.
Και ενώ η καλλιέργεια νέων προσδοκιών μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένου προγράμματος και η εμπέδωση της πολιτικής υπεροχής είναι οι προφανείς στόχοι, άλλο ένα διαρκές στοίχημα που δυσκολεύει στο μέσο πλέον της θητείας είναι η ενδυνάμωση και τελικά εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους πολίτες.
Στην προσπάθεια αυτή αναμένονται κυρίως πρωθυπουργικές αναφορές στο «τι είπαμε, τι κάναμε» για τις μεταρρυθμίσεις και για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, των επιχειρήσεων, της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων.
Στη φετινή ΔΕΘ – βαρόμετρο για τα κυβερνητικά βήματα και συνολικά για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μέχρι τις επόμενες εκλογές – είναι προφανές ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού θα τεθεί σε πρώτο πλάνο το «Ελλάδα 2.0» ως ένα σχέδιο και ευκαιρία «για όλους».
Το ζητούμενο και εδώ είναι να μη διαψευστούν οι προσδοκίες αλλά το πλάνο έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στους πυλώνες της ψηφιοποίησης, της επιχειρηματικότητας, της πράσινης ατζέντας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής να αποφύγει προβλήματα απορροφητικότητας, που απειλούν να «καταπιούν» τα ευρω-κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δεύτερος κύκλος φοροελαφρύνσεων και μεγάλα έργα υποδομών
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αναζητείται πάντως η… έκπληξη που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το «καλάθι» παροχών του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Αυτό προσπαθεί να γεμίσει σε πυρετώδεις συσκέψεις του το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα βρίσκεται όλη την επόμενη εβδομάδα σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο φοροελαφρύνσεων.
Αντίστοιχα γεμάτη ατζέντα με μεγάλα έργα υποδομών (είτε εξελίσσονται είτε δρομολογούνται για το 2022 και το 2023) επιδιώκει να παρέχει για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες το αρμόδιο υπουργείο.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παρουσιάσει δεύτερο κύκλο ελαφρύνσεων με τρόπο που δεν θα εξαντλείται στο επόμενο έτος. Εξού και αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για όσο το δυνατόν περισσότερες μόνιμες απαλλαγές.
Με δεδομένη και την καλή απόδοση του τουρισμού, τα σενάρια τρέχουν και ήδη βρίσκονται υπό εξέταση οι πιθανές ανακοινώσεις για φοροαπαλλαγές (πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022, σχέδιο οριζόντιας κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης μετά το 2023, μείωση του φόρου επιχειρήσεων, μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό, μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%).
Φωτιές, πανδημία, «απολογισμός έργου»
Η διαχείριση των κρίσεων (πανδημία και φωτιές) θα αποτελέσουν βασικό άξονα στον προγραμματισμένο από τον Μητσοτάκη «απολογισμό έργου».
Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, δίνοντας εικόνα φθινοπώρου και χειμώνα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τη βούληση να αποτραπεί η επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες γενικού lockdown.
Τα ποσοστά της «Ελευθερίας» πάντως δεν ευνοούν τον πρωθυπουργό όσο θα περίμενε, εξού και προδιαγράφονται νέες εκκλήσεις του προς τον πληθυσμό να στραφεί στο «δώρο της επιστήμης». Ε
ξάλλου στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις του με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης ζήτησε ευθέως συνεισφορά όλων στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να ανασταλεί ξανά η λειτουργία της οικονομίας.
«Ποιότητα στη ζωή των πολιτών»
Η καθημερινότητα είναι αυτή που μαζί με την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις συμπληρώνει το τρίπτυχο γύρω από το οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να χτίσει τις παρεμβάσεις του.
«Να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία με έμφαση την ποιότητα στη ζωή των πολιτών. Αναμετριόμαστε με τα δικά τους προβλήματα» είναι η πρωθυπουργική οδηγία προς το εσωτερικό της κυβέρνησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος (και) στο κοινωνικό αποτύπωμα κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, φέρνοντας στο προσκήνιο «απλά» ζητήματα καθημερινότητας. Οσα δηλαδή μπορεί τελικά να κινητοποιούν «πολύ περισσότερες δυνάμεις ενεργές μέσα στην οικονομία» σε σχέση με τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, σύμφωνα με όσα διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους τακτικούς συνομιλητές του.
Στον άξονα αυτόν εντάσσεται προφανώς και το δύσκολο στοίχημα του Μαξίμου – και προσωπική πρόκληση του Μητσοτάκη – να προσεγγίσει τη νεολαία.
Το Προσφυγικό
Βέβαια θεωρούνται για άλλη μία χρονιά τα πρωθυπουργικά μηνύματα για τη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το μεταναστευτικό ρεύμα.
Με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την παρουσία του σε διεθνή φόρα για να διαμηνύσει πως «δεν θα επιτραπούν οι μαζικές ροές» του 2015.
Στην προσπάθεια να οριοθετήσει την ελληνική στάση, επεσήμανε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ότι η Ελλάδα υπήρξε «θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε αδυναμίες των ευρωπαϊκών οργάνων» και προέταξε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στήριξης των προσφύγων κοντά «στην πηγή του προβλήματος» και αποστολής ισχυρών μηνυμάτων αποτροπής στα κυκλώματα διακινητών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
- Αττική: Επιμένουν τα προβλήματα – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πάρνηθα
- Καζακστάν: Άγνωστο γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο, 29 οι επιζώντες – Τα σενάρια που εξετάζονται
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Τα Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Αθηνών και τα συγκινητικά μηνύματα
- Επιμένουν στη Βραζιλία: «Η Γκρέμιο πάει για Ελίασον»
- Κοινό κρυολόγημα: Όσα θα χρειαστείτε για να το ξεπεράσετε άμεσα
- Η Σερ δεν «έβλεπε μέλλον» με τον Γκρεγκ Όλμαν όταν ήταν έγκυος και τον παντρεύτηκε – Χώρισε σε 9 ημέρες