Ελ Σαλβαδόρ – Με σοβαρές αναταράξεις σε τιμές και χρέος ξεκίνησε το στοίχημα με το Bitcoin
Οι κάτοικοι της χώρας αρχίζουν να καταλαβαίνουν τώρα γιατί ο υπόλοιπος κόσμος δεν χρησιμοποιεί πλήρως το Bitcoin για τις καθημερινές του συναλλαγές
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Συνελήφθησαν 4 ανήλικες στην Κόνιτσα - Επιτέθηκαν σε 12χρονη και τράβηξαν βίντεο
- Από τον Guardian μέχρι τον Στίβεν Κινγκ, μαζικές αποχωρήσεις από το X - «Αποτυχία των δημοκρατιών» λένε οι RSF
Έγινε γνωστό ως το «Ξεπούλημα του Ελ Σαλβαδόρ». Η φιλόδοξη απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να υιοθετήσει επίσημα -και με συνοπτικές διαδικασίες- το Bitcoin προκάλεσε τριγμούς στο κρυπτονόμισμα προκαλώντας βουτιά κατά 17%, από τα 51.000 δολάρια στα 43.000 δολάρια, πριν αυτό να ανακάμψει ξανά στα επίπεδα των 47.000 δολαρίων.
Οι κάτοικοι της χώρας αρχίζουν να καταλαβαίνουν τώρα γιατί ο υπόλοιπος κόσμος δεν χρησιμοποιεί πλήρως το Bitcoin για τις καθημερινές του συναλλαγές. Το ίδιο, ίσως, διαπιστώνει και η κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε που είχε την ιδέα, καθώς υπήρξαν αρνητικές συνέπειες και στην αγορά ομολόγων του Ελ Σαλβαδόρ.
Τα επιτόκια για τη βραχυπρόθεσμη εξυπηρέτηση χρέους της χώρας ξεπέρασαν μετά το πείραμα με το Bitcoin το 11,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και είναι πλέον υψηλότερα από τα επιτόκια για την εξυπηρέτηση του μεσομακροπρόθεσμου χρέους της. Και αυτό θεωρείται γενικά ως κακό σημάδι για τις οικονομικές προοπτικές μιας χώρας.
Μέχρι τώρα, οι επενδυτές των αγορών ομολόγων είχαν αγκαλιάσει σημαντικά πειράματα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, όπως αυτή χαράσσεται από τις κεντρικές τράπεζες. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν καμία διάθεση να αποδεχτούν πειράματα τα οποία έχουν να κάνουν με χρήμα, σχολίαζε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι αγορές ομολόγων του Ελ Σαλβαδόρ αντέδρασαν αρνητικά σε δύο εξελίξεις.
Η μια ήταν η απόφαση του Μπουκέλε να δημιουργήσει άμεσα ηλεκτρονικό πορτοφόλι με την ονομασία Chivo, για τους πολίτες της χώρας,ώστε να μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε Bitcoin, τις οποίες θα έπρεπε να δέχονται υποχρεωτικά καταστήματα για πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών. Όμως, η κυβέρνηση αναγκάστηκε πολύ σύντομα να αποσυνδέσει το ηλεκτρονικό αυτό πορτοφόλι για να διορθωθούν κάποια προβλήματα.
Η δεύτερη ήταν απόφαση δικαστηρίου της χώρας να ανοίξει την πόρτα για πιθανή επανεκλογή του προέδρου για επιπλέον θητεία.
Η υιοθέτηση του Bitcoin με συνοπτικές διαδικασίες από το Ελ Σαλβαδόρ, χώρα με μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, είχε προκαλέσει προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα διεθνών αναλυτών και οικονομολόγων.
Με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo η κυβέρνηση ήθελε να δίνει σε όποιον το κατέβαζε και το χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά Bitcoin αξίας 30 αμερικανικών δολαρίων.
Όμως, με τη βουτιά του κρυπτονομίσματος οι κάτοικοι της φτωχής αυτής χώρας της Κεντρικής Αμερικής κατάλαβαν ότι μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας του πορτοφολιού τους μέσα σε δευτερόλεπτα. Η τεράστια μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τη χρήση του Bitcoin ως κανονικό νόμισμα για καθημερινές συναλλαγές.
Το Ξεπούλημα του Ελ Σαλβαδόρ αποτέλεσε την πιο σημαντική πίεση στην τιμή του κρυπτονομίσματος από τα τέλη Ιουλίου. Από τότε και μέχρι την απόφαση του Μπουκέλε να το δεχτεί επίσημα στη χώρα ως μέσο συναλλαγών, το κρυπτονόμισμα είχε ενισχυθεί κατά σχεδόν 75%.
Οι πωλήσεις που πυροδοτήθηκαν στα κρυπτονομίσματα λόγω των εξελίξεων οδήγησαν σε μείωση της κεφαλαιοποίησής τους στις αγορές κατά 280 δισ. δολ μέσα σε 24 ώρες όπως δείχνουν στοιχεία της CoinGecko που παρουσίασε το Bloomberg.
Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περίπου 3,7 δισ. ρευστοποιήσεων σε κρυπτονομίσματα σύμφωνα με στοιχεία της Bybt.com. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές για να καλυφθούν ανοικτές θέσεις από κερδοσκοπικές κινήσεις. Μένει τώρα να φανεί το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές στη συνέχεια και εάν θα συνεχιστεί το ασανσέρ που καταγράφεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα, ή εάν θα υπάρξει μια πρόσκαιρη έστω σταθεροποίηση.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις