Να δημιουργήσουν ένα «φυσικό μουσείο» θέλουν στο δήμο Μεσσήνης
Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοτικών αρχών προκειμένου να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει πόλης έλξης επισκεπτών. Στο δήμο Μεσσήνης περισσότερες από 120 υπεραιωνόβιες ελιές αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα για όσους βρεθούν εκεί και συνάμα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διδαχθεί ο κόσμος την σημασία της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Υπεραιωνόβιες ελιές που άπλωσαν τις ρίζες τους στο πέρασμα των χρόνων γράφοντας ιστορία ζωής, πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμα καρπό και λάδι σε γενιές ανθρώπων. Είναι αυτές που γλίτωσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιμπραήμ Πασά στη Μεσσηνία και στέκονται αγέρωχες στην Τοπική Κοινότητα Βασιλάδας της Δ.Ε. Ανδρούσας του Δήμου Μεσσήνης.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μεσσήνης που κατάγεται από τη Βασιλάδα και διαμένει στη Σουηδία Θανάσης Ψαρούλης, επισκέφθηκαν τα χωράφια όπου δεσπόζουν τα ελαιόδεντρα.
Περπάτησαν ανάμεσά τους, διαπιστώνοντας ότι συνιστούν ένα πολύτιμο «μουσείο» της φύσης και συζήτησαν ιδέες και τρόπους που θα μπορούσαν να τα αναδείξουν συνολικά σε ένα υπαίθριο πάρκο φυσικής ιστορίας ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων τουριστών, μαθητών, μελετητών. Μοναδικό χαρακτηριστικό τους, ότι δέντρα με ηλικία εκατοντάδων ετών είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή.
Αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες ενέργειες της δημοτικής Αρχής του τόπου που σπεύδει να τονίσει την σπουδαιότητα της φυσικής μας κληρονομιάς. Μην λησμονούμε άλλωστε πως ο θεματικός τουρισμός είναι πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεδομένης της μοναδικότητας κάποιων τοπικών χαρακτηριστικών.
Στο δήμο Μεσσήνης όμως προχωρούν και για την δημιουργία του Νέου Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης»
Κύρια στοιχεία του νέου Μουσείου όπως αυτά περιγράφονται στο κτιριολογικό πρόγραμμα είναι:
-Η αύξηση των εκθεσιακών χώρων και η έκθεση αρχαιολογικού υλικού με στόχο την καλύτερη προβολή, ανάδειξη, προστασία και μελέτη των μείζονος σημασίας ευρημάτων.
-Η αναβάθμιση και αύξηση της επιφάνειας των αποθηκευτικών χώρων του μουσείου με στόχο την προστασία και διεπιστημονική μελέτη παλαιότερων ευρημάτων και αυτών που αναμένεται να έρθουν στο φως.
-Η διαμόρφωση ειδικού χώρου λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, χώρου προβολών και βιβλιοθήκης και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.
-Η χωροθέτηση χώρων φιλοξενίας, βιβλιοθήκης, χώρων αποθηκών και εργαστηρίων. Η επέκταση του μουσείου σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.400 τ.μ., με 1.000 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις