Ρωσία – Αφγανιστάν – Φόβοι για τα καταφύγιο τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία
«Φοβάμαι πρωτίστως ότι εκεί (στο Αφγανιστάν) μπορεί να δημιουργηθεί ένα safe haven (ασφαλές καταφύγιο) για τρομοκράτες και εξτρεμιστές ανεξάρτητα από τους Ταλιμπάν»
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
- Αίτημα για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για το κλίμα στην Ελλάδα
Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, να δημιουργηθεί στις χώρες της Κεντρικής Ασίας ένα «ασφαλές καταφύγιο» για παράνομες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και ότι η διευθέτηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν μπορεί να αφεθεί από πολλές χώρες να ακολουθήσει την φυσική της ροή, επειδή δεν θα αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με την διαμόρφωση διαλόγου στο θέμα αυτό.
Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, με δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
«Φοβάμαι πρωτίστως ότι εκεί (στο Αφγανιστάν) μπορεί να δημιουργηθεί ένα safe haven (ασφαλές καταφύγιο) για τρομοκράτες και εξτρεμιστές ανεξάρτητα από τους Ταλιμπάν» δήλωσε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «μπορεί να υπάρξει συσπείρωση αυτών των παράνομων ή και ημιπαράνομων τρομοκρατών, ήδη και στο έδαφος των χωρών της Κεντρικής Ασίας».
Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, αν υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο, θα είναι πιο δύσκολο «να κρατηθούν οι εξελίξεις στα υπάρχοντα πλαίσια, χωρίς να επεκταθούν».
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι μετά τα όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν «έχασαν αναμφίβολα οι Αμερικανοί, αλλά και όλοι εκτός από τους Ταλιμπάν», είπε ότι «θα πρέπει να διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου κάποια νέα ισορροπία, έστω και μια σχετική ισορροπία». Και επειδή όσα συνέβησαν εκεί, προκάλεσαν στις γύρω χώρες «φόβο και τρόμο», τώρα θα είναι δύσκολο να προσβλέπει κανείς στο ότι «οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών, θα αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με την διαμόρφωση ενός διαλόγου, ιδιαίτερα με κάποιες πολυμερείς επαφές», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας «ότι όλα αυτά ενδέχεται αν αφεθούν να εξελιχθούν από μόνα τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις