Κοροναϊός – Ανάχωμα στην πλημμυρίδα οι εμβολιασμοί – Τι έρχεται τον Οκτώβριο
Το ανάχωμα λοιπόν που φαίνεται να βοήθησε – επί του παρόντος - στην εκτροπή της πλημμυρίδας παρά την αυγουστιάτικη κοσμοσυρροή στους τουριστικούς προορισμούς και στους χώρους διασκέδασης, είναι ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων
Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας διαφαίνεται από την εξέλιξη του τέταρτου πανδημικού κύματος, το οποίο αν και άρχισε να φουντώνει πριν από περισσότερο από έναν μήνα, με τρομακτικό αριθμό κρουσμάτων, τώρα δείχνει να έχει εκτραπεί ή να πλήττει τη χώρα αισθητά πιο εξασθενημένο απ’ ότι αναμενόταν.
Αλλαγή πλεύσης
Ο Σεπτέμβριος βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του, όμως οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες που αποτυπώνουν την αρνητική δυναμική της εξάπλωσης της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα, υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ένας βασικός παράγοντας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της μολυσματικής της δράσης χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά και να ευθυγραμμιστεί με τις προγνώσεις κάποιων υπολογιστικών μοντέλων.
Το ανάχωμα
Το ανάχωμα λοιπόν που φαίνεται να βοήθησε – επί του παρόντος – στην εκτροπή της πλημμυρίδας παρά την αυγουστιάτικη κοσμοσυρροή στους τουριστικούς προορισμούς και στους χώρους διασκέδασης, είναι ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων στη χώρα, που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των κατοίκων.
Οι κατά προσέγγιση 11,5 εκατομμύρια δόσεις που έγιναν μέχρι τώρα θεωρείται ότι λειτούργησαν προστατευτικά για τα νοσοκομεία σε μία περίοδο μάλιστα που είχε σημάνει συναγερμός αφού τα ημερήσια κρούσματα είχαν φτάσει ακόμη τις 4.600.
Εκρηκτικό φθινόπωρο
Όλα έδειχναν – σε συνδυασμό με την αργή αλλά σταθερή αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών – ότι η κατάσταση προοιωνιζόταν ένα εκρηκτικό φθινόπωρο ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διαφαινόταν ο αντίκτυπος του πανηγυρικού Δεκαπενταύγουστου.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων μεγαλύτερο κατά πολύ από 5.000 με συνακόλουθη πίεση στο Σύστημα Υγείας που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη κατάσταση όσο θα πλησιάζαμε τον χειμώνα.
Αντίσταση
Οπως εξήγησε παραστατικά στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, «τον περασμένο Απρίλιο, όταν το ιικό φορτίο ήταν αντίστοιχο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (δηλαδή, περί τα 3.000-3.500 κρούσματα), ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε φτάσει σε αριθμό-ρεκόρ ξεπερνώντας τους 800. Ομως, κατά το τέταρτο κύμα η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ελεγχόμενη, με τον κοροναϊό να βρίσκει αντίσταση στον εμβολιασμένο πληθυσμό».
Πιο συγκεκριμένα και αναλύοντας τους «σκληρούς δείκτες», ο καθηγητής διαπιστώνει ότι τα εμβόλια προστατεύουν σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Υπενθυμίζει, δε, πως επίσης κατά το προηγούμενο κύμα «τα νοσοκομεία της χώρας δέχτηκαν ασφυκτική πίεση με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν ακόμη και τους 5.000, όταν σήμερα αγγίζουν τους 2.500», καταλήγοντας πως η «αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μετρήσιμη».
Ο Οκτώβριος
Ωστόσο αυτό το παράθυρο αισιοδοξίας δεν επιτρέπει εφησυχασμό γιατί πλέον, μήνας-σταθμός αναδεικνύεται ο Οκτώβριος που χαρακτηρίζεται από μεταβολή του καιρού και έντονη κινητικότητα μαθητών και φοιτητών.
Η μαγιά που μπορεί να πυροδοτήσει τον ρυθμό των μολυσματικών μεταδόσεων, ίσως και να ζυμώνεται καθώς το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού δεν είναι το αναμενόμενο, η προσέλευση σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα καρκινοβατεί, μερίδες επαγγελματικών τάξεων στις οποίες επεβλήθη ο εμβολιασμός αντιδρούν πεισματικά ενώ σε ορισμένους ανθρώπους η έννοια του λεγόμενου τείχους ανοσίας είναι χωρίς αντίκρισμα υπό το πρίσμα του ισχυρισμού ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει το ίδιο εμβολιασμένους και μη.
Πού ευημερεί ο ιός
Όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιόδους επιδημικής έξαρσης, έτσι και τώρα υπάρχουν περιοχές όπου ο ιός ευημερεί και άγνωστο είναι αν προετοιμάζει νέες εκφάνσεις του εαυτού του.
Την Τετάρτη η Μύκονος, η Ικαρία, η Ηλεία είχαν θετικότητα άνω του 4%. Στον Κεντρικό Τομέα της Αττικής εντοπίστηκαν 136 κρούσματα. Στη Μεσσηνία 45, στη δυτική Αττική 86, στην Αχαΐα 86. Οι ασθενείς στις ΜΕθ είναι μία ανάσα από τους 400 ενώ οι νεκροί, για ακόμη μία μέρα, ξεπέρασαν τους 30 κι έφτασαν τους 37.
Εκτιμήσεις που εκφράζουν επιστήμονες σκιαγραφούν «μία παρατεταμένη κορύφωση με επιπέδωση της καμπύλης έως τις 20 Σεπτέμβριου και απαρχή αποκλιμάκωσης με πιθανό στόχο τα 2.000 κρούσματα στα τέλη Σεπτεμβρίου».
Πόσα κρούσματα
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και υπό τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί προλογίζουν τα όσα θα εξελιχθούν εάν δεν τηρηθούν τα πρωτόκολλα και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, κάνοντας λόγο για ταχεία άνοδο στην καρδιά του φθινοπώρου ξεπερνώντας ενδεχομένως και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea