Η επίθεση φιάσκο του Ισραήλ – Πώς η Συρία αχρήστευσε δεκάδες πυραύλους του – Η «ρωσική ανάμειξη»
«Γύρω στη 01:30 της 3ης Σεπτεμβρίου, τέσσερα μαχητικά F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν 24 κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον στόχων της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου».
Η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε τη νύχτα της προηγούμενης Παρασκευής εναντίον στόχων στη Συρία, αλλά η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε με ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα Buk και Pantsir τους 21 από τους 24 ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με τον ρώσο αντιναύαρχο Βάντιμ Κούλιτ, αναπληρωτή επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης των εμπολέμων μερών στη Συρία.
«Εκτόξευσαν 24 πυραύλους»
«Γύρω στη 01:30 της 3ης Σεπτεμβρίου, τέσσερα μαχητικά F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν 24 κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον στόχων της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου», δήλωσε ο Κούλιτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το sputniknews.com.
Ο ρώσος αντιναύαρχος σημείωσε ότι η συριακή αεροπορική άμυνα κατέστρεψε 21 πυραύλους με τα ρωσικής κατασκευής συστήματα Buk-M2E και Pantsir-S1 σε συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρα τους είχε εμπλακεί με πολλούς «εχθρικούς πυραύλους» στον ορίζοντα της Δαμασκού, λίγες στιγμές αφότου οι χρήστες του Διαδικτύου σε αναρτήσεις τους έκαναν λόγο για πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τον Λίβανο.
Διάφορα βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το περιστατικό αυτό φορτώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.
Syrian air defence in action against #Israeli raids in #Damascus. pic.twitter.com/s7Xi8mxlSI
— Majd Fahd 🇸🇾 (@Syria_Protector) September 2, 2021
Κατηγόρησαν τη Ρωσία
Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα συστήματα S-400 Triumph εναντίον ισραηλινών μαχητικών και ισραηλινών πυραύλων.
Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας ήρθαν λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ επιχείρησε να πραγματοποιήσει άλλη μία επίθεση εναντίον της Συρίας, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς από τους 24 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν, τα συριακά συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να ρίξουν τους 21 και οι υπόλοιποι τρεις να μην χτυπήσουν ποτέ τους στόχους τους, μεταδίδει η ρωσική ιστοσελίδα avia.pro που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα.
Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση των IDF, ο βασικός λόγος για τα ανεπιτυχή χτυπήματα στο συριακό έδαφος ήταν η χρήση από τη Ρωσία των συστημάτων αεράμυνας S-400 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ και κοντά στο Μασγιάφ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χάρη στα ρωσικά συστήματα S-400 η συριακή αεράμυνα πέτυχε μέγιστη αποτελεσματικότητα στην απόκρουση των ισραηλινών επιθέσεων.
Από τον Λίβανο
Σύμφωνα με τις IDF, κατά την πρόσφατη επίθεση (της προηγούμενης Παρασκευής), ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δεν εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά απλώς προέβησαν σε εκτοξεύσεις, κρυμμένα πίσω από ορεινό έδαφος στον γειτονικό Λίβανο.
Οι IDF πιστεύουν ότι με αυτήν τη στρατηγική επίθεσης, το συριακό δίκτυο ραντάρ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τον πύραυλο από τον τόπο εκτόξευσής του.
Αλλά αυτό είναι εφικτό με τη βοήθεια του ρωσικού συστήματος S-400 που βρίσκεται στις συριακές περιοχές Ταρτούς και Λατάκια.
«Μόνο με τη ρωσική βοήθεια τα συστήματα του συριακού κυβερνητικού στρατού Pantsir-S και Buk-M2E είναι σε θέση να αναχαιτίσουν έξυπνους πυραύλους όπως ο Delilah, μόλις έχουν εκτοξευτεί», ανακοίνωσαν οι IDF αρκετές ώρες μετά την επίθεση.
Είναι γεγονός, σημειώνει η ρωσική ιστοσελίδα, ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας Pantsir-S και το σύστημα αεράμυνας Buk-M2E μπορούν πράγματι να ενσωματωθούν στα συγκροτήματα S-400.
«Ο ρωσικός στρατός είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι τα αεροσκάφη των IDF είναι ορατά στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 Triumph, με την πρώτη ματιά», αναφέρει στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην avia.pro.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά