Animasyros – Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων επιστρέφει και μας μιλά για την «Ελευθερία»
H μεγάλη γιορτή του animation, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων- Animasyros, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, επιστρέφει για 14η χρονιά, απ' τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή- σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας.
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί πάνω από 180 ταινίες από όλες τις γωνιές του κόσμου σε 7 διαγωνιστικά προγράμματα, 2 μεγάλα αφιερώματα και το διεθνές πανόραμα που περιλαμβάνει τα μικρά κρυφά «διαμάντια» της παγκόσμιας ανιμέισον σκηνής.
Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αφιερώνει την ετήσια θεματική του στην έννοια της Ελευθερίας, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα που εμπνέεται από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Παράλληλα, εμπλουτίζει τις διαγωνιστικές του κατηγορίες, προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες δύο νέα βραβεία (K.ID.S για τις ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και Animapride για την καλύτερη ταινία ανιμέισον LGBTQI+), και μας συστήνει το MedAnima, ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες ανιμέισον από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων- Animasyros και της ASIFA Ελλάς, Βασίλης Καραμητσάνης και η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου μίλησαν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη φετινή διοργάνωση.
-Το Animasyros κλείνει φέτος 14 χρόνια και κατατάσσεται στα είκοσι σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του στον κόσμο. Πώς ξεκινήσατε και πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο;
Β.Κ.: Όταν ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια, δεν φανταστήκαμε αυτή την αλματώδη εξέλιξη του Φεστιβάλ, θα έλεγα όμως ότι την οραματιστήκαμε. Ο αρχικός μας στόχος να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό φεστιβάλ που προωθεί και αναδεικνύει την τέχνη της εμψύχωσης, προχώρησε με προσεκτικά αλλά και επίμονα βήματα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός που υλοποιείται και αναθεωρείται τακτικά, η στήριξη και εμπιστοσύνη του συνόλου των θεσμικών φορέων που αποτελούν τους σταθερούς υποστηρικτές του Animasyros εδώ και χρόνια, όπως ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα αλλά και η στρατηγική υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ, οι συνέργειες με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η στήριξη των ξένων διπλωματικών αποστολών αλλά και των ιδιωτικών χορηγών μας, συνέδραμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Animasyros. Το ίδιο και η δικτύωση με άλλους συναφείς φορείς-συνεργάτες από όλο τον κόσμο με τους οποίους υλοποιούμε από κοινού δράσεις.
Η Σύρος είναι ένας πολύ φιλόξενος τόπος για κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση και αγκάλιασε το Animasyros από την πρώτη στιγμή.
-Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση που έκανε το περιεχόμενο του φεστιβάλ προσβάσιμο σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό, σκέφτεστε να διατηρήσετε τη phygital εκδοχή του και στο μέλλον, ανεξάρτητα από την πανδημική συνθήκη;
Μ.Α.: Τα τελευταία δύο χρόνια η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελεί μια πραγματική πρόκληση! Η εμπειρία της περυσινής χρονιάς ήταν καθοριστική, για να στήσουμε και φέτος το Animasyros 2021 σε phygital μορφή, δηλαδή και σε φυσικούς χώρους προβολών αλλά και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας προβολών, η οποία είναι δωρεάν προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο, μέσω της ιστοσελίδας μας www.animasyros.gr στις 22-26 Σεπτεμβρίου 2021.
Οι online προβολές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση την διεξαγωγή ενός Φεστιβάλ σε φυσικούς χώρους. Άλλωστε, το Animasyros εκτός από μια διοργάνωση προβολής ταινιών ανιμέισον για όλους αποτελεί και ένα τόπο συγκέντρωσης και δικτύωσης των καλλιτεχνών και εκπροσώπων της Αγοράς ανιμέισον διεθνώς. Αυτό δε θα αλλάξει! Ενδεχομένως να διατηρήσουμε ένα μέρος των online προβολών, κυρίως γιατί η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι την ψηφιακή μας πλατφόρμα πέρυσι τίμησαν περισσότερο νέοι ηλικίας 18-25 ετών από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Και αυτό είναι ένα κοινό που μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την τέχνη της εμψύχωσης.
-Το Animasyros αφιερώνει την ετήσια θεματική του στην έννοια της Ελευθερίας. Με ποιο τρόπο την προσεγγίζει και τι περιλαμβάνει το αφιέρωμα;
B.K.: Το 2021 είναι η χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι φέτος σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε την κύρια θεματική μας στην έννοια της Ελευθερίας. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό, θυμήθηκα τον περίφημο λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 και τη φράση «…αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας…και εκάμαμε την Επανάσταση…». Η φράση διαθέτει μια δύναμη και μια ορμητικότητα που συνάδει με την αδιάκοπη επιθυμία του ανθρώπου για απελευθέρωση. Άλλωστε αυτή ήταν και η ουσία του Αγώνα, η απελευθέρωση.
Έτσι, προσεγγίζουμε και εμείς το αφιέρωμα. Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι το αφιέρωμα αυτό παρουσιάζεται στην πρώτη μας συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας που φέτος έχω τη χαρά να είμαι και μέλος της κριτικής επιτροπής του νεοσύστατου διαγωνιστικού του τμήματος για ταινίες ανιμέισον. Οι 20 αυτές ταινίες από όλο τον κόσμο θα μας δείξουν όλο το φάσμα της έννοιας της ελευθερίας, από την εθνική ελευθερία, την κοινωνική επανάσταση και την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι και την αναπαραγωγική ελευθερία, τις ελεύθερες σχέσεις και την προσωπική ελευθερία.
-Στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα συναντάμε θεματικές για το περιβάλλον, τη μουσική, τη γυναικεία οπτική καθώς και νέα διαγωνιστικά τμήματα. Ποιες εκδηλώσεις ξεχωρίζετε από το φετινό σχεδιασμό;
Μ.Α.: Στις 180 ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο 7 διαγωνιστικών προγραμμάτων και δύο μεγάλων αφιερωμάτων στην Ελευθερία και το MedAnima που αφορά σε ταινίες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι θεατές κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεμάτη γεύση της πιο σύγχρονης διεθνούς «φουρνιάς» ταινιών ανιμέισον.
Θα ήθελα να ξεχωρίσω τις γυναικείες παρουσίες όμως στο Animasyros 2021, σύγχρονες και επιδραστικές καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν το έργο τους στο Φεστιβάλ και θα συμμετάσχουν και στην επαγγελματική Αγορά.
Έχουμε την τύχη να είναι μαζί μας, η Joanna Quinn, η ριζοσπαστική πολυβραβευμένη Βρετανίδα σκηνοθέτις, μια από τις σημαντικότερες animator διεθνώς.
Η Joanna παρουσιάζει τη νέα της ταινία «The Affairs of the art» και την ηρωίδα της Beryl τόσο στο διαγωνιστικό τμήμα του Animasyros όσο και στην Αγορά.
Η Λετονή Ilze Burkovska Jacobsen πλαισιώνει το αφιέρωμα «Ελευθερία» με την πολυβραβευμένη της ταινία «My favorite war». H Kim Noce, η Ιταλίδα καλλιτέχνης που ζει μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία και η Sofia El Khyari από το Μαρόκο που ζει στη Γαλλία μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους στην Αγορά και συμμετέχουν στο αφιέρωμα «MedAnima» με τις εξαιρετικές τους ταινίες.
-Κατά τη γνώμη σας πόσο έχει εξελιχθεί το ελληνικό animation τα τελευταία χρόνια;
Β.Κ.: Όταν ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ πριν από 14 χρόνια το ελληνικό ανιμέισον ήταν μια εσωστρεφής κοινότητα που δεν είχε, στ’ αλήθεια, φωνή εντός της ευρύτερης ελληνικής οπτικοακουστικής κοινότητας.
Σήμερα, το 2021 το ανιμέισον έχει διεκδικήσει μια θέση μέσω συστηματικής προσπάθειας αλλά και εξαιτίας της ένταξης στην κοινότητα του ελληνικού ανιμέισον και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Μιλώντας και από τη θέση μου ως Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, του συλλογικού φορέα που εκπροσωπεί την εθνική κοινότητα ανιμέισον μπορώ να πω ότι έχουμε δει το ελληνικό ανιμέισον να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Αννεσύ μέσω στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται και με την αρωγή των θεσμικών φορέων του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ.
Επίσης, η χρηματοδότηση ταινιών ανιμέισον έχει ενταχθεί και στον νέο χρηματοδοτικό κανονισμό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Στο Animasyros από την αρχή στηρίξαμε την ελληνική παραγωγή και τους καλλιτέχνες. Έτσι, τα τελευταία 6 χρόνια απονέμεται και βραβείο για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία που αθλοθετείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στόχο έχει να υποστηρίξει τον καλλιτέχνη στην επόμενη παραγωγή του.
-Ποιο το επόμενο βήμα για το Animasyros;
Β.Κ.: Το Animasyros μεγάλωσε, η φεστιβαλική του ταυτότητα εξελίχθηκε δυναμικά, απέκτησε διεθνές στίγμα, ενώ προσαρμόστηκε και στις νέες απαιτήσεις των καιρών της πανδημίας σχετικά επιτυχώς και σίγουρα δείχνοντας ανθεκτικότητα. Ταυτόχρονα, έχει προσελκύσει το ζωντανό ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς κοινότητας ανιμέισον.
Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο διοργάνωσής του σχεδιάζονται.
Παράλληλα, και ενώ την επόμενη χρονιά θα γιορτάσουμε τα 15 χρόνια του Animasyros έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα μέρος των ετήσιων δράσεων μας για το 2021-2022, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν οι δράσεις άτυπης εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν σε στρατηγική συνεργασία με τον ΕΚΟΜΕ φυσικά σε όλη την Ελλάδα και ψηφιακά.
Συνεχίζουμε δε τις συνέργειες με φορείς και οργανισμούς για την προώθηση της τέχνης της εμψύχωσης. Έτσι, η Σύρος και το Animasyros θα παραμείνουν το επίκεντρο του ανιμέισον για τη χώρα και ένας τόπος διεθνούς συνάντησης της τέχνης της εμψύχωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις