ΕΚΤ – Το… μη tapering της Λαγκάρντ και η εξισορρόπηση της «απειλής» της Fed
Η ευέλικτη και μετριοπαθής επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα κατευνάσει την ανησυχία των αγορών για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες, με επόμενο σταθμό την αμερικανική Fed
«Η κυρία δεν κάνει tapering» ξεκαθάρισε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ, παραφράζοντας τη διάσημη έκφραση «Η κυρία δεν γυρίζει» της πρωτοπόρου στο ρόλο της Σιδηράς Κυρίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Φαίνεται, εξάλλου, πως η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ έχει καταφέρει μέχρι τώρα να… μανατζάρει με επιτυχία τις διαφορετικές ισορροπίες στο συμβούλιο και δη, να περιορίσει τα ισχυρά και λίαν ηχηρά γεράκια της στρογγυλής τραπέζης της Τράπεζας.
Έτσι, λοιπόν, η απόφαση της ΕΚΤ νωρίτερα να προχωρήσει σε μετριοπαθή και ευέλικτη επιβράδυνση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος του PEPP, όχι μόνο δεν συνοδευόταν με σαφή δέσμευση ως προς το ποσό της μείωσης, διατηρώντας παράλληλα στο ακέραιο τις μηνιαίες αγορές των 20 δισ. ευρώ του APP, αλλά δεν χαρακτηρίστηκε καν ως tapering.
Το μη… tapering
H λέξη δεν υπήρχε στην ανακοίνωση και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την ίδια την Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για αναπροσαρμογή, για επανατοποθέτηση, «όπως κάναμε το Δεκέμβριο αλλά και το Μάρτιο». Γεγονός προφανώς που δεν διέφυγε της προσοχής των αναλυτών και των αγορών που πήραν αμπάριζα να… γιορτάσουν το μη tapering. «Δεν είναι απόφαση για tapering» σχολίασε χαρακτηριστικά η Έλγκα Μπαρτς της BlackRock Investment Institute και τα χρηματιστήρια συμφώνησαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως όσα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο «κόκκινο» κατέγραψαν πολύ μικρές απώλειες, ενώ η γαλλογερμανική «ναυαρχίδα» των DAX και CAC κατάφεραν ακόμη και να κλείσουν με θετικά πρόσημα.
Η πύρρειος νίκη των σκληροπυρηνικών που διασφάλισαν μια μείωση των μηνιαίων αγορών, αλλά χωρίς δέσμευση για συγκεκριμένο πλαφόν, και κυρίως χωρίς να υπάρχει ορίζοντας για τον σαφή τερματισμό του PEPP (δεδομένου πως το ανακοινωθέν επανέλαβε πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2022 και για όσο χρειαστεί, με βάση τις συνθήκες, ήτοι την πανδημία) ήρθε, εξάλλου, να ισορροπήσει τα πράγματα στην όλη, ακανθώδη, συζήτηση για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Στην ουρά ακολουθεί η Fed
Μην ξεχνάμε πως σε λίγες ημέρες ακολουθεί και το συμβούλιο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, στις 21-22 Σεπτεμβρίου, το πρώτο από τα τρία συνολικά που θα λάβουν χώρα από την αρμόδια FOMC μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, με βασικό θέμα συζήτησης την έναρξη και δρομολόγηση του αμερικανικού tapering.
Τα αντικρουόμενα μηνύματα από την αγορά εργασίας, η οποία αναμφισβήτητα συνιστά την αχίλλειο πτέρνα της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη από τη Fed, σίγουρα μπερδεύουν το τοπίο για τη Wall Street. Η έκθεση Αυγούστου για την απασχόληση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, κρίθηκε και ήταν απογοητευτική, όμως αμέσως-αμέσως τα σημερινά στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας αποτύπωναν μια καλύτερη εικόνα σταδιακούς ανάρρωσης.
Βεβαίως, ο καταιγισμός συνεχιζόμενων δηλώσεων από στελέχη και επικεφαλής περιφερειακών Fed δείχνει πως τα γεράκια έχουν βγει… παγανιά και ζητούν άμεση δέσμευση για έναρξη του tapering. Κάτι που πλέον εμφανίζεται ως εξαιρετικά πιθανό. Επομένως με τις αγορές να έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά για τη σχετική απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η απρόσμενα μετριοπαθής στάση της ΕΚΤ λειτούργησε… ανακουφιστικά.
«Δεν δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένο ρυθμό (μειωμένων) αγορών, επιλέγοντας αντ’ αυτού να προτάξει το στοιχείο της ευελιξίας, κάτι που θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό εν όψει της διαφαινόμενης σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ από το επικείμενο tapering από τη Fed» τόνισε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ, η Σίμα Σαχ, κορυφαία αναλύτρια της Principal Global Investors.
Προ των πυλών βρίσκεται, άλλωστε, και η έναρξη του tapering από την Τράπεζα της Αγγλίας,, ενώ σε επιβράδυνση των μέτρων στήριξης έχουν ήδη προχωρήσει έτερες κεντρικές τράπεζες όπως η κεντρική τράπεζα του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Τα δύσκολα από του χρόνου!
Πάντως, ειδικά για την ΕΚΤ, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν από τώρα πως το μεγάλο ερώτημα δεν αφορά το τώρα, αλλά ουσιαστικά το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στην επόμενη διετία. Όπως επισημαίνουν και σε άρθρο τους οι «Financial Times», το έκτακτο πρόγραμμα του PEPP είναι βέβαιο πως, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του APP.
Η πορεία του APP βρίσκεται, για την ώρα, σε δεύτερο πλάνο στη διαμάχη μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών, όμως αναπόφευκτα θα έρθει στο προσκήνιο κυρίως από τα τέλη της επόμενης χρονιάς και δη, μέσα στο 2023, καθώς τα γεράκια θα απαιτούν να καταργηθεί. Κι αυτό διότι βάσει του guidance οι αγορές στο πλαίσιο του APP θα τερματιστούν «λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων».
Βέβαια, μέχρι τότε πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία και δη, στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Κατά τη σημερινή αναθεώρηση των οικονομικών της προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας υποστήριξαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,2%, αλλά θα πέσει στο 1,7% το 2022 και ακόμη πιο χαμηλά στο 1,5% το 2023.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις