Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το επιτελείο του εκτιμούν πως το παράθυρο για πρόωρες εκλογές θα ανοίξει από την άνοιξη του ’22
Παλιός πολιτικός κανόνας: ζητάς εκλογές απ’ τον αντίπαλο όταν έχεις «διαβάσει» καλά πως η φθορά του είναι χωρίς επιστροφή. Το κάνεις και όταν παράλληλα και συνδυαστικά, ο δικός σου στρατός είναι έτοιμος για κάλπες. Εννοούμε το κόμμα σου.
Τι από όλα συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του (Οpen) αλλά το λένε πια και μια σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές παρότι θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι σε κύκλο φθοράς και μάλιστα «ραγδαίας» όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στην εν λόγω συνέντευξη.
«Κανένας πρωθυπουργός δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές γιατί του το ζήτησε ο πολιτικός του αντίπαλος. Θα μείνω στη στάση υπευθυνότητας που κρατώ, πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα, ανεξάρτητα από τη στιγμή που εγώ θα τις ζητήσω. Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και αυτός και το επιτελείο του εκτιμούν πως το παράθυρο για πρόωρες εκλογές ανοίγει από την άνοιξη του ’22.
Το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου
Ολοι το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου διαβάζουν δικά τους νούμερα και αριθμούς, κάνουν συσκέψεις, επιχειρούν να σφυγμομετρήσουν πιο ειδικά διάφορες κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα και κάνουν στοχευμένες επιθέσεις στην κυβέρνηση και σε πεδία όπως οι τιμές των προϊόντων ή η διαχείριση της πανδημίας.
Βλέπουν ενοποίηση των μετώπων και των κρίσεων των κοινωνικών και σε όλους τους τόνους επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να διαχειριστεί όλα τα θέματα.
Βλέπουν επίσης πως πιθανώς θα αναζωπυρωθεί πόλεμος της κυβέρνησης με τη νεολαία, ενώ συμπληρώνουν πως το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ποντάρει στην επικοινωνία, είναι κάτι που θα του γυρίσει μπούμερανγκ.
«Αλλαγή ως αίτημα λύτρωσης και προοπτικής»
«Η πολιτική αλλαγή θα έρθει ως αίτημα λύτρωσης και προοπτικής και από την ίδια την κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβάλλοντας και μια νέα ενιαία γραμμή και στον δικό του πολιτικό χώρο, που πάντως ακόμη διατηρεί μια γκάμα αναλύσεων για το είδος της δομικής αντιπολίτευσης αλλά και το αίτημα της κάλπης.
Εδώ υπάρχουν ακόμη στελέχη του ευρύτερου πασοκογενούς περιβάλλοντος που θέλουν μια πιο άγρια ρητορική αλλά και μια στρατηγική αντι-ΝΔ, ίσως που να ομοιάζει με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που για εκείνους έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου – πάντα με τη λαϊκή βούληση βέβαια όπως εκφράστηκε στις κάλπες του 2019.
Τώρα βέβαια, μετά τα λεγόμενα Τσίπρα, οι φωνές αυτές δεν θα έχουν την ίδια ισχύ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπει πως στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η φθορά της κυβέρνησης δεν μεταφράζεται αυτούσια σε επιδοκιμασία για τους ίδιους.
Κι αυτή είναι μια παράμετρος που επίσης προβληματίζει την Κουμουνδούρου, που βλέπει ως τομή τη φετινή ΔΕΘ, αλλά και ως αφορμή για συνολική αντεπίθεση.
Δημοσιολόγοι βέβαια δεν αποκλείουν να μεταβληθεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητήσει εκλογές τελικώς, πάντως όχι στην παρούσα συγκυρία.
Πάντα οι επιτελείς του Τσίπρα και παλιά στελέχη φοβούνται το σενάριο του μισού δικομματισμού, ένα διπολικό σύστημα που ο ένας πόλος θα είναι κυρίαρχος (ΝΔ) και ο άλλος θα είναι πολύ πίσω (ΣΥΡΙΖΑ).
- Ιβάνοβιτς: «Ο Ολυμπιακός με την άμυνα του μας έβγαλε εκτός παιχνιδιού»
- Τροχαία: Αυξημένα τα μέτρα κυκλοφορίας λόγω γιορτών – Δείτε αναλυτικά
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
- Αρκάς: Η εορταστική καλημέρα της Πέμπτης
- Ισραήλ: Κατηγορείται από το HRW για γενοκτονία λόγω του περιορισμού της υδροδότησης στη Γάζα
- Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν φέτος τα 30 χρόνια στο Κύτταρο Live