«Ναι» από Μητσοτάκη για εμβολιασμούς ανηλίκων από παιδιάτρους – SOS για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Το «πράσινο φως» για τους εμβολιασμούς ανηλίκων από παιδιάτρους, έδωσε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη καθώς και μελών Παιδιατρικών Ενώσεων αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών και στα ιδιωτικά ιατρεία.
Οι παιδίατροι πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΣΚΑΪ τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Αναλυτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, η πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμούς Μαρία Θεοδωρίδου , ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης,, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.
Ταυτόχρονα, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετέχουν οι κ.κ.: Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων Γεώργιος Χρούσος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, Πρόεδρος Δ.Σ Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος(ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή,
Πρόεδρος Εταιρείας Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, Αντιπρόεδρος Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ) Γεωργία Καζάκου.
SOS για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά
Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του σχολικού έτους, οι ειδικού επισημαίνουν ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα συνοδευτεί αναπόφευκτα και από αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά.
Για τον λόγο αυτό, έχουν αποφασιστεί μία σειρά ενεργειών και νέα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν αυξημένο αριθμό διαγνωστικών τεστ σε περιπτώσεις που θα βρεθεί κρούσμα μαθητή ή εκπαιδευτικού σε μία σχολική αίθουσα.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε σήμερα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά, διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών» ανέφερε.
«Προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων στα παιδιά που νοσηλεύονται από κοροναϊό»
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. Δεν έχουν αρρωστήσει έχουν νοσηλευτεί, τρία έχουν διασωληνωθεί. Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα.
Διευκρίνισε ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες κι απ’ τα ‘υγιή’ παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. «Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο, δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια.
«Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία. Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορoναϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα. Τάξη μεγέθους 1000 φορές παραπάνω.
«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους, δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.
«Και οι παιδίατροι στον αγώνα για τον εμβολιασμό»
Οι παιδίατροι πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΣΚΑΪ τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σίγουρα θα υπάρξουν μονάδες εμβολιασμού έξω από τα πανεπιστήμια.
Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η υποχρεωτικότητα είναι στο πρόγραμμα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, ενώ ανέφερε πως σε όλες τις κατηγορίες θα πρέπει να είναι υψηλά τα ποσοστά.
Χαρακτήρισε θετικό πως μετά τις διακοπές κλείστηκαν 300.000 νέα ραντεβού, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να μην κλείσει ξανά η οικονομία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις