Ανατιμήσεις και ακρίβεια – Σε μετατάξεις προϊόντων στο χαμηλό ΦΠΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση – Ποια άλλα μέτρα εξετάζει
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται ν' ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα, με τη μετάταξή τους σε διαφορετική κλίμακα συντελεστή (από 13% σε 6% για ψωμί, γάλα, κρέας, ζυμαρικά, δημητριακά, καφέ). Πυρά από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης ότι σφυρίζει αδιάφορα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Η μετάταξη προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται προς ώρας να είναι ένα από τα βασικά μέτρα τα οποία εξετάζονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Νούμερο ένα πονοκέφαλος
Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά του καλαθιού της νοικοκυράς αποτελεί το νούμενο ένα πονοκέφαλο για το μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελεί της κυβέρνησης καθώς οι επιδόσεις της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν και πολιτικές επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές καθώς άπτονται άμεσα της «τσέπης» και της καθημερινότητας της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών.
Παρά τους πανηγυρισμούς για την άνοδο του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 είναι δεδομένο ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ανεξάντλητος και απεριόριστος, πολύ δε περισσότερο αν το τσουνάμι ακρίβειας λόγω των διεθνών τιμών δεν είναι παροδικό όπως ελπίζουν και λένε τα κυβερνητικά στελέχη.
Πάντως ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη ΔΕΘ με σκοπό να κάνει ανακοινώσεις προκειμένου να καθυσυχάσει την ανησυχία των πολιτών αν και μέχρι στιγμής και από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών δεν προκύπτει να εξετάζεται κάποια δραστική παρέμβαση και δέσμη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών.
Μειώσεις φόρων
Η μόνη παρέμβαση που προκύπτει από τις πληροφορίες και κινείται γενικά προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του κύματος των ανατιμήσεων είναι οι μειώσεις στο ΦΠΑ μέσω της μετάταξης βασικών αγαθών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναμένεται να εξαγγείλει ένα πακέτο συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής με τρεις άξονες παρεμβάσεων. Οι δύο άξονες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού με κάποιες ελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μειώσεις εμμέσων φόρων, ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, ενώ προβλέπονται μέτρα και για την ενίσχυση των πυρόπληκτων πολιτών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Επιπλέον, αναμένεται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα, με τη μετάταξή τους σε διαφορετική κλίμακα συντελεστή (από 13% σε 6% για ψωμί, γάλα, κρέας, ζυμαρικά, δημητριακά, καφέ).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για τους πυρόπληκτους, προβλέπονται διευκολύνσεις όπως αναστολές πλειστηριασμών.
Απαιτείται ισχυρή παρέμβαση στην αγορά
Πάντως τα πυρά από την αντιπολίτευση είναι καθημερινά κατά της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας με βασική αιχμή της κριτικής πως η κυβέρνηση ουσιαστικά παραμένει παρατηρητής της αγοράς και δεν παρεμβαίνει.
«Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και της ενέργειας δίνουν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία, που ήδη μαστίζεται από τη μείωση μισθών και εισοδημάτων, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την απώλεια θέσεων εργασίας, το σωρευμένο χρέος της πανδημίας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο «Κόκκινο 105,5″.
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση αδράνησε διότι πάσχει από την ιδεοληψία ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται. Έστω και τώρα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρέμβει. Να υπάρξει, οπωσδήποτε, ένα πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και ένα ταμείο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Απαιτείται ισχυρή παρέμβαση για να προλάβουμε τις φοβερές κοινωνικές συνέπειες των ανατιμήσεων».
Η ΝΔ, επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου «αρνείται να αποδεχτεί την ανάγκη παρέμβασης στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει προστασία της κοινωνίας», όμως «η ελληνική κοινωνία δεν έχει περιθώρια και αντοχή».
Θέμα αξιοπιστίας
Αναφερόμενη στην επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπογράμμισε ότι «υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτά που θα πει» και σημείωσε, τέλος, ότι «το Μεσοπρόθεσμο που η ΝΔ ψήφισε προβλέπει ότι από έλλειμμα 7% μέσα σε δύο χρόνια θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Η προσαρμογή είναι πάρα πολύ μεγάλη, περίπου 16 δισ., και η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης της περιόδου της πανδημίας και των όποιων φοροελαφρύνσεων».
«Η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έχει οδηγήσει «στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογραμμίζει από την δική του πλευρά ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για εκρηκτική αύξηση των τιμών.
Δέσμη προτάσεων
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε την «ολοκληρωμένη και ρεαλιστική δέσμη προτάσεων» του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ζήτησε:
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
Ρύθμιση της αγοράς και αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας
Πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους για ευάλωτους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Κατάργηση των προκλητικών μπόνους στα γαλάζια goldenboys στη ΔΕΗ
Η αλλεργία της κυβέρνησης στην κρατική παρέμβαση στην οικονομία έχει στοιχίσει ήδη πολύ ακριβά. Η ακρίβεια και η λιτότητα όμως δεν είναι μονόδρομος. Άμεση λήψη μέτρων τώρα για να μην είναι αύριο πολύ αργά.
Σφυρίζει αδιάφορα στα φαινόμενα αισχροκέρδιας
Σκληρή κριτική άσκησε και η Φώφη Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των οργανώσεων καταναλωτών, με αντικείμενο την επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι την ώρα που οι συνεχείς ανατιμήσεις πλήττουν το εισόδημα των νοικοκυριών και απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ‘σφυρίζει αδιάφορα’ μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά!».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας το ρόλο του άβουλου παρατηρητή» και τόνισε πως είναι ώρα «να σπάσουμε τη συνομωσία της ακρίβειας»:
Με την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας.
Με την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, «αντί της σημερινής εύνοιας της κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις». Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων.
Με την στήριξη του καταναλωτικού κινήματος και την «αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων.
Η κυρία Γεννηματά προσέθεσε ότι είναι ώρα και για ουσιαστικά μέτρα άμεσης ανακούφισης των καταναλωτών και ανέφερε, συγκεκριμένα, τα εξής:
Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Δεν μπορεί το κράτος να αυξάνει τις εισπράξεις του, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς («αντί των 13 ευρώ μηνιαίως της κυβέρνησης») και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις