«Επίθεση φιλίας» στους νέους από Μητσοτάκη – Το «πρώτο ένσημο» και η «απόσυρση» της Πανεπιστημιακής αστυνομίας
Μία βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συσφίξει τις σχέσεις της με τη νεότερη γενιά, που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Να… γοητεύσει τους νέους, επιχειρεί η κυβέρνηση, θεωρώντας αυτό το target group ιδιαιτέρως κρίσιμο για μια πολιτική δύναμη που θέλει να επικρατήσει στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Οι ηλικίες 17 έως 34 ετών είναι ένα εκλογικό κοινό που θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το βασικό εκλογικό σώμα και για το κυβερνών κόμμα θεωρούνται επικίνδυνη ζώνη: Το 2015, στην πρώτη φάση της περιόδου Τσίπρα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερδιπλάσια από της ΝΔ και συγκεκριμένα 40% έναντι μόλις 18%.
Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατάφερε να μικρύνει τη διαφορά μέχρι τις εκλογές, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2019, στην κρίσιμη αυτή ηλικιακή ομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 36,8% και η ΝΔ 30,6%. Στις αρχές δε, του χρόνου, η ΝΔ κατάφερε να προηγείται- έστω και ελάχιστα (2 μονάδες) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία από τις κεντρικές στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι ανοίξει την ψαλίδα, και να συσφίξει τις σχέσεις της με τη νεότερη γενιά, σχέσεις που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα -κυρίως, με το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα περί ίδρυσης της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και με τις αλλαγές στην εκπαίδευση.
Γοητεύοντας τους νέους
Σε μια κίνηση που είχε συμβολικό χαρακτήρα στις πρώτες θέσεις στο Βελλίδειο χθες ήταν νέοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει «ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα».
Κατά τη διάρκεια του τμήματος της ομιλίας του πρωθυπουργού, που αφορούσε στο πακέτο στήριξης των νέων, η διοίκηση της ΔΕΘ πρόβαλε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη νέους να τον κοιτάζουν χαμογελαστοί για τα όσα εκείνος εξήγγειλε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα ευρύ πακέτο παροχών στους νέους.
Ως πρώτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ανακοίνωσε το «πρώτο ένσημο», που προβλέπει επιδότηση με 1.200 ευρώ μηνιαίως του πρώτου εξαμήνου κάθε πρόσληψης νέου έως 29 ετών με πλήρη απασχόληση, από τα οποία τα 600 θα πηγαίνουν στην επιχείρηση για μείωση εργοδοτικών εισφορών και τα άλλα 600 απευθείας στην τσέπη του νέου. Παράλληλα προανήγγειλε αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ψηφιακή κάρτα νέων, αλλά και επιβράβευση… μέσω κινητού των εφήβων που εμβολιάστηκαν, καθώς και κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για πολύ μεγάλο ποσό.
«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Το Μαξίμου, επιδιώκει το ποσοστό των νέων που θα ψηφίσουν ΝΔ στις επόμενες εκλογές να είναι υψηλότερο από κάθε προηγούμενη εκλογική μάχη και με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό ετοιμάζεται για την σύσφιξη των σχέσεων με τους 18ρηδες τους οποίους φλερτάρει εντόνως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οχι τυχαία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης των νέων το συνόδευσε με τη διαβεβαίωση ότι «θα το συζητήσω μαζί τους σε κάθε περιφέρεια της χώρας» αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει σειρά περιοδειών και ειδικών επαφών με τη νέα γενιά, προκειμένου να βολιδοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις τους.
«Αποσύρεται» προσωρινά(;) η Πανεπιστημιακή αστυνομία
Όχι τυχαία, επίσης, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα κάνει την εμφάνισή της τον Οκτώβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Γεγονός είναι ότι η παρουσία ομάδας αστυνομικών μέσα στα ΑΕΙ υπήρξε ένα σχέδιο με υψηλό πολιτικό ρίσκο και αιτία «σύγκρουσης» της κυβέρνησης με τους νέους.
«Εχουμε πει πως τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «δεν θα μπει η ειδική αστυνομία από τον Οκτώβριο στα πανεπιστήμια».
«Θα χρειαστούμε χρόνο και τη βοήθεια των πρυτάνεων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος. Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε τρομοκρατημένος απέναντι στους νέους
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε: «Eχθές υπήρχε μια μεγάλη απουσία από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Απουσίαζε η πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε τρομοκρατημένος απέναντι στους νέους, προσπαθώντας μάταια να αντιμετωπίσει την κατάρρευσή του στη νέα γενιά». «Είναι ο πρωθυπουργός που αντιμετώπισε τη νέα γενιά με ξύλο, είναι ο πρωθυπουργός που άλλαξε εν μέσω πανδημίας τους κανόνες για τις πανελλαδικές και με το νέο σύστημα πέταξε εκτός δημόσιου πανεπιστημίου 18.000 παιδιά, για να τα στείλει ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια».
«Αλλά είναι και ο πρωθυπουργός που έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας, έχει φροντίσει να διαμορφωθεί μια αγορά εργασίας χωρίς κανόνες, στην οποία οι νέοι –όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι- θα δουλεύουν απλήρωτα 10ωρα», είπε. «Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η νέα γενιά τους γυρίζει την πλάτη», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις