Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν καλούν πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν – Συνεχίζεται η προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση
Μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν καλούν πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν στη χώρα, τη στιγμή που επιθυμούν την αναγνώριση από περιφερειακές και μεγάλες δυνάμεις
Μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ο στόχος για διεθνή αναγνώριση παραμένει στο ισλαμιστικό κίνημα. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Μουλά Χασάν Αχούντ, μιλώντας στο Al Jazeera, κάλεσε πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν στη χώρα με την ασφάλειά τους να είναι εγγυημένη.
Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί για μία ευρεία κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλα τα ρεύματα και τις εθνότητες του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο ζητούν επίμονα χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε είναι προσωρινή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα λειτουργίας ενός – ανύπαρκτου εν πολλοίς – μέχρι τώρα κρατικού μηχανισμού, και η δέσμευσή τους είναι ότι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όλες τις πολιτικές και πολιτειακές διαδικασίες.
Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ο Χαάν Αχούντ τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στον αφγανικό λαό. «Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες για αυτήν την ιστορική στιγμή και η εποχή της αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν τελείωσε», είπε.
Νέο μήνυμα από τον πρώην πρόεδρο Ασράφ Γάνι
Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι, που εγκατέλειψε τη χώρα όταν οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ παίρνοντας μαζί του βαλίτσες με μετρητά από το ταμείο, επανέρχεται με ένα νέο μήνυμα ζητώντας συγγνώμη από τον αφγανικό λαό, λέγοντας ότι δεν ήθελε να τον εγκαταλείψει.
Σε δήλωσή του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης, ο Γάνι επαναλαμβάνει ότι έφυγε από την Καμπούλ μετά από παρότρυνση της ασφάλειάς του, και αρνείται τις κατηγορίες ότι έφυγε μαζί με τα χρήματα.
«Το να φύγω από την Καμπούλ ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, αλλά πίστευα ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την αιματοχυσία και να σώσω την Καμπούλ και τα 6 εκατομμύρια πολίτες της», αναφέρει.
Statement 8 September 2021 pic.twitter.com/5yKXWIdLfM
— Ashraf Ghani (@ashrafghani) September 8, 2021
Οι καταγγελίες για το ταμείο που «έκανε φτερά» προήλθαν από έναν πρώην Αφγανό πρέσβη στο γειτονικό Τατζικιστάν, Ζαχίρ Αγκμπάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Γάνι πήρε μαζί του περίπου 169 εκατομμύρια δολάρια όταν έφυγε από τη χώρα.
Σε συνέντευξή του στο αφγανικό πρακτορείο TOLO News, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ο Γάνι του είχε πει το βράδυ πριν φύγει από το Αφγανιστάν ότι ήταν «έτοιμος να πολεμήσει μέχρι θανάτου».
«Σίγουρα δεν το ήξερα και σίγουρα δεν κάναμε τίποτα για να το διευκολύνουμε», είπε ο Μπλίνκεν.
Η σύνθεση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν
Διεθνείς αντιδράσεις στην προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν
Οι περισσότερες χώρες κοιτούν με σκεπτικισμό και αποστάσεις την νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν περιμένοντας να δουν εάν θα υλοποιηθεί η υπόσχεση των Ταλιμπάν για μια συμπεριληπτική κυβέρνηση, με εξαίρεση την Κίνα που χαιρέτισε την κίνηση και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες.
«Η ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης έβαλε τέλος στην αναρχία που επικρατούσε για τρεις εβδομάδες στο Αφγανιστάν. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης και την ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου. Ακόμα ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση θα βοηθήσει στη σταθερότητα.
- Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν – Τι εκτιμά για τις σχέσεις Κίνας, Ρωσίας, Πακιστάν και Ιράν με τους Ταλιμπάν
Οι ΗΠΑ από την άλλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένους από τους νέους υπηρεσιακούς υπουργούς, που είναι καταζητούμενοι από τις αμερικανικές αρχές για τρομοκρατία, και επεσήμαναν ότι η προσωρινή κυβέρνηση αποτελείται από τον στενό κύκλο των Ταλιμπάν, και δεν περιλαμβάνει γυναίκες. Ωστόσο αναφέρουν ότι:
«Κατανοούμε ότι οι Ταλιμπάν το παρουσίασαν ως υπηρεσιακό το υπουργικό συμβούλιο. Όμως, θα τους κρίνουμε από τις πράξεις του και όχι τα λόγια».
Παρόμοια στάση αναμονής κρατά και η ΕΕ, ζητώντας μία συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση για το Αφγανιστάν, ενώ και η Τουρκία μέσω του Ταγιπ Ερντογάν δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.
Κατάρ και Πακιστάν από την άλλη μοιάζουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, με τον εκπρόσωπο της Ντόχα να δηλώνει πως οι Ταλιμπάν είναι πλέον πραγματιστές και δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι η κυρίαρχη δύναμη στο Αφγανιστάν.
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Εκρήξεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να διαρρήξουν τις γραμμές άμυνάς μας κοντά στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους Κύπριοι φοιτητές για τη μαύρη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
- Ισπανία: Δεκάδες διασώσεις και 3.000 εκκενώσεις στη Μάλαγα – Δραματικές σκηνές
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)