ΕΕ – «Η αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι αναγκαία»
Σε έγγραφο της δεξαμενή σκέψης για θέματα παγκόσμιας οικονομίας «Bruegel» των Βρυξελλών, που προοριζόταν μάλιστα για τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Λουμπλιάνα, υποστηρίζεται ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι αναγκαία
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
«Η αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι αναγκαία», σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης για θέματα παγκόσμιας οικονομίας «Bruegel» των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφό της, προοριζόμενο για τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Λουμπλιάνα, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα του «Spiegel».
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν, αντιθέτως, ένα «πράσινο δημοσιονομικό σύμφωνο» στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Το επίκεντρο θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο για πράσινες επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Bruegel, Γκούντραμ Βολφ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαράξει την πορεία προς αυτή την κατεύθυνση».
Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατύπωση των Συνθηκών, με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της Ευρώπης και των κρατών μελών και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Εάν οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες ερμηνευτούν με τον πιο ευέλικτο τρόπο που επιτρέπουν οι νόμοι, θα απαιτούνταν μόνο μικρές εξοικονομήσεις πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια. Εάν προστεθούν επίσης και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και στην υπερχρεωμένη Ιταλία, δεν απαιτούνται προς το παρόν πρόσθετες προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων της εν λόγω δεξαμενής σκέψης, μεταρρύθμιση θα χρειαστεί μόνο από το 2025, όταν θα λήγουν σταδιακά οι εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κοροναϊό.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί επιπλέον πόρους για να καλύψει το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί αυτό το κόστος, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μεσοπρόθεσμα από την κεφαλαιαγορά – επιπλέον του τακτικού προϋπολογισμού τους – το 1% της οικονομικής τους παραγωγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις