Πώς η χθεσινή αναθεώρηση του φετινού ΑΕΠ αλλάζει τα δεδομένα για το 2022
Αυτή η άνοδος των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων προδιαγράφει ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για την πορεία της οικονομίας για την επόμενη χρονιά, όταν αυτή τη στιγμή ο πήχης έχει τεθεί στο 6,2%
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη στο 5,9% για το 2021, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη άγγιζε το 3,6%. Αυτή η άνοδος των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων προδιαγράφει ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για την πορεία της οικονομίας.
Κι αυτό διότι δημιουργείται μία ακόμη ευμενέστερη βάση για το 2022, έτος για το οποίο η πρόβλεψη της κυβέρνησης –μέχρι τώρα- κάνει λόγο για άνοδο του ΑΕΠ της τάξης του 6,2%.
Η αναθεώρηση των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9%, με δεδομένο ότι η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 7% μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν η ανάπτυξη έφτασε το 16,2%, προϋποθέτει ένα ρυθμό ανάπτυξης για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου κοντά στο 5%.
Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να «μαζέψει» ένα μέρος της ανάπτυξης για φέτος ένα μέρος της ανάπτυξης για φέτος, θα δημιουργήσει μια υψηλότερη της προβλεπόμενης θετική επίδραση από το δ’ τρίμηνο του χρόνου στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η καλύτερη βάση εκκίνησης για το επόμενο χρόνο δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο ρεκόρ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν προσθέσει κανείς τόσο τα κονδύλια που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (8 δις. μέσα στο 2021), αλλά και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, τα οποία θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από την ερχόμενη χρονιά, τότε αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για εκτόξευση του ελληνικού ΑΕΠ.
Προς την ίδια θετική κατεύθυνση λειτουργούν και τα μέτρα συνολικού ύψους 3,45 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (1,05 δισ. για φέτος και 2,35 δισ. για το 2022).
Συγκεκριμένα για την στήριξη εισοδημάτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το πακέτο της ΔΕΘ είχε μέτρα συνολικού ύψους 3,05 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 2,2 δισ. ευρώ είναι από μειώσεις φόρων, εισφορών και τελών και μέτρα 880 εκατ. ευρώ έμμεσης αύξησης των εισοδημάτων μέσω μείωσης οφειλών ή στήριξης κατά των ανατιμήσεων. Επίσης, υπάρχουν μέτρα ύψους 299 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ εξαγγέλθηκαν και μέτρα ύψους 46,5 εκατ. ευρώ για την προσέλκυση επενδύσεων.
Τα επόμενα βήματα
Πιάνοντας το νήμα από το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει η Ελλάδα θα εξέλθει εντός του 2022. Ανοίγει έτσι ένας νέος κύκλος για τη χώρα, μετά από τρία Μνημόνια. Μαζί με το θέμα της άρσης της ενισχυμένης εποπτείας, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και το θέμα των δημοσιονομικών στόχων που θα επανέλθουν από το 2023 για όλα τα κράτη μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 η Ελλάδα θα εξέλθει από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας τον Ιούνιο του 2022.
Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
Παράλληλα, παραμένει ο στόχος της δημοσιονομικής βελτίωσης από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Σύμφωνα μάλιστα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το πρωτογενές έλλειμα το 2021 θα ανέλθει στο 7,1% του ΑΕΠ για να περιοριστεί στο 0,5% το 2022. Από το 2023 εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και 2,9% το 2024, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ήτοι κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλεπόταν για την χώρα μας για τον επόμενο χρόνο και αποτελούσε μεταμνημονιακή δέσμευση.
Επίσης, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το α΄ εξάμηνο του 2023, αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά και το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι ο καθορισμός του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις δύο μεγάλες μάχες που θα διεξαχθούν παράλληλα και η έκβαση τους θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ. Η μία αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάκαμψης και, κατά συνέπεια, τα όρια που θα ισχύουν μελλοντικά για το χρέος και τα ελλείμματα. Η άλλη έχει να κάνει με το έξαρση του πληθωρισμού.
Πηγή ot.gr
- Φέτα: «Είναι πλέον αδικαιολόγητες οι τιμές» λένε οι παραγωγοί – Οι παράγοντες που τις καθορίζουν
- Αγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ελλάδα – Μ. Βρετανία: Στόχος η ρεβάνς για την Εθνική και… στο «βάθος» πρόκριση
- Ρουμανία: Στις κάλπες η χώρα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – Θα κόψει το νήμα ο ακροδεξιός;
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Κηφισός: Δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ, του Ιανού ή της Βαλένθια εξηγεί καθηγητής του ΕΜΠ