Το χρονικό ενός πρωτοφανούς μαγειρείου
Τα δεδομένα στην υπόθεση της Ολγας Χατζηνικολάου αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη αλλοίωση πρωταθλήματος – Οι ευθύνες ΕΟΚ, ΚΕΔ, ΕΟΚΑΝ, Υφυπουργείου Αθλητισμού, ΑΣΕΑΔ και η απόφαση – παρωδία.
Σκάνδαλο. Αυτή η λέξη περιγράφει πλήρως όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στο γυναικείο μπάσκετ.
Το μαγειρείο που έγινε στην υπόθεση της Ολγας Χατζηνικολάου δεν έχει προηγούμενο, με τις ενέργειες της ΕΟΚ και την απόφαση του ΑΣΕΑΔ να δημιουργούν πολλά ερωτήματα και να προκαλούν την οργή της φίλαθλης κοινής γνώμης, που είδε να ερμηνεύονται κατά το δοκούν οι κανονισμοί και να βγαίνει στο τέλος μια απόφαση – παρωδία.
Ένα… έκτρωμα του ΑΣΕΑΔ, που παραβαίνει τις διεθνείς νομοθεσίες, περί δικαιοδοσίας για την κατάργηση μιας ισχύουσας απόφασης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Παναθηναϊκός κατέθεσε αίτημα στην ΕΟΚ για να εκδοθεί δελτίο για την Ολγα Χατζηνικολάου, ενώ ήταν σε ισχύ η ποινή τετραετούς αποκλεισμού από την WADA/CAS (σ.σ είχε το 2018) για παραβάσεις του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ. Την 1η Ιανουαρίου του 2021 τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4791/2021 περί Κύρωσης Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, ενώ στις 5/3 έληξε η προθεσμία εγγράφων και μεταγραφών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ (art. 27.3) αυτός που είναι αρμόδιος για την άρση της ποινής του τετραετούς αποκλεισμού του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), δηλαδή σαν την ποινή που είχε επιβληθεί στην Χατζηνικολάου, είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA). Αυτός είναι που έχει την ευθύνη διαχείρισης του αποτελέσματος, μετά την άσκηση έφεσης ενώπιον του CAS και σε καμία περίπτωση ο ΕΟΚΑΝ, ο οποίος δεν παρέστη καν στην εκδίκαση ενώπιον του CAS!
Το ΑΣΕΑΔ, όμως, παράτυπα και παράνομα στην απόφασή του αναφέρει ότι «ο ΕΟΚΑΝ είναι ο μόνος αρμόδιος Οργανισμός για να επιληφθεί και να δώσει λύση στο αίτημα της αθλήτριας διότι ήταν ο μόνος αρμόδιος Οργανισμός αφενός για να επιληφθεί της αιτήσεως περί απαλλαγής της από το υπόλοιπο της ανωτέρω ποινής που της επιβλήθηκε από το CAS (άρθρο 22.6 του Ν. 4791/2021) και αφετέρου ήταν ο Οργανισμός που διαχειρίστηκε όλα τα αποτελέσματα της υπόθεσής της από τη δειγματοληψία του δείγματός της μέχρι την επίβλεψη της εκτέλεσης της ποινής της που της επέβαλε το CAS». Ο ΕΟΚΑΝ πιο πάνω από τη WADA; Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, όχι. Σύμφωνα όμως, με το ΑΣΕΑΔ, ναι.
Προ κορωνοϊού οι ομάδες μπορούσαν μέχρι τις 31/12 να ανακοινώσουν την απόκτηση νέων παικτριών, με την ΕΟΚ να αναπροσαρμόζει τον κανονισμό, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν και να δίνει διορία μέχρι τις 5/3. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών της «Ε.Ο.Κ.» (άρθρο 4 παρ. Β, περ. 7), «…επίσης αθλητής ερασιτέχνης η επαγγελματίας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των εν ΄ενεργεία αθλητών των σωματείων και κατά την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο δεν είχε καμία συμμετοχή σε αγώνα πρωταθλήματος η κυπέλλου θεωρείται σαν νέος αθλητής και κατά συνέπεια δικαιούται να εγγραφεί σε σωματείο έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που η εγγραφή του συντελεσθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία ο αθλητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».
Στις 7 Μαΐου ο ΕΟΚΑΝ αποφάσισε την άρση της ποινής της Ολγας Χατζηνικολάου, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, όπως προκύπτει από τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, ενώ πέντε μέρες αργότερα (12/5) η ΕΦΙΠΗΔ αποφάσισε την απόδοση της φίλαθλης ιδιότητας στην Ολγα Χατζηνικολάου, με την ΕΟΚ την ίδια ημέρα να εκδίδει δελτίο στην έμπειρη γκαρντ. Η ΕΟΚ έβγαλε δελτίο στην Ολγα Χατζηνικολάου, παρότι είχε παρέλθει η ημερομηνία (σ.σ 5/3). Το δελτίο της Ελληνίδας γκαρντ βγήκε εκπρόθεσμα και κατά παράβαση του Κανονισμού Μεταγραφών/εγγράφων της ΕΟΚ.
Μάλιστα, την ίδια ημερομηνία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διεξαχθεί ο πρώτος τελικός της Α1 στην αίθουσα 5 του ΣΕΦ, ο οποίος, όμως, αναβλήθηκε και μετατέθηκε για την επόμενη (13/5) επειδή ο Παναθηναϊκός δήλωσε… κώλυμα. Οι Πράσινες μπορούσαν να παίξουν στις 15:00 που είχε αρχικά οριστεί ο τελικός, αλλά όχι στις 12:00, αλλά ούτε στις 13:30, με το Τριφύλλι να δηλώνει κώλυμα και την ομοσπονδία, σε μια απόφαση άνευ προηγουμένου, να αναβάλλει το παιχνίδι και να το ορίζει για την Πέμπτη (13/5).
Οι τελικοί ξεκίνησαν στις 13 Μαΐου, με τον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια του πρώτου τελικού να κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της Ολγας Χατζηνικολάου. «Κατατέθηκε ένσταση δεδομένου ότι η συμμετοχή της αθλήτριας Όλγας Χατζηνικολάου είναι αντικανονική, καθόσον ισχύει η ποινή τετραετούς αποκλεισμού της που έχει επιβληθεί από WADA/CAS (το 2018) εις γνώση της ΕΟΚ και του ΠΑΟ, η δε έκδοση του δελτίου της δεν είναι νόμιμη ως εκπρόθεσμη κατά παράβαση του Κανονισμού Μεταγραφών/εγγράφων της ΕΟΚ», ανέφεραν οι Ερυθρόλευκοι στην ένσταση που έκαναν για την έμπειρη γκαρντ. Η… ιστορία που ακολούθησε είναι γνωστή. Το πρώτο παιχνίδι το κέρδισε ο Ολυμπιακός, αφού το καλάθι της Ριντ στο τέλος ήταν εκπρόθεσμο, όπως φάνηκε από τα ριπλέι που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η ΕΟΚ, όμως, με μια απόφαση – σκάνδαλο απαίτησε την επανάληψη του πρώτου τελικού. Το παιχνίδι έγινε ξανά, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει και πάλι.
Οι Ερυθρόλευκοι πήραν το παιχνίδι, το οποίο δεν έπρεπε ποτέ να ξαναγίνει, αλλά οι Πράσινες τελικά κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Πειραιά σε κάθε ματς έκανε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της Χατζηνικολάου, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι κακώς εκδόθηκε από την ΕΟΚ το δελτίο για την έμπειρη γκαρντ. Ενάμιση μήνα μετά την ολοκλήρωση των τελικών το ΑΣΕΑΔ έβγαλε απόφαση για τις ενστάσεις που είχε καταθέσει ο Ολυμπιακός, με το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο να απορρίπτει τις προσφυγές των Πειραιωτών.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 3/9 ψηφίστηκε η τροπολογία για τον κώδικα Αντιντόπιγκ, που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και σήμερα (7/9) δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ για την προσφυγή του Ολυμπιακού. Ένα σκεπτικό, που σε καμία περίπτωση δεν μας έκανε σοφότερους. Μάλλον μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, με αυτά που αναφέρει. Μια απόφαση – παρωδία, που μετά την γνωστοποίηση του σκεπτικού επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.
Όπως φαίνεται από το χρονικό της υπόθεσης και όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχουμε καταγράψει, πρόκειται για ξεκάθαρη αλλοίωση πρωταθλήματος.
Η ΕΟΚ αρχικά έβγαλε παράνομα και παράτυπα δελτίο στην Ολγα Χατζηνικολάου και στη συνέχεια μετέθεσε λόγω κωλύματος του Παναθηναϊκού τον πρώτο τελικό (12/5 σε 13/5), με μια άνευ προηγουμένου απόφαση, που ευνόησε καταφανέστατα τις Πράσινες.
Η ΚΕΔ, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πεντακάθαρα στο ριπλέι ότι το καλάθι που πέτυχε η Ριντ ήταν εκπρόθεσμο, έδωσε εντολή να ξαναγίνει ο πρώτος τελικός.
Ο ΕΟΚΑΝ στην μόνη συνεδρίαση που έκανε είχε ως θέμα την υπόθεση της Ολγας Χατζηνικολάου, με τον πρόεδρο κ. Σκανδαλάκη μάλιστα να παραιτείται.
Το υφυπουργείο αθλητισμού, που έβλεπε το σκάνδαλο και δεν έκανε τίποτα.
Το ΑΣΕΑΔ με την απόφαση – έκτρωμα, που προκαλεί ερωτήματα και οργή. Όλοι έχουν μερίδιο στην αλλοίωση του περσινού πρωταθλήματος.
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- Επίσημο: Προπονητής της Μονακό ο Σπανούλης (pic)
- Ινδία: Μια ξεχωριστή αγγελία για δουλειά – Πόσα μου δίνεις για να σε προσλάβω
- Ολυμπιακός – Λουγκόζ 3-0: Μεγάλη εμφάνιση και πρώτο βήμα για τα προημιτελικά του Challenge Cup
- Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Η «προσωρινή κατάπαυση του πυρός», οι ρήτρες και οι όροι από τους συμμάχους του Νετανιάχου
- Από τον Κέντρικ Λαμάρ στην Σαμπρίνα Κάρπεντερ: Αυτά είναι τα πιο viral τραγούδια του TikTok για το 2024