ΔΕΘ – Μητσοτάκης – «Ανάπτυξη και δίκαιη διανομή του πλούτου» – Το χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα εκλογικά διλήμματα
Ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στοχοπροσηλωμένη στην εφαρμογή της στρατηγική της και της πολιτικής της εξαντλώντας την εντολή των εκλογών του 2019 ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ταυτόχρονα έκλεισε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στοχοπροσηλωμένη στην εφαρμογή της στρατηγική της και της πολιτικής της εξαντλώντας την εντολή των εκλογών του 2019 ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ταυτόχρονα έκλεισε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Μεσαία τάξη και νέοι στο επίκεντρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αναφερόμενος στις οικονομικές εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αποφεύγω τον όρο «πακέτο παροχών» «μεγάλο καλάθι» κλπ. Όλα τα μέτρα υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική που είναι η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη μοιρασιά». «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται τόσο θα δημιουργείται πλούτος που θα πρέπει να διανέμεται με δίκαιο τρόπο. Μείωση των ανισοτήτων είναι η κεντρική μου επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη φέτος προσδιόρισε και τον χρονικό ορίζοντα των επιπτώσεων από την εφαρμογή της πολιτικής του λέγοντας και χτες στην ομιλία του ότι ουσιαστικά με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση σχεδιάζει την Ελλάδα την επόμενης δεκαετίας.
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην φετινή ΔΕΘ θέλησε να εκλαϊκεύσει βασικές πτυχές του σχεδίου Ελλάδα 2.0 στέλνοντας και τα ανάλογα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες ποντάρει για την κοινωνική υποστήριξη στα μέτρα και είναι πρωτίστως η μεσαία τάξη, για την οποία προσδιόρισε πριν από όλα ως κορμό της τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ ήδη από χτες έθεσε και τη νεολαία στο επίκεντρο κάνοντας «επίθεση φιλίας» με συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης.
Ο πρωθυπουργός σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε κυρίως στα της οικονομίας, ήταν πολύ προσεκτικός και μετρημένος στα όσα είπε γύρω από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία λόγω του κοροναϊού, ενώ θέλησε να στείλει και μήνυμα αποφασιστικότητας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό.
Διαχωριστικές γραμμές και εκλογικά διλήμματα του …2023
«Η πολιτική μας δεν είναι επεκτατική, είναι μια πολιτική μετρημένη» είπε σε ότι αφορά τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης και σημείωσε ότι θεωρεί δεδομένη την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας σημείωνοντας ότι «θεωρώ δεδομένο ότι θα αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας. Από το 2023 θεωρώ δεδομένο ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και η χώρα θα μπορεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα».
Από εκεί και πέρα για να υπηρετηθεί αυτή η στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις βάζοντας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και διαμορφώνοντας ουσιαστικά το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα εκλογικά διλήμματα του 2023.
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε με νέους όρους τις διαχωριστικές γραμμές του 2015 σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ παραμένει μια παράταξη που εκφράζει δυνάμεις από τη δεξιά έως την κεντροαριστερά θέτοντας ως στόχο και πάλι την αυτοδυναμία στις εκλογές.
«Δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα και αριστερόμετρα. Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση να γράφει χιλιόμετρα και να εκφράζει μια πλατιά συμμαχία με τους πολίτες που θέλουν έργα, που συνθέτει και δεν διχάζει. Έχουν προστεθεί άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό φάσμα από την δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά. Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Βαθιά νυχτωμένοι όσοι ονειρεύονται νεοαγανακτισμένους
Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει μια προσωπική επίθεση σε βάρος μου, σε βάρος της οικογένειά μου. Ο οχετός του διαδικτύου μην έχετε αμφιβολία από ποιον κατευθύνεται. Αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει αξιακό και πολιτικό χάσμα».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι διχάζεται η κοινωνία. Χρέος μου είναι να συνομιλώ με την κοινωνία και να αποφεύγω εντάσεις. Αν κάποιοι νομίζουν ότι η κοινωνία βρίσκεται στο 2011 και ονειρεύονται κίνημα νεοαγανακτισμένων είναι βαθιά νυχτωμένοι. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα τι επιδιώκει με όλες αυτές τις προσωπικές επιθέσεις».
«Κακό του κεφαλιού της κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αν πιστεύει ότι θα με αποπροσανατολίσει με τις προσωπικές επιθέσεις».
Νωρίτερα μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πρόσφατο ανασχηματισμό και στο ναυάγιο της αρχικής επιλογής Αποστολάκη άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τον κατανομάσει.
«Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και χώρους που δεν έχουν διάθεση για συναίνεση. Με τους πολίτες θέλω συναίνεση.
Με ανθρώπους που ζητούσαν λίγες μέρες πριν αυτό που έκανα και μετά ασκούν κριτική δεν έχω κανένα λόγο να συζητάω για συναίνεση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρέπεμψε στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο του 2015.
Οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στο 2015
«Είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες όταν θα ζητήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» συνέχισε και αναφερόμενος εν τάχει στα εκλογικά δικλήμματα του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα κριθεί η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης με την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης».
Πρόσθεσε δε με νόημα: «Στο τέλος της τετραετίας θα συγκριθεί η επιλογή μιας παράταξης που λέει ότι θέλει να είναι αυτοδύναμη, με την επιλογή της άλλης παράταξης που δεν καταλαβαίνω ποια είναι, όταν μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στο 2015».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις