Συρία – Παιδί ανάμεσα στους νεκρούς άμαχους από βομβαρδισμό του καθεστώτος
Πρόκειται για τον πρώτο τόσο φονικό για τους άμαχους βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, τους τελευταίους περίπου 10 μήνες.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Πυρά πυροβολικού του καθεστώτος σκότωσαν χθες Τρίτη τέσσερις άμαχους, ανάμεσά τους παιδί, στην πόλη Ιντλίμπ, το έσχατο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κοντά σε πισίνα
Πρόκειται για τον πρώτο τόσο φονικό για τους άμαχους βομβαρδισμό σε αυτήν την πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους περίπου 10 μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Οι βομβαρδισμοί μαχητών προσκείμενων στη Δαμασκό είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί γυναίκα σε συνοικία. Ανώτερο στέλεχος πανεπιστημίου και ο γιος του, καθώς και ακόμη ένας άνδρας, επίσης σκοτώθηκαν όταν πυρά πυροβολικού έπεσαν κοντά σε πισίνα στα όρια της πρωτεύουσας της επαρχίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ιντλίμπ είδε μέλη σωστικών συνεργείων και πολίτες να μεταφέρουν το πτώμα νεαρής από το σπίτι της σε ασθενοφόρο, ενώ θορυβημένοι περίοικοι έφευγαν εξαιτίας του φόβου πως θα ακολουθούσαν κι άλλες βολές του πυροβολικού.
Στην επαρχία Ιντλίμπ ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι κάτοικοι άλλων περιοχών που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου που διαρκεί για πάνω από μια δεκαετία.
Ενέτειναν τους βομβαρδισμούς
Η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και σύμμαχοί της ελέγχουν τη μισή επαρχία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, καθώς κι ορισμένα τμήματα γειτονικών επαρχιών.
Στην περιοχή εφαρμόζεται εκεχειρία από τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από ευρείας κλίμακας τρίμηνη επιχείρηση του καθεστώτος που είχε εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της, η κατάπαυση του πυρός γενικά τηρείται, όμως, από τον Ιούνιο, οι δυνάμεις του καθεστώτος ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στο νότιο τμήμα της επαρχίας.
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Aσαντ ορκίστηκε τον Ιούλιο κι ανέλαβε νέα θητεία, υποσχόμενος ότι η «απελευθέρωση των τμημάτων της πατρίδας που μένουν» θα είναι βασική προτεραιότητά του.
Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετατρέποντάς τους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις