ΟΗΕ – Ζητά διάλογο με τους Ταλιμπάν παρότι βεβαιώνει ότι δολοφονούν και στηρίζουν την Αλ Κάιντα
«Πρέπει να διατηρήσουμε έναν διάλογο με τους Ταλιμπάν», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρά τις δολοφονίες που διέπραξαν και το καταφύγιο που παραχώρησαν στην Αλ Κάιντα, όπως ενημέρωσε το ΣΑ η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρότρυνε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να διεξάγει «διάλογο» με το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου πρέπει να αποφευχθεί η επαπειλούμενη «οικονομική κατάρρευση» η οποία θα προκαλούσε εκατομμύρια θανάτους.
«Εναν διάλογο»
«Πρέπει να διατηρήσουμε έναν διάλογο με τους Ταλιμπάν, επαναβεβαιώνοντας χωρίς περιστροφές τις αρχές μας, έναν διάλογο με αίσθημα αλληλεγγύης προς τον αφγανικό λαό», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
«Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε έναν λαό που υφίσταται τα πάνδεινα, (σε μια χώρα) όπου εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα», επέμεινε ο κ. Γκουτέρες.
«Υπάρχουν εγγυήσεις; Οχι, η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και επειδή είναι απρόβλεπτη, πρέπει να εμπλακούμε (σε διάλογο) με τους Ταλιμπάν», προκειμένου «το Αφγανιστάν να μη γίνει κέντρο της τρομοκρατίας, οι γυναίκες και τα κορίτσια να μη χάσουν όλα τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, οι διάφορες εθνικές ομάδες να μπορούν να αισθάνονται πως εκπροσωπούνται» στην κυβέρνηση, συνέχισε.
«Μέχρι στιγμής, στις συνομιλίες που είχαμε, τουλάχιστον υπήρχε δεκτικότητα στο να συζητήσουμε», διαβεβαίωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν εάν εκπληρώνονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Τι θέλει ο ΟΗΕ
«Αυτό που θέλει ο ΟΗΕ είναι «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς», στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της αφγανικής κυβέρνησης και αυτή «η πρώτη μεταβατική κυβέρνηση», η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε προ ημερών, «δεν δίνει τέτοια εντύπωση», στηλίτευσε.
«Χρειάζεται σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου, (στα δικαιώματα) των γυναικών και των κοριτσιών. Χρειάζεται η τρομοκρατία να μην αποκτήσει βάση στο Αφγανιστάν ώστε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών και χρειάζεται οι Ταλιμπάν να συνεργαστούν στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών», απαρίθμησε ο επικεφαλής του Οργανισμού.
Αυτό που «θέλουμε» είναι η κυβέρνηση να εγγυάται «ειρήνη και σταθερότητα» και «να τηρεί τα δικαιώματα» των πολιτών τους. Από την πλευρά τους «οι Ταλιμπάν θέλουν να αναγνωριστούν, οι κυρώσεις να αρθούν, θέλουν οικονομική υποστήριξη και αυτό δίνει έναν μοχλό στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.
Παρότι «δεν έχουμε ακόμη μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση» στο Αφγανιστάν, «πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας που μπορεί να έρθει με φρικτές συνέπειες από ανθρωπιστική σκοπιά», έκρινε ο ΓΓ.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Υεμένης, είναι εφικτό να προβλεφθεί να προσφερθούν στην Καμπούλ «χρηματοοικονομικά εργαλεία», παρά τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί «η οικονομία να αναπνεύσει».
Αυτό «είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και δεν μιλάω για άρση κυρώσεων ή αναγνώριση, μιλάω για στοχευμένα μέτρα που θα επιτρέψουν η αφγανική οικονομία να μπορέσει να αναπνεύσει», ξεκαθάρισε.
Διέπραξαν δολοφονίες
Νωρίτερα, χθες Πέμπτη, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς, εκφραζόμενη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε πει ότι οι Ταλιμπάν διέπραξαν δολοφονίες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία παρά την υπόσχεσή τους ότι θα εφάρμοζαν αμνηστία.
«Ανησυχούμε (…) για το γεγονός πως παρά τις αρκετές δηλώσεις που εγγυώνταν γενική αμνηστία για τα μέλη των εθνικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας και όσων εργάστηκαν στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για δολοφονίες αντιποίνων μελών των δυνάμεων ασφαλείας και φυλάκισης ανθρώπων που είχαν εργαστεί για προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε η καναδή διπλωμάτισσα.
Καλοδεχούμενη η Αλ Κάιντα
Επισήμανε επίσης ότι στο Αφγανιστάν «παραμένουν μέλη της Αλ Κάιντα», τα οποία είναι «οφθαλμοφανώς καλοδεχούμενα» και τους παρέχεται «καταφύγιο από τις de facto αρχές των Ταλιμπάν».
Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το «κεφαλαιώδες» ζήτημα «της διεθνούς τρομοκρατίας» δεν μπορούν «να καθησυχαστούν απλώς με υποσχέσεις των Ταλιμπάν». Η κυρία Λάιονς επισήμανε επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) παραμένει ενεργό στο Αφγανιστάν.
Μολαταύτα, η επιτετραμμένη επισήμανε πως είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να βρει τρόπο να συνεχίσει να χορηγεί βοήθεια στη χώρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα καταρρεύσει.
Φτώχεια και πείνα
Χωρίς βοήθεια το Αφγανιστάν θα βυθιστεί σε οικονομικό μαρασμό «που μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την πείνα, να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων» και να πάει το Αφγανιστάν «πίσω αρκετές γενεές», προειδοποίησε η Ντέμπορα Λάιονς το ΣΑ του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Εκρήξεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να διαρρήξουν τις γραμμές άμυνάς μας κοντά στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους Κύπριοι φοιτητές για τη μαύρη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
- Ισπανία: Δεκάδες διασώσεις και 3.000 εκκενώσεις στη Μάλαγα – Δραματικές σκηνές
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)