Εκβιάζει ο Τσαβούσογλου – Τίποτα δεν έχει ισχύ για τη Μεσόγειο και το φυσικό αέριο χωρίς την Τουρκία
«Ο λόγος της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή δημοκρατία) αγνόησε τα δικαώματα των Τουρκοκυπρίων της ΤΔΒΚ και η Ελλάδα με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις προσπάθησε να μας στριμώξει σε ένα στενό πεδίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ουσιαστικά απειλεί και εκβιάζει λέγοντας πως οτιδήποτε στην Μεσόγειο για το φυσικό αέριο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας δεν θα έχει ισχύ.
Σε δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό δίκτυο NTV ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι παραβίασαν διακαιώματα της Τουρκίας.
Επιπλέον εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου καθώς επίσης και από το φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
«Ο λόγος της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή δημοκρατία) αγνόησε τα δικαώματα των Τουρκοκυπρίων της ΤΔΒΚ και η Ελλάδα με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις προσπάθησε να μας στριμώξει σε ένα στενό πεδίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος δε στις συνεργασίες και στα φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου που συμμετέχει η Ελλάδα τόνισε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και φόρουμ που δεν έχει ισχύ, αφού αφήνει έξω την Τουρκία.
»Αυτές είναι συμφωνίες που δείχνουν πολιτική στήριξη. Όταν κοιτάξετε τα σχέδια αγωγών αερίου και πετρελαίου, κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμα αν δε συμμετέχει η Τουρκία.
»Αυτές οι συμφωνίες, οι πλατφόρμες, τα μνημόνια, πείτε τα όπως θέλετε, αν παραβιάζουν τα δικαιώματα μας, ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Το κάναμε άλλωστε, δε μένουμε στα λόγια», επισήμανε.
Στο μεταξύ, χθες έλαβαν χώρα στην Άγκυρα οι πολιτικές διαβουλεύσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να της υπόσχεται μεγαλύτερες θαλάσσιες ζώνες.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν πώς το θέμα με τους S-400 έχει κλείσει. «Εμείς στις σχέσεις μας θέλουμε να κοιτάζουμε το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από αντιαεροπορικά συστήματα.
Αν οι ΗΠΑ μας προσφέρουν τέτοια συστήματα, μας δώσουν καλή προσφορά και το εγκρίνει και το Κογκρέσο, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και από τις ΗΠΑ. Κι ας είναι ακριβότερα!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις