Θα καταψύχουν τα ωάριά τους για 55 χρόνια
Σύμφωνα με νέα πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, το όριο κατάψυξης ωαρίων, σπέρματος και εμβρύων στη χώρα θα αυξηθεί από 10 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα, και πλέον δεν θα εξαρτάται από ιατρικές ανάγκες
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να καταψύχουν τα ωάριά τους έως και 55 χρόνια, προκειμένου οι πολίτες να έχουν περισσότερες επιλογές για το πότε θα ξεκινήσουν μια οικογένεια.
Η νέα πρόταση προβλέπει ότι το όριο κατάψυξης ωαρίων, σπέρματος και εμβρύων θα αυξηθεί από 10 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα, και πλέον δεν θα εξαρτάται από ιατρικές ανάγκες.
Μέχρι σήμερα, μόνο τα ωάρια γυναικών η γονιμότητα των οποίων επηρεάζεται από ασθένεια καταψύχονταν για 55 χρόνια ενώ όλων των άλλων γυναικών καταστρέφονταν έπειτα από 10 χρόνια.
Οι ειδικοί θεωρούσαν αυτή τη δεκαετία πολύ περιοριστική. Βάσει του νέου προτεινόμενου συστήματος, όσοι επιθυμούν να γίνουν γονείς θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία να αποφασίσουν πότε θα αποκτήσουν παιδιά.
Δώρο στα 21α γενέθλια;
Μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής, η εφημερίδα «Times» ζήτησε από συντάκτριές της να μοιραστούν τις σκέψεις τους, με το άρθρο να αναρωτιέται εάν «η κατάψυξη των ωαρίων θα έπρεπε να αποτελεί δώρο για τα 21α γενέθλια κάθε γυναίκας».
Στη Βρετανία η κατάψυξη ωαρίων έχει σημειώσει αύξηση 523% από το 2012 έως σήμερα.
Η Σοφία Μάνι-Κουτς κατάψυξε τα δικά της ωάρια το περασμένο καλοκαίρι. Χαρακτηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης «επανάσταση γονιμότητας», η οποία θα βοηθήσει τις γυναίκες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο για τις αναπαραγωγικές τους επιλογές στο μέλλον.
Και σημειώνει: «Τα κορίτσια γεννιούνται με 1-2 εκατομμύρια ωάρια. Στην εφηβεία τους έχουν μειωθεί στα 300.000, ενώ όταν φθάνουν τα 30 έχουν χάσει το 90% και μετά τα 35 η ποιότητά τους μειώνεται επίσης».
Η 35χρονη δημοσιογράφος εάν χρησιμοποιήσει στο μέλλον τα κατεψυγμένα ωάριά της θα έχει πιθανότητες 70%-90% να αποκτήσει παιδί. Εάν κατέψυχε τα ωάριά της στα 40 της χρόνια, οι πιθανότητες θα ήταν κάτω του 50%.
«Οσο πιο νέα είσαι τόσο πιο εύκολα και καλύτερα καταψύχεις τα ωάριά σου» υποστηρίζει.
«Ενας γυναικολόγος μού είπε ότι η κατάψυξη ωαρίων θα πρέπει να προσφέρεται ως δώρο στα 21α γενέθλια των γυναικών».
Παθολογικός γυναικείος τρόμος για το πέρασμα του χρόνου
Η Τζάνις Τέρνερ φαίνεται να έχει μια διαφορετική προσέγγιση. «Την ημέρα που ανακοινώθηκε η παράταση του χρόνου κατάψυξης ωαρίων», σημειώνει, «ανακοινώθηκε και η απαγόρευση σε κορίτσια κάτω των 18 ετών να κάνουν botox και γέμισμα ρυτίδων.»
» Πώς σχετίζονται; Επειδή και τα δύο αποκαλύπτουν έναν παθολογικό γυναικείο τρόμο για το πέρασμα του χρόνου. Οι γυναίκες που μέχρι τώρα βομβαρδίζονταν από διαφημίσεις για «γρήγορες επεμβάσεις αισθητικής» τώρα περιτριγυρίζονται από εικόνες ευγενικών γιατρών, ρολογιών που χτυπούν και χαμογελαστών μωρών.»
» Μια έφηβη που «παγώνει» το μέτωπό της και η 29χρονη αδελφή της που ψύχει ωάρια αντιδρούν στο ίδιο μήνυμα: Εάν το αντέχεις οικονομικά, γιατί δεν το κάνεις; Μην αφήνεις για αύριο αυτό που η πιστωτική σου κάρτα μπορεί να λύσει σήμερα».
Και συνεχίζει: «Αραγε γιατί η κοινωνία προτρέπει νέες, υγιείς γυναίκες να ξοδέψουν πάνω από 6.000 ευρώ συν 400 ευρώ για αποθήκευση, προκειμένου να τους γίνουν ενέσεις με τεράστιες δόσεις ορμονών, για την αμυδρή πιθανότητα ένα ωάριο να εξελιχθεί σε παιδί κάποια στιγμή στο μέλλον;».
Ζεις τη ζωή σου και κάνεις παιδιά
Η Τσάρλι Γκόουαν-Εγκλιντον είναι 33 ετών. «Ηξερα πάντα, χωρίς να το σκέφτομαι και ιδιαίτερα, ότι ήθελα παιδί. Ωστόσο η πανδημία αποκρυστάλλωσε αυτή τη γνώση. Εναν μήνα πριν από το πρώτο lockdown έμαθα ότι δύο φίλες μου έμειναν έγκυες. Iσως συνέβαινε ούτως ή άλλως, αλλά με την πανδημία φαίνεται ότι φούντωσε η επιθυμία μου να γίνω μητέρα».
Η αναγκαστική παύση στις συνήθειες που έφερε η πανδημία οδήγησε πολλούς να επαναξιολογήσουν τα σημαντικά.
«Πολλοί από τους συνομηλίκους μου – που δεν μπορούσαν να αγοράσουν σπίτια στην πόλη – αποφάσισαν να αλλάξουν τη ζωή τους, να απομακρυνθούν από το κέντρο των πόλεων, να αλλάξουν δουλειές… και να ξεκινήσουν οικογένεια».
Δεν είμαστε η γενιά της Μπρίτζετ Τζόουνς, λέει η δημοσιογράφος, αλλά έχουμε εμμονή με τις τέλειες οικογένειες που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Oταν η πανδημία μάς στέρησε τα ταξίδια και τις νύχτες στις παμπ, μείναμε σπίτι μόνοι μας χωρίς καμία από τις απολαύσεις της ζωής χωρίς παιδιά».
Με τις συνομήλικες φίλες της συζητά έντονα για την κατάψυξη ωαρίων, «όμως υπάρχει ακόμη το κοινωνικό στίγμα ότι αποτύχαμε να βρούμε σύντροφο ή να αποκτήσουμε παιδιά «φυσιολογικά», ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πιθανότητα να μη βρούμε κάποιον τα επόμενα χρόνια».
Θεωρεί ότι η πρόσφατη αλλαγή στη βρετανική νομοθεσία για τον χρόνο αποθήκευσης των ωαρίων είναι πολύ θετική.
«Σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις τις καλύτερες συνθήκες – καταψύχεις ωάρια ενώ είσαι νέα, ζεις τη ζωή σου και κάνεις παιδιά. Η κατάψυξη ωαρίων θα γίνει συνήθης πρακτική, δεν θα υπάρχει κοινωνικό στίγμα, θα το κάνουμε στη δεκαετία των 20 ως πρόληψη και όχι στη δεκαετία των 30, με την αίσθηση ότι έχουμε «αποτύχει»».
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen