Χαμένες ζωές
Μόνο που για αυτούς τους θανάτους και αυτά τα χαμένα χρόνια ζωής δεν θα εκδίδονται ημερήσια δελτία από τον ΕΟΔΥ.
- Θα παγώσει η χώρα το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Ξεκίνησε ήδη ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; - Διάχυτη η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο
- Αντώνης Λυμπέρης: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε έναν από τους πιο σημαντικούς εκδότες της χώρας
- Προειδοποίηση για «ανίατες» μικροβιακές λοιμώξεις που ξεπηδούν στην Ουκρανία
Παρατηρώ τη συζήτηση για την ανάγκη να επεκταθεί ο εμβολιασμός για την πανδημία στα παιδιά και τους εφήβους.
Σημειώνω την υπόμνηση ότι η μικρότερη συγκριτικά πιθανότητα σοβαρής νόσησης ή θανάτου δεν αναιρεί πως σε απόλυτους αριθμούς το πρόβλημα μπορεί να γίνει σοβαρό, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων του long COVID, αλλά και την ανάγκη περιορισμού της διασποράς.
Ομως, αναρωτιέμαι εάν δείχνουμε το ίδιο ενδιαφέρον για άλλους κινδύνους που αφορούν αυτές τις γενιές, ας πούμε σχηματικά τα σημερινά παιδιά και τους σημερινούς εφήβους.
Αναφέρομαι σε παραμέτρους όπως το σωρευμένο μορφωτικό έλλειμμα από το μεγάλο διάστημα που δεν γίνονταν μαθήματα διά ζώσης, που προστέθηκε σε άλλα ενδημικά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, τον τρόπο που αρκετές χιλιάδες μαθητών βρέθηκαν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άρα στερήθηκαν του μορφωτικού αποτελέσματος και των καλύτερων κοινωνικών προοπτικών που αυτή προσφέρει, ή προβλήματα όπως τη διατήρηση σχετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας και την επισφάλεια που αντιμετωπίζουν ακόμη και όταν βρίσκουν εργασία.
Αλλά και στο συνολικότερο πρόβλημα των οικονομικών πολιτικών που θεωρούν την αυξημένη ανισότητα θεμιτή συνθήκη για την ανάπτυξη. Τα είδαμε αυτά, άλλωστε, και στην άνιση κατανομή των «υποκείμενων προβλημάτων υγείας» που επιβάρυναν τα κρούσματα COVID-19.
Οσοι ασχολούνται με τις πολιτικές της δημόσιας υγείας και κυρίως τους κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της υγείας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον τρόπο που παράγοντες όπως η πρόσβαση ή όχι στη μόρφωση, η εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία, αλλά και η αύξηση της κοινωνικής ανισότητας επηρεάζουν τους δείκτες υγείας και έχουν άμεση συσχέτιση με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, με χαμένα χρόνια ζωής και χαμένες ζωές, με θανάτους από νεοπλασίες ή καρδιαγγειακές παθήσεις που έρχονται πρόωρα, με αυξημένη χρήση ουσιών ή αλκοόλ (και τον κίνδυνο που αυτή επιφέρει) ή με συμπεριφορές επικίνδυνες.
Μόνο που για αυτούς τους θανάτους και αυτά τα χαμένα χρόνια ζωής δεν θα εκδίδονται ημερήσια δελτία από τον ΕΟΔΥ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις