«Ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός» – Αντιδράσεις στην Τουρκία για το βιβλίο του Ερντογάν
Πρόκειται για έναν βιβλίο που παρουσιάζει το όραμα του μετά το 2023 και όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο κόσμος δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις σημειώνοντας ότι πρέπει να μπουν κι άλλες χώρες, ώστε να γίνει δικαιότερος
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
«Ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυκλοφόρησε χθες.
Πρόκειται για έναν βιβλίο που παρουσιάζει το όραμα του μετά το 2023 και όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο κόσμος δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις σημειώνοντας ότι πρέπει να μπουν κι άλλες χώρες, ώστε να γίνει δικαιότερος.
Το βιβλίο, με τίτλο «Daha Adil Bir Dünya Mümkün» (Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός), εκδόθηκε από την Turkuvaz Kitap, θυγατρική της Turkuvaz Media Holding, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP). Το βιβλίο μπορεί να αγοραστεί για 40 TL ($4,82) στα βιβλιοπωλεία και 32 TL ($3,86) online.
Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι το βιβλίο του Ερντογάν θα είναι διαθέσιμο στους αναγνώστες τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Ο Ερντογάν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, το οποίο πάνω από όλα προσφέρει μια συγκεκριμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση των Ηνωμένων Εθνών».
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο βιβλίο, όπου επίσης εφιστά την προσοχή στα προβλήματα νομιμότητας, λειτουργικότητας, αποτελεσματικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, εκπροσώπησης και διακυβέρνησης των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με τον ιστότοπο της διεύθυνσης επικοινωνιών.
«Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πεθαίνουν και σκοτώνονται, κανείς δεν είναι αθώος. … Η δικαιοσύνη είναι ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή σήμερα. Δυστυχώς, τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την καθιέρωση της παγκόσμιας δικαιοσύνης βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας. … Σε μια εποχή στην οποία το έλεος έχει χαθεί, έχουμε την ευθύνη να είμαστε εκπρόσωποι της δικαιοσύνης και της φωνής της συνείδησης », λέει ο Ερντογάν στο βιβλίο του.
Όλα τα έσοδα από το βιβλίο, το οποίο μεταφράζεται στα αγγλικά, αραβικά, γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά και ισπανικά, θα διατεθούν στην Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), σύμφωνα με τον ιστότοπο της διεύθυνσης επικοινωνιών.
Οι πρώτες επικρίσεις για το συγγραφικό πόνημα του Ερντογάν
Όμως δεν πρόλαβε καλά-καλά να βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων και κάποιοι τολμηροί έσπευσαν να επικρίνουν το συγγραφικό πόνημα και τον ίδιο τον συγγραφέα.
«Αυτοί που έγραψαν το βιβλίο της αδικίας λένε:« Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», έγραψε στο Twitter η Χάιντα Καγιά, βουλευτής από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), επισημαίνοντας τις αποκλίσεις μεταξύ του βιβλίου του Ερντογάν και των πράξεων του.
Ο Ερντάλ Αξινγκέρ, πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), έγραψε στο Twitter: «Λέγεται ότι ο Ερντογάν έγραψε ένα βιβλίο. Το όνομα του βιβλίου είναι «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να βρει χρόνο να γράψει ένα βιβλίο εφόσον είναι κάποιος που είχε πει: «Δεν έχω χρόνο να διαβάσω βιβλία. Οι φίλοι μου διηγούνται περιλήψεις». Ή μήπως έδωσε μια περίληψη και οι φίλοι το έγραψαν.»
Ο δημοσιογράφος Φατίχ Πορτακάλ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ερντογάν να γράψει ένα βιβλίο, κάνοντας tweet: «Αναρωτιέμαι αν όντως βρήκε χρόνο να γράψει αυτό το βιβλίο. Δεν νομιζω. Θα το πάρω και θα το διαβάσω. Θα προσπαθήσω να καταλάβω τι δίκαιη τάξη θα φέρει στον κόσμο σε μια χώρα όπου η αδικία είναι ένας τρόπος διακυβέρνησης ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις